Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren | RetailDetail

Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren

Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren
Zo'n 80 Waalse landbouwers hebben gisterochtend 2,5 uur lang het distributiecentrum van Delhaize in Zellik geblokkeerd met hun tractoren. De blokkade paste in het kader van de acties van de European Milk Board die gisteren en deze ochtend Brussel op stelten zetten om hogere melkprijzen af te dwingen.

Aanklacht tegen "ongelijke marges grootdistributie"

"Met deze actie willen we de ongelijke marges van de grootdistributie aanklagen in vergelijking met het inkomen dat de landbouwer opstrijkt en een betere verdeling van de marges eisen binnen de voedselketen", aldus de Waalse landbouwersfederatie FUGEA.

 

De Waalse landbouwers beslisten hun pijlen op Delhaize te richten omdat ze van oordeel zijn dat "deze supermarktketen de minste inspanningen levert om iets te doen aan de catastrofale situatie waarmee de sector wordt geconfronteerd." Delhaize heeft volgens de boeren nooit Fairebel-melk, het eigen label van de Belgische melkboeren, willen verkopen.

 

"Delhaize ondersteunt al jaren Belgische landbouw"

Delhaize betreurt dat het geviseerd wordt. "Wij ondersteunen al jaren de landbouw, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk aan te kopen bij Belgische leveranciers", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Bovendien gaat het hier om een internationaal probleem. Wij bepalen de marktprijs niet, wij volgen die." De woordvoerder wijst er ook op dat Delhaize al twee jaar geleden, in samenwerking met Milcobel, een variant van de Fairebel-melk op de markt heeft gebracht: de coöperatiemelk.

 

De blokkade werd opgeheven na overleg met Delhaize: de distributiegroep zegt het probleem structureel te willen bespreken met de sector. Gisterochtend hadden vertegenwoordigers van FUGEA en het Algemeen Boerensyndicaat ook een gesprek met verantwoordelijken van melkerij Olympia in Herfelingen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.