Groenteboeren eisen eerlijke prijzen van supermarkten

Groenteboeren eisen eerlijke prijzen van supermarkten

De groentecommissie van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft een open brief gestuurd naar de supermarkten, waarin ze de lage prijzen voor groenten aan de kaak stelt.

Boeren het slachtoffer

“Elke dag zorgen we voor de aanvoer van kwaliteitsvolle, streng gecontroleerde dagverse groenten. Tot onze verbazing en steeds groter wordende frustratie worden we daar de voorbije weken en maanden ondermaats voor vergoed”, klinkt het in de brief. “Met andere woorden: wij produceren met veel liefde en inzet uw verse groenten, maar zien die aangekocht worden door uw aankopers tegen een veel te lage prijs en verkocht worden in uw winkels tegen hoge prijzen met een zeer grote marge.”

 

Volgens de groenteboeren zijn dan ook vooral zij het slachtoffer van de sterke concurrentie tussen de verschillende ketens, waardoor de prijzen in de supermarkten zo laag mogelijk moeten worden gehouden. “Beseffen jullie werkelijk niet wat er allemaal aan die laagste prijsstrategie vasthangt? Neen dus! Wij, groenteboeren zijn eens te meer de dupe van jullie onophoudelijke wedren om de consument. Terwijl de ene partij, de boer, ziet dat hij geen volwaardige prijs krijgt voor zijn product, gaat de andere partij, jullie dus, onze producten met mega-marges verkopen”, klinkt het streng.

 

Respect

De boeren eisen dan ook hogere prijzen voor hun werk. “Het zou getuigen van respect tegenover jullie hardwerkende groenteboer die vele uren klopt om ten slotte helemaal niets over te houden.”

 

Ook het ketenoverleg tussen de boeren en de retail draait de laatste tijd steeds minder positief uit. Dat stelt Hendrik Vandamme, voorzitter van het ABS, aan GVA. ““We vinden geen gehoor bij de retail en we ondervinden dat er velen in het overleg zich niet bewust zijn van wat er zich op het terrein afspeelt. Die marge tussen aankoop- en verkoopprijs is niet langer te verantwoorden. Steeds meer leden vroegen ons om een reactie.”