Etikettering van vis voor 98% betrouwbaar | RetailDetail

Etikettering van vis voor 98% betrouwbaar

Etikettering van vis voor 98% betrouwbaar

Van de 100 visproducten die de Inspectie bij supermarkten, groothandelaars, visboeren en traiteurs kocht, bleken er slechts twee een andere vissoort te bevatten dan op het etiket vermeld. Daarmee scoort België beter dan het Europese gemiddelde.

Supermarkten, groothandel, visboeren en traiteurs

De Belgische consument die graag vis lust, mag bij aankoop met een gerust gemoed afgaan op het etiket. Dat blijkt na een grote Europese controle van vis (zonder transformatie) en van bereidingen op basis van vis (waarbij de vissoort vermeld werd).

 

Van de honderd stalen die de Economische Inspectie in ons land nam bij supermarkten, de groothandel, visboeren en traiteurs bleken er na DNA-analyse slechts twee een andere vissoort te bevatten dan op het etiket was aangegeven.

 

"Daarmee kan België, net als Nederland en Frankrijk, een positief resultaat voorleggen. En dat is goed nieuws voor de Belgische consument en vishandelaar", zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie. Ze wijst er wel op dat de betrokken bedrijven nog de mogelijkheid hebben een tegenanalyse te vragen. Het onderzoek is dus nog lopende.

 

"Wanneer de benaming van vis op het etiket niet overeenstemt met de vissoort in de verpakking, dan is er sprake van bedrog; dat is moedwillig de consument bedotten", zegt Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V). "Dit resultaat is dan ook een serieuze opsteker voor onze voedingssector, die wereldwijd een uitstekende reputatie geniet. Bovendien is dit een geruststellende boodschap voor de consument."

 

Bij de betere van de klas

Op Europees niveau bleek dat 94% van de 3.906 gecontroleerde stalen van meer dan 150 vissoorten in orde waren, en dus 6% niet-conform. Het percentage niet-conforme stalen is even hoog bij de visbereidingen als bij niet-getransformeerde vis.

 

Al zijn er wel grote verschillen van land tot land: in Duitsland werden bijvoorbeeld 11% niet-conforme stalen aangetroffen, in Malta zelfs 27%. Ierland en Luxemburg waren dan weer de beste leerlingen van de klas: in beide landen waren alle stalen in orde.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Back to top