Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren | RetailDetail

Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren

Distributiecentrum Delhaize geblokkeerd door boze melkboeren
Zo'n 80 Waalse landbouwers hebben gisterochtend 2,5 uur lang het distributiecentrum van Delhaize in Zellik geblokkeerd met hun tractoren. De blokkade paste in het kader van de acties van de European Milk Board die gisteren en deze ochtend Brussel op stelten zetten om hogere melkprijzen af te dwingen.

Aanklacht tegen "ongelijke marges grootdistributie"

"Met deze actie willen we de ongelijke marges van de grootdistributie aanklagen in vergelijking met het inkomen dat de landbouwer opstrijkt en een betere verdeling van de marges eisen binnen de voedselketen", aldus de Waalse landbouwersfederatie FUGEA.

 

De Waalse landbouwers beslisten hun pijlen op Delhaize te richten omdat ze van oordeel zijn dat "deze supermarktketen de minste inspanningen levert om iets te doen aan de catastrofale situatie waarmee de sector wordt geconfronteerd." Delhaize heeft volgens de boeren nooit Fairebel-melk, het eigen label van de Belgische melkboeren, willen verkopen.

 

"Delhaize ondersteunt al jaren Belgische landbouw"

Delhaize betreurt dat het geviseerd wordt. "Wij ondersteunen al jaren de landbouw, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk aan te kopen bij Belgische leveranciers", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Bovendien gaat het hier om een internationaal probleem. Wij bepalen de marktprijs niet, wij volgen die." De woordvoerder wijst er ook op dat Delhaize al twee jaar geleden, in samenwerking met Milcobel, een variant van de Fairebel-melk op de markt heeft gebracht: de coöperatiemelk.

 

De blokkade werd opgeheven na overleg met Delhaize: de distributiegroep zegt het probleem structureel te willen bespreken met de sector. Gisterochtend hadden vertegenwoordigers van FUGEA en het Algemeen Boerensyndicaat ook een gesprek met verantwoordelijken van melkerij Olympia in Herfelingen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top