Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek | RetailDetail

Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek

Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek

Klaas Puul gaat in Volendam een nieuwe verwerkingsfabriek bouwen, die volgend jaar in gebruik moet worden genomen. De garnalenverwerker wil het assortiment verbreden met gemaksproducten. 

Handgepeld

“We gaan uitbreiden met gemaksproducten voor tapas, barbecue, thema’s en dergelijke. De verpakkingen krijgen uitvoerige informatie over bereiding en recepten”, vertelde CEO Sander van den Berg tijdens de eerste steenlegging door de kleinkinderen van Evert Mooijer, oprichter van Klaas Puul. De garnalenverwerker creëert zo veertig nieuwe jobs in Volendam, bovenop de 250 die er nu al werken.

 

De fabriek van ruim 5500 m² met een capaciteit 20.000 ton per jaar krijgt geen pelafdeling waar de Hollandse garnalen machinaal worden verwerkt. “We experimenteren wel met machinaal pellen, maar het blijkt dat deze kwaliteit minder is en dat garnalen bovendien vers moeten zijn. Onze afnemers willen kwaliteit en Hollands hebben. We blijven pellen in Marokko”,  aldus Van den Berg.

 

De garnalen komen aan wal in Nederland en gaan vervolgens naar de pelstations van Puul in Tanger. Van den Berg: “We hebben hier 3500 mensen aan het werk die de garnalen handmatig pellen. De garnalen zijn in drie dagen terug in Nederland. Die ritten zijn overigens altijd vol; we nemen ook groenten en fruit mee retour”. 

 

Machinaal gepeld blijft niche

Voor Puul blijft machinaal gepeld een nicheproduct dat nooit volledig te vervangen is door handmatig pellen. Nochtans geven steeds meer supermarktketens geven de voorkeur aan machinaal gepelde garnalen: zo ging Albert Heijn vorig jaar over op machinaal verwerken in Nederland. De keten laat haar Hollandse garnalen bij Telson-Kant in Lauwersoog pellen.

 

Klaas Puul telt zeven vestigingen in Belgie, Denemarken, Duitsland, Marokko en Nederland, en boekte afgelopen jaar een omzet van circa 200 miljoen euro. Het familiebedrijf werd vorige zomer verkocht aan investeringsmaatschappij H2 Equity Partners in Amsterdam, tevens mede-eigenaar van Oerlemans Foods. De familie Mooijer, oprichter van Klaas Puul, behoudt een minderheidsbelang.

 

Ook de locatie in Edam wordt met 3500 m² uitgebreid. De garnalen worden op de locaties verpakt en uitgeleverd naar retailers in Europa.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”

25/04/2018

De verkoop van fairtradeproducten in ons land blijft stijgen, vooral voor chocolade. Dat is ook nodig, want die sector staat voor grote uitdagingen. “Chocolade zal niet verdwijnen, maar de cacaoprijs moet hoger.”

Becel komt (een beetje) in Belgische handen

25/04/2018

Ook de Belgische Frère-familie krijgt nu een vinger in de pap bij Flora Food Group (FFG), de margarinedivisie die Unilever verkoopt aan het Amerikaanse KKR. De GBL-holding injecteert een kwart miljard euro en verwerft zo een aandeel van 3,7%.