Fusie Ahold en Delhaize nodig om te overleven in VS

Fusie Ahold en Delhaize nodig om te overleven in VS

Volgens Amerikaanse specialisten is de toenadering tussen het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize in grote mate ingegeven door de sterke concurrentie aan de Amerikaanse oostkust. Om daar levensvatbaar te blijven, moeten de twee hun krachten bundelen, zo klinkt het.

Geen andere keuze

De twee retailgroepen kondigden in mei officieel aan dat ze preliminaire gesprekken aan het voeren zijn met het oog op de mogelijkheid om de twee bedrijven samen te voegen. Het Financieel Dagblad citeert vandaag retailexperten die beweren dat alvast aan de Amerikaanse oostkust dergelijke samenwerking nodig is om op lange termijn te kunnen overleven. 

 

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren een aantal grote fusies en overnames gebeurd: in 2013 nog nam de supermarktgroep Kroger sectorgenoot Harris Teeter over voor 2,6 miljard dollar, en begin dit jaar voltrok zich nog de fusie tussen Safeway en Albertson's - samen goed voor 2.230 winkels.

 

Het FD citeert Neil Stern van McMillan Doolittle die uitlegt dat de detailhandel niet veel meer kan doen dan fuseren, aangezien er niet veel traditionele supermarkten worden bijgebouwd. Toch volgt ook een waartschuwing van de specialist: "Bedrijven hebben de neiging de kostenbesparingen te overschatten en de tijd die nodig is voor integratie te onderschatten. Ahold en Delhaize hebben eigen formules, met verschillende promotiestrategieën en verschillende concurrenten."

 

Meerwaarde

Aan de Amerikaanse oostkust vullen Ahold en Delhaize, dat in de VS actief is met de ketens Food Lion en Hannaford, elkaar aan: ze zijn er allebei actief, maar lopen elkaar niet voor de voeten. De meer dan 2000 supermarkten die beide concerns hebben, overlappen volgens analisten maar in beperkte mate, hoogstens 20%, aldus nog het FD.

 

Beide groepen hebben elkaar wat te bieden in de VS, zo leren we van verschillende experts. Terwijl Delhaize een lagere kosten en een distributieketen heeft (Ahold besteedt die uit), is de Nederlandse groep sterker op het vlak van winstontwikkeling en heeft het geïnvesteerd in groeiformules.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top