Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek | RetailDetail

Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek

Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek

Klaas Puul gaat in Volendam een nieuwe verwerkingsfabriek bouwen, die volgend jaar in gebruik moet worden genomen. De garnalenverwerker wil het assortiment verbreden met gemaksproducten. 

Handgepeld

“We gaan uitbreiden met gemaksproducten voor tapas, barbecue, thema’s en dergelijke. De verpakkingen krijgen uitvoerige informatie over bereiding en recepten”, vertelde CEO Sander van den Berg tijdens de eerste steenlegging door de kleinkinderen van Evert Mooijer, oprichter van Klaas Puul. De garnalenverwerker creëert zo veertig nieuwe jobs in Volendam, bovenop de 250 die er nu al werken.

 

De fabriek van ruim 5500 m² met een capaciteit 20.000 ton per jaar krijgt geen pelafdeling waar de Hollandse garnalen machinaal worden verwerkt. “We experimenteren wel met machinaal pellen, maar het blijkt dat deze kwaliteit minder is en dat garnalen bovendien vers moeten zijn. Onze afnemers willen kwaliteit en Hollands hebben. We blijven pellen in Marokko”,  aldus Van den Berg.

 

De garnalen komen aan wal in Nederland en gaan vervolgens naar de pelstations van Puul in Tanger. Van den Berg: “We hebben hier 3500 mensen aan het werk die de garnalen handmatig pellen. De garnalen zijn in drie dagen terug in Nederland. Die ritten zijn overigens altijd vol; we nemen ook groenten en fruit mee retour”. 

 

Machinaal gepeld blijft niche

Voor Puul blijft machinaal gepeld een nicheproduct dat nooit volledig te vervangen is door handmatig pellen. Nochtans geven steeds meer supermarktketens geven de voorkeur aan machinaal gepelde garnalen: zo ging Albert Heijn vorig jaar over op machinaal verwerken in Nederland. De keten laat haar Hollandse garnalen bij Telson-Kant in Lauwersoog pellen.

 

Klaas Puul telt zeven vestigingen in Belgie, Denemarken, Duitsland, Marokko en Nederland, en boekte afgelopen jaar een omzet van circa 200 miljoen euro. Het familiebedrijf werd vorige zomer verkocht aan investeringsmaatschappij H2 Equity Partners in Amsterdam, tevens mede-eigenaar van Oerlemans Foods. De familie Mooijer, oprichter van Klaas Puul, behoudt een minderheidsbelang.

 

Ook de locatie in Edam wordt met 3500 m² uitgebreid. De garnalen worden op de locaties verpakt en uitgeleverd naar retailers in Europa.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.

Johnny Thijs stopt als voorzitter van Spadel

14/06/2018

Johnny Thijs is opgestapt als voorzitter van de Waalse mineraalwaterproducent Spadel. Zijn mandaat liep nog tot 2020, maar de gewezen postbaas treedt af “om persoonlijke redenen”, zo meldt De Tijd.

15% korting bij gebruik herbruikbare charcuteriedoos

14/06/2018

Vanaf vandaag krijgen klanten bij de lokale AD Delhaize van Geetbets korting wanneer ze een herbruikbare charcuteriedoos gebruiken. Liever een korting dan statiegeld, zo vindt uitbater Carl Vanhove.