Helft voeding bevat pesticiden | RetailDetail

Helft voeding bevat pesticiden

Helft voeding bevat pesticiden

Een studie van de Europese Unie heeft aangetoond dat bijna de helft van alle voedsel pesticiden bevat. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nam daarvoor 80.967 stalen in 29 Europese landen.

Grenswaarden (bijna) niet overschreden

Die stalen werden genomen bij grondstoffen en verwerkt voedsel, en werden vervolgens getest op 685 pesticiden. Daaruit blijkt dat in 45 procent van de stalen sporen van pesticiden werden gevonden. Wel werd in 97 procent van de gevallen de grenswaarden niet overschreden.


In België werden er 3.571 stalen gecontroleerd. Bij meer dan veertig procent ging het om binnenlands voedsel, 20 procent was geïmporteerd uit een ander Europees land, terwijl de rest een andere oorsprong had. Bij 54,6 procent werden pesticiden aangetroffen en in 1,6 procent van de gevallen werden de grenswaarden overschreden.


Het EFSA meldt dat er ook in 15,5 procent van de onderzochte bioproducten pesticiden werden gevonden. Het gaat daarbij grotendeels om pesticiden die zijn toegelaten in de biologische landbouw of om luchtvervuiling.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.