Franse wijnen en sterkedrank zien export naar China kelderen | RetailDetail

Franse wijnen en sterkedrank zien export naar China kelderen

Franse wijnen en sterkedrank zien export naar China kelderen

De verkoop van Franse wijnen en sterkedrank in het buitenland is vorig jaar met 2,8% gedaald, zowel in waarde als volume. De export naar ons land bleef stabiel, die naar China tuimelde 17% omlaag.

Export zakt tot 10,8 miljard euro

Frankrijk exporteerde in 2014 voor 10,8 miljard euro aan wijnen en sterkedrank, zo becijferde de Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux français (FEVS). Dat blijft een flink bedrag, maar ligt toch bijna 3% onder het niveau van het jaar voordien.

 

Toch blijft FEVS-voorzitter Christophe Navarre positief: "Dit is de derde beste prestatie ooit in de geschiedenis van de wijnen en sterkedrank en het vierde jaar op rij dat we boven de grens van de 10 miljard euro eindigen."

 

België stabiel, China flink in de min

De belangrijkste uitvoermarkt blijft de Verenigde Staten, met zelfs een groei in 2014 van 4%. In Europa waren er goede cijfers voor de uitvoer naar Duitsland en Zweden, terwijl Spanje en Italië weer aanknopen met groei. De uitvoer naar Oost-Europa leed onder de crisis in Oekraïne en de val de roebel.

 

België, de zesde belangrijkste afzetmarkt voor Franse wijnen en sterkedranken, bleef stabiel in 2014: er werd vorig jaar voor 596 miljoen euro naar ons land geëxporteerd.

 

De uitvoer naar China kreeg echter zware klappen als gevolg van de strijd tegen de corruptie die de overheid nu al enkele jaren voert, waardoor (Franse) kwaliteitsdranken niet meer zomaar cadeau gegeven mogen worden. Zo viel de export liefst 17,4% terug tot 681 miljoen euro; in 2013 ging het ook al om een daling met 18%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Back to top