Franse wijnen en sterkedrank zien export naar China kelderen

Franse wijnen en sterkedrank zien export naar China kelderen

De verkoop van Franse wijnen en sterkedrank in het buitenland is vorig jaar met 2,8% gedaald, zowel in waarde als volume. De export naar ons land bleef stabiel, die naar China tuimelde 17% omlaag.

Export zakt tot 10,8 miljard euro

Frankrijk exporteerde in 2014 voor 10,8 miljard euro aan wijnen en sterkedrank, zo becijferde de Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux français (FEVS). Dat blijft een flink bedrag, maar ligt toch bijna 3% onder het niveau van het jaar voordien.

 

Toch blijft FEVS-voorzitter Christophe Navarre positief: "Dit is de derde beste prestatie ooit in de geschiedenis van de wijnen en sterkedrank en het vierde jaar op rij dat we boven de grens van de 10 miljard euro eindigen."

 

België stabiel, China flink in de min

De belangrijkste uitvoermarkt blijft de Verenigde Staten, met zelfs een groei in 2014 van 4%. In Europa waren er goede cijfers voor de uitvoer naar Duitsland en Zweden, terwijl Spanje en Italië weer aanknopen met groei. De uitvoer naar Oost-Europa leed onder de crisis in Oekraïne en de val de roebel.

 

België, de zesde belangrijkste afzetmarkt voor Franse wijnen en sterkedranken, bleef stabiel in 2014: er werd vorig jaar voor 596 miljoen euro naar ons land geëxporteerd.

 

De uitvoer naar China kreeg echter zware klappen als gevolg van de strijd tegen de corruptie die de overheid nu al enkele jaren voert, waardoor (Franse) kwaliteitsdranken niet meer zomaar cadeau gegeven mogen worden. Zo viel de export liefst 17,4% terug tot 681 miljoen euro; in 2013 ging het ook al om een daling met 18%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top