Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren

Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren
Zo'n 80 Waalse landbouwers hebben gisterochtend 2,5 uur lang het distributiecentrum van Delhaize in Zellik geblokkeerd met hun tractoren. De blokkade paste in het kader van de acties van de European Milk Board die gisteren en deze ochtend Brussel op stelten zetten om hogere melkprijzen af te dwingen.

Aanklacht tegen "ongelijke marges grootdistributie"

"Met deze actie willen we de ongelijke marges van de grootdistributie aanklagen in vergelijking met het inkomen dat de landbouwer opstrijkt en een betere verdeling van de marges eisen binnen de voedselketen", aldus de Waalse landbouwersfederatie FUGEA.

 

De Waalse landbouwers beslisten hun pijlen op Delhaize te richten omdat ze van oordeel zijn dat "deze supermarktketen de minste inspanningen levert om iets te doen aan de catastrofale situatie waarmee de sector wordt geconfronteerd." Delhaize heeft volgens de boeren nooit Fairebel-melk, het eigen label van de Belgische melkboeren, willen verkopen.

 

"Delhaize ondersteunt al jaren Belgische landbouw"

Delhaize betreurt dat het geviseerd wordt. "Wij ondersteunen al jaren de landbouw, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk aan te kopen bij Belgische leveranciers", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Bovendien gaat het hier om een internationaal probleem. Wij bepalen de marktprijs niet, wij volgen die." De woordvoerder wijst er ook op dat Delhaize al twee jaar geleden, in samenwerking met Milcobel, een variant van de Fairebel-melk op de markt heeft gebracht: de coöperatiemelk.

 

De blokkade werd opgeheven na overleg met Delhaize: de distributiegroep zegt het probleem structureel te willen bespreken met de sector. Gisterochtend hadden vertegenwoordigers van FUGEA en het Algemeen Boerensyndicaat ook een gesprek met verantwoordelijken van melkerij Olympia in Herfelingen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Tot nu toe waren de afdelingen nog apart actief.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Bree krijgt Belgische primeur van Jumbo

07/12/2017

Supermarktketen Jumbo heeft zijn eerste Belgische vestiging beet: de retailer zal een pand betrekken in een nieuw retailpark in het Limburgse Bree, verneemt RetailDetail. De opening is wel nog niet voor morgen.

Back to top