Gedoogperiode legbatterijen loopt af: gaan eierprijzen stijgen?

Gedoogperiode legbatterijen loopt af: gaan eierprijzen stijgen?

Op 31 juli loopt de gedoogperiode af die van start ging toen begin dit jaar het verbod op huisvestiging van leghennen in klassieke batterijkooien werd ingevoerd. Als gevolg van dat verbod schoten de eierprijzen de hoogte in, en de vrees bestaat dat dat nu ook gaat gebeuren. Het Departement Landbouw en Visserij verwacht echter niet dat het opnieuw zo'n vaart zal lopen.

Vraag kleiner, aanbod groter

Begin dit jaar stegen de eierprijzen tot het hoogste niveau van de voorbije vijftien jaar. Dat kwam niet alleen door het toen net ingevoerde verbod op eieren uit klassieke kooisystemen, maar ook door de koude winter overal in Europa en de traditioneel grote vraag rond de paasperiode.

 

Nu de gedoogperiode eind deze maand afloopt - 10 lidstaten waren begin dit jaar nog niet klaar en kregen uitstel tot 31 juli - leeft in de markt de vrees voor een nieuwe prijsstijging. Toch denkt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw op gezag van het Departement Landbouw en Visserij dat het einde van het gedoogbeleid de eierprijs niet zal doen stijgen: "De vraag is een stuk lager dan begin dit jaar en het aanbod is sterk gestegen."

 

Dat de vraag kleiner is, heeft alles te maken met de vakantie: er is de traditionele uittocht, de scholen zijn dicht en de verwerkende industrie draait op een lager pitje. "Daarenboven lijken de verwerkers momenteel aarzelend te zijn in hun aankooppolitiek en ook de distributie lijkt minder gretig om aan te kopen."

 

Doordat de meeste eierproducenten zich inmiddels hebben aangepast en alweer op volle toeren draaien, verwacht de EU een forse toename van het aanbod. "Dat is ook merkbaar in België: voor de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 55% meer leghennen opgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Vanuit de sector bestaat zelfs de vrees voor overproductie", aldus nog de landbouwadministratie.

 

Nog 40 miljoen leghennen in kooien

Volgens Europese schattingen zouden er begin juli toch nog altijd 40 miljoenen leghennen in traditionele kooisystemen opgesloten zitten. De vraag is wat met die dieren (en hun eieren) zal gebeuren: "Een cruciale factor hierbij zal de manier zijn waarop de lidstaten zullen optreden tegen overtredingen."

 

De FOD Volksgezondheid heeft alvast te kennen gegeven om streng op te treden tegen Belgische producenten die na 31 juli nog niet in orde zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top