Diepvriesspecialist Picard trekt weg uit Vlaanderen | RetailDetail

Diepvriesspecialist Picard trekt weg uit Vlaanderen

Diepvriesspecialist Picard trekt weg uit Vlaanderen

De Franse diepvriesspecialist Picard Surgelés trekt weg uit Vlaanderen: amper twee jaar na de intrede van de groep in ons gewest hebben de Fransen hun winkels in Brasschaat, Antwerpen en Mortsel gesloten.

Sinds 2012 actief in België

Picard zette in juni 2012 voet aan de grond in België met de opening van een eerste winkel in Waterloo, en in september volgde een verkooppunt in Sint-Lambrechts-Woluwe. Vanuit die twee vestigingen wou de keten eerst Brussel en het Waalse landsgedeelte veroveren, om nadien ook naar Vlaanderen over te steken.

 

De ambitie was om tegen 2017 een netwerk van een zestigtal winkels uit te bouwen. De Franse groep zag dan ook heel wat potentieel in de Belgische markt: Belgen kopen 50 kg diepvriesproducten per jaar, Fransen maar aan 35 kg. Bovendien groeit de Belgische markt jaarlijks nog met 3% à 5%.

 

Toen O’Cool er de stekker uittrok, kon Picard een mooie stap vooruit zetten; al richtten de Fransen zich veeleer op kleinere verkooppunten. Picard-winkels hebben een oppervlakte van zo’n 250 m², terwijl die van O’Cool makkelijk aan het dubbele zaten.

 

Na minder dan 2 jaar dicht

In september 2013 opende Picard na zeven verkooppunten in Brussel en Wallonië zijn eerste Vlaamse winkel op de Bredabaan in Brasschaat, goed voor een duizendtal producten op een oppervlakte van 254 m². Nadien werden bijkomende winkels geopend in Mortsel, Antwerpen (Nationalestraat) en Knokke.

 

Toch heeft Picard nu al besloten om de verkooppunten in Brasschaat, Mortsel en Antwerpen te sluiten. Sinds eind juli zijn ze dicht: de enige resterende winkel in het Vlaamse landsgedeelte is nu die in Knokke. De Antwerpse winkels werden gezien als een commerciële test, aldus de keten, maar na zowat anderhalf jaar blijkt echter dat de formule niet aanslaat in het noorden van België en dus zet Picard het experiment stop.

 

Voor Wallonië zijn er geen plannen voor winkelsluitingen bekend. Integendeel. Op 20 augustus opent de keten zelfs nog een nieuwe vestiging in Genval. In Brussel zal Picard dan elf winkels hebben, in Wallonië vijf. Bij de Franstaligen kon Picard dan ook een vliegende start nemen, omdat heel wat Franstaligen naar de Franse televisiezenders kijken en Picard in Frankrijk een stevige reputatie heeft.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Back to top