Franse wijnen en sterkedrank zien export naar China kelderen

Franse wijnen en sterkedrank zien export naar China kelderen

De verkoop van Franse wijnen en sterkedrank in het buitenland is vorig jaar met 2,8% gedaald, zowel in waarde als volume. De export naar ons land bleef stabiel, die naar China tuimelde 17% omlaag.

Export zakt tot 10,8 miljard euro

Frankrijk exporteerde in 2014 voor 10,8 miljard euro aan wijnen en sterkedrank, zo becijferde de Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux français (FEVS). Dat blijft een flink bedrag, maar ligt toch bijna 3% onder het niveau van het jaar voordien.

 

Toch blijft FEVS-voorzitter Christophe Navarre positief: "Dit is de derde beste prestatie ooit in de geschiedenis van de wijnen en sterkedrank en het vierde jaar op rij dat we boven de grens van de 10 miljard euro eindigen."

 

België stabiel, China flink in de min

De belangrijkste uitvoermarkt blijft de Verenigde Staten, met zelfs een groei in 2014 van 4%. In Europa waren er goede cijfers voor de uitvoer naar Duitsland en Zweden, terwijl Spanje en Italië weer aanknopen met groei. De uitvoer naar Oost-Europa leed onder de crisis in Oekraïne en de val de roebel.

 

België, de zesde belangrijkste afzetmarkt voor Franse wijnen en sterkedranken, bleef stabiel in 2014: er werd vorig jaar voor 596 miljoen euro naar ons land geëxporteerd.

 

De uitvoer naar China kreeg echter zware klappen als gevolg van de strijd tegen de corruptie die de overheid nu al enkele jaren voert, waardoor (Franse) kwaliteitsdranken niet meer zomaar cadeau gegeven mogen worden. Zo viel de export liefst 17,4% terug tot 681 miljoen euro; in 2013 ging het ook al om een daling met 18%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top