Costco dicht bij eerste Franse filiaal | RetailDetail

Costco dicht bij eerste Franse filiaal

Costco dicht bij eerste Franse filiaal

Na meer dan vier jaar lijkt het plan van de Amerikaanse warenhuisketen Costco om de Franse markt te veroveren, eindelijk werkelijkheid te worden. Een eerste filiaal van de 'membership only'-keten zou in het voorjaar van 2016 de deuren kunnen openen.

Prijzenoorlog

Met de overstap naar Frankrijk komt Costco wel terecht in een prijzenoorlog, die ervoor kan zorgen dat het voordeel van de keten voor zijn klanten miniem is. Costco heeft in andere landen, zoals Australië en Canada, succes geboekt door grote kortingen te geven op een beperkt assortiment. Een gemiddelde Carrefour Hypermarket heeft bijvoorbeeld 80.000 producten, daar waar Costco het doet met maar 4.000 producten.

 

Omwille van die prijzenoorlog is de druk op de marges in Frankrijk bijzonder groot geworden. Eind vorig jaar hebben grote Franse retailers daarom allianties gesmeed, om betere prijzen te kunnen afdwingen bij hun leveranciers, en het is dus nog maar zeer de vraag hoe Costco in dat veranderde landschap zijn plaats zal vinden.

 

Costco heeft ondertussen plannen om de komende tien jaar tot vijftien warenhuizen te openen in Frankrijk. Eerder opende het in Europa ook al vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De concurrenten van Costco voeren echter al enkele jaren protest tegen de komst van de Amerikaanse keten. Eerdere plannen werden daardoor al meermaals door de Franse autoriteiten tot een stilstand gebracht. In mei van vorig jaar werd dan toch de bouw van een vestiging in een buitenstand van Parijs goedgekeurd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groenteproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Delhaize schrapt partners voor Pluskaart

12/07/2018

Delhaize-klanten gaan wat minder punten kunnen sprokkelen met hun Pluskaart, want de samenwerking met de andere retailers waar klanten punten konden verzamelen en bonnen inwisselen (DI, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co) wordt stopgezet.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.