Costco dicht bij eerste Franse filiaal | RetailDetail

Costco dicht bij eerste Franse filiaal

Costco dicht bij eerste Franse filiaal

Na meer dan vier jaar lijkt het plan van de Amerikaanse warenhuisketen Costco om de Franse markt te veroveren, eindelijk werkelijkheid te worden. Een eerste filiaal van de 'membership only'-keten zou in het voorjaar van 2016 de deuren kunnen openen.

Prijzenoorlog

Met de overstap naar Frankrijk komt Costco wel terecht in een prijzenoorlog, die ervoor kan zorgen dat het voordeel van de keten voor zijn klanten miniem is. Costco heeft in andere landen, zoals Australië en Canada, succes geboekt door grote kortingen te geven op een beperkt assortiment. Een gemiddelde Carrefour Hypermarket heeft bijvoorbeeld 80.000 producten, daar waar Costco het doet met maar 4.000 producten.

 

Omwille van die prijzenoorlog is de druk op de marges in Frankrijk bijzonder groot geworden. Eind vorig jaar hebben grote Franse retailers daarom allianties gesmeed, om betere prijzen te kunnen afdwingen bij hun leveranciers, en het is dus nog maar zeer de vraag hoe Costco in dat veranderde landschap zijn plaats zal vinden.

 

Costco heeft ondertussen plannen om de komende tien jaar tot vijftien warenhuizen te openen in Frankrijk. Eerder opende het in Europa ook al vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De concurrenten van Costco voeren echter al enkele jaren protest tegen de komst van de Amerikaanse keten. Eerdere plannen werden daardoor al meermaals door de Franse autoriteiten tot een stilstand gebracht. In mei van vorig jaar werd dan toch de bouw van een vestiging in een buitenstand van Parijs goedgekeurd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top