Etikettering van vis voor 98% betrouwbaar | RetailDetail

Etikettering van vis voor 98% betrouwbaar

Etikettering van vis voor 98% betrouwbaar

Van de 100 visproducten die de Inspectie bij supermarkten, groothandelaars, visboeren en traiteurs kocht, bleken er slechts twee een andere vissoort te bevatten dan op het etiket vermeld. Daarmee scoort België beter dan het Europese gemiddelde.

Supermarkten, groothandel, visboeren en traiteurs

De Belgische consument die graag vis lust, mag bij aankoop met een gerust gemoed afgaan op het etiket. Dat blijkt na een grote Europese controle van vis (zonder transformatie) en van bereidingen op basis van vis (waarbij de vissoort vermeld werd).

 

Van de honderd stalen die de Economische Inspectie in ons land nam bij supermarkten, de groothandel, visboeren en traiteurs bleken er na DNA-analyse slechts twee een andere vissoort te bevatten dan op het etiket was aangegeven.

 

"Daarmee kan België, net als Nederland en Frankrijk, een positief resultaat voorleggen. En dat is goed nieuws voor de Belgische consument en vishandelaar", zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie. Ze wijst er wel op dat de betrokken bedrijven nog de mogelijkheid hebben een tegenanalyse te vragen. Het onderzoek is dus nog lopende.

 

"Wanneer de benaming van vis op het etiket niet overeenstemt met de vissoort in de verpakking, dan is er sprake van bedrog; dat is moedwillig de consument bedotten", zegt Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V). "Dit resultaat is dan ook een serieuze opsteker voor onze voedingssector, die wereldwijd een uitstekende reputatie geniet. Bovendien is dit een geruststellende boodschap voor de consument."

 

Bij de betere van de klas

Op Europees niveau bleek dat 94% van de 3.906 gecontroleerde stalen van meer dan 150 vissoorten in orde waren, en dus 6% niet-conform. Het percentage niet-conforme stalen is even hoog bij de visbereidingen als bij niet-getransformeerde vis.

 

Al zijn er wel grote verschillen van land tot land: in Duitsland werden bijvoorbeeld 11% niet-conforme stalen aangetroffen, in Malta zelfs 27%. Ierland en Luxemburg waren dan weer de beste leerlingen van de klas: in beide landen waren alle stalen in orde.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".