Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek

Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek

Klaas Puul gaat in Volendam een nieuwe verwerkingsfabriek bouwen, die volgend jaar in gebruik moet worden genomen. De garnalenverwerker wil het assortiment verbreden met gemaksproducten. 

Handgepeld

“We gaan uitbreiden met gemaksproducten voor tapas, barbecue, thema’s en dergelijke. De verpakkingen krijgen uitvoerige informatie over bereiding en recepten”, vertelde CEO Sander van den Berg tijdens de eerste steenlegging door de kleinkinderen van Evert Mooijer, oprichter van Klaas Puul. De garnalenverwerker creëert zo veertig nieuwe jobs in Volendam, bovenop de 250 die er nu al werken.

 

De fabriek van ruim 5500 m² met een capaciteit 20.000 ton per jaar krijgt geen pelafdeling waar de Hollandse garnalen machinaal worden verwerkt. “We experimenteren wel met machinaal pellen, maar het blijkt dat deze kwaliteit minder is en dat garnalen bovendien vers moeten zijn. Onze afnemers willen kwaliteit en Hollands hebben. We blijven pellen in Marokko”,  aldus Van den Berg.

 

De garnalen komen aan wal in Nederland en gaan vervolgens naar de pelstations van Puul in Tanger. Van den Berg: “We hebben hier 3500 mensen aan het werk die de garnalen handmatig pellen. De garnalen zijn in drie dagen terug in Nederland. Die ritten zijn overigens altijd vol; we nemen ook groenten en fruit mee retour”. 

 

Machinaal gepeld blijft niche

Voor Puul blijft machinaal gepeld een nicheproduct dat nooit volledig te vervangen is door handmatig pellen. Nochtans geven steeds meer supermarktketens geven de voorkeur aan machinaal gepelde garnalen: zo ging Albert Heijn vorig jaar over op machinaal verwerken in Nederland. De keten laat haar Hollandse garnalen bij Telson-Kant in Lauwersoog pellen.

 

Klaas Puul telt zeven vestigingen in Belgie, Denemarken, Duitsland, Marokko en Nederland, en boekte afgelopen jaar een omzet van circa 200 miljoen euro. Het familiebedrijf werd vorige zomer verkocht aan investeringsmaatschappij H2 Equity Partners in Amsterdam, tevens mede-eigenaar van Oerlemans Foods. De familie Mooijer, oprichter van Klaas Puul, behoudt een minderheidsbelang.

 

Ook de locatie in Edam wordt met 3500 m² uitgebreid. De garnalen worden op de locaties verpakt en uitgeleverd naar retailers in Europa.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart vraagt patent aan voor vliegende winkel

21/08/2017

De Amerikaanse warenhuisketen Walmart heeft een bijzonder patent aangevraagd. Daarin wordt gewag gemaakt van een vliegende winkel, die met de hulp van drones bestellingen kan leveren bij klanten.

Lotus Bakeries groeit ondanks zwakker Brits pond

21/08/2017

Ondanks de zwakke positie van het Britse pond wist koekjesmaker Lotus Bakeries in de eerste helft van het jaar zijn omzet met een procent te laten stijgen. Met een recordgroei in 2016 had Lotus nochtans een zware vergelijkingsbasis.

Ook Carrefour gooit zich op laagsteprijsgarantie

21/08/2017

Supermarktketen Carrefour gaat met een nieuwe actie vol de strijd om de goedkoopste prijzen aan. Klanten die een product ergens anders goedkoper vinden dan in de folder, krijgen het verschil vijf keer terugbetaald.

In Frankijk ook wafeltjes uit winkelrekken vanwege fipronil-crisis

21/08/2017

In Frankrijk zijn een aantal wafeltjes uit de winkelrekken gehaald, omdat ze zijn gemaakt met eieren die mogelijk besmet zijn geraakt met fipronil. Op de lijst bevindt zich ook een lot frangipanewafels van Lotus.

Filet Pur: Een soufflé van windeieren

18/08/2017

De excuses raken op bij Delhaize, en het geduld is op bij Dick Boer, zo leerden we afgelopen week. Nee, het is daar niet bepaald koek en ei. Maar elders ook niet. Hier is het zonnige nieuwsoverzicht van RetailDetail Food! 

Twaalfde groeikwartaal op rij voor Walmart

17/08/2017

’s Werelds grootste supermarktketen, het Amerikaanse Walmart, heeft het voorbije kwartaal de analistenverwachtingen overtroffen en legt voor het twaalfde kwartaal op rij mooie groeicijfers voor. Motor was de sterke groei online.

Back to top