Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren

Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren

Zo'n 80 Waalse landbouwers hebben gisterochtend 2,5 uur lang het distributiecentrum van Delhaize in Zellik geblokkeerd met hun tractoren. De blokkade paste in het kader van de acties van de European Milk Board die gisteren en deze ochtend Brussel op stelten zetten om hogere melkprijzen af te dwingen.

Aanklacht tegen "ongelijke marges grootdistributie"

"Met deze actie willen we de ongelijke marges van de grootdistributie aanklagen in vergelijking met het inkomen dat de landbouwer opstrijkt en een betere verdeling van de marges eisen binnen de voedselketen", aldus de Waalse landbouwersfederatie FUGEA.

 

De Waalse landbouwers beslisten hun pijlen op Delhaize te richten omdat ze van oordeel zijn dat "deze supermarktketen de minste inspanningen levert om iets te doen aan de catastrofale situatie waarmee de sector wordt geconfronteerd." Delhaize heeft volgens de boeren nooit Fairebel-melk, het eigen label van de Belgische melkboeren, willen verkopen.

 

"Delhaize ondersteunt al jaren Belgische landbouw"

Delhaize betreurt dat het geviseerd wordt. "Wij ondersteunen al jaren de landbouw, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk aan te kopen bij Belgische leveranciers", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Bovendien gaat het hier om een internationaal probleem. Wij bepalen de marktprijs niet, wij volgen die." De woordvoerder wijst er ook op dat Delhaize al twee jaar geleden, in samenwerking met Milcobel, een variant van de Fairebel-melk op de markt heeft gebracht: de coöperatiemelk.

 

De blokkade werd opgeheven na overleg met Delhaize: de distributiegroep zegt het probleem structureel te willen bespreken met de sector. Gisterochtend hadden vertegenwoordigers van FUGEA en het Algemeen Boerensyndicaat ook een gesprek met verantwoordelijken van melkerij Olympia in Herfelingen.

Tags: