Houden handelaars voedselprijzen te hoog?

Houden handelaars voedselprijzen te hoog?

Als de inflatie in België anderhalve keer hoger ligt dan in de buurlanden, ligt dat niet aan de detailhandel. Zo reageert Comeos, het vroegere Fedis, op het jaarverslag van het Prijzenobservatorium. Deze afdeling van het Instituut voor Nationale Rekeningen had gesteld dat supermarkten de voedselprijzen kunstmatig hooghouden door bij prijsdalingen van grondstoffen niet de winkelprijzen te verlagen, maar de winstmarges te vergroten.

Kunstmatig prijspeil

 Prijsstijgingen worden volgens het Prijzenobservatorium echter wél doorgerekend aan de klant, waardoor de Belgische inflatie vorig jaar met 2,3% bijna anderhalve keer zo hoog ligt als in de buurlanden. Federaal minister voor ondernemen Van Quickenborne kondigde daarop maatregelen aan. De Raad voor de Mededinging heeft alvast een onderzoek geopend naar voedselprijzen in de supermarkten.

Comeos neemt de handschoen op

Deze beschuldigingen zijn potsierlijk, volgens belangenorganisatie voor handelaars Comeos. Zij wijzen erop dat net de handelaars ervoor zorgen dat de prijzen nog enigszins laag blijven, voor zover ze daar invloed op hebben. Daarvoor verwijst Comeos vooral naar het verschil in evolutie tussen huismerken en A-merken. De evoluties van de huismerken, waar de handelaars meer invloed op hebben, volgen vrij nauwgezet de grondstofprijzen. De A-merken, waar de leveranciers in feite de prijsbepaling doen, doen dit veel minder.


Daarnaast verwijst Comeos naar een reeks prijzen die ook continu stijgen, en die handelaars wel moeten doorrekenen aan de klanten. Loonkosten bijvoorbeeld, maar ook elektriciteit, gas, transport... Bovendien gebeurt het ook vaak dat de leverancier "vergeet" grondstofprijsdalingen door te rekenen, waardoor de handelaar zijn prijzen ook hoger moet houden. Al deze prijsstijgingen samen zorgen ervoor dat de omzet van de handelaars stijgt, maar dat de rendabiliteit toch daalt. De handelaars maken zich dan ook sterk dat het onderzoek van minister Q en de Raad voor de Mededinging hen zal vrijpleiten.

 

 

 

Als de inflatie in België anderhalve keer hoger ligt dan in de buurlanden, ligt dat niet aan de detailhandel. Zo reageert Comeos, het vroegere Fedis, op het jaarverslag van het Prijzenobservatorium. Deze afdeling van het Instituut voor Nationale Rekeningen had gesteld dat supermarkten de voedselprijzen kunstmatig hooghouden door bij prijsdalingen van grondstoffen niet de winkelprijzen te verlagen, maar de winstmarges te vergroten.

Kunstmatig prijspeil

 Prijsstijgingen worden volgens het Prijzenobservatorium echter wél doorgerekend aan de klant, waardoor de Belgische inflatie vorig jaar met 2,3% bijna anderhalve keer zo hoog ligt als in de buurlanden. Federaal minister voor ondernemen Van Quickenborne kondigde daarop maatregelen aan. De Raad voor de Mededinging heeft alvast een onderzoek geopend naar voedselprijzen in de supermarkten.

Comeos neemt de handschoen op

Deze beschuldigingen zijn potsierlijk, volgens belangenorganisatie voor handelaars Comeos. Zij wijzen erop dat net de handelaars ervoor zorgen dat de prijzen nog enigszins laag blijven, voor zover ze daar invloed op hebben. Daarvoor verwijst Comeos vooral naar het verschil in evolutie tussen huismerken en A-merken. De evoluties van de huismerken, waar de handelaars meer invloed op hebben, volgen vrij nauwgezet de grondstofprijzen. De A-merken, waar de leveranciers in feite de prijsbepaling doen, doen dit veel minder.


Daarnaast verwijst Comeos naar een reeks prijzen die ook continu stijgen, en die handelaars wel moeten doorrekenen aan de klanten. Loonkosten bijvoorbeeld, maar ook elektriciteit, gas, transport... Bovendien gebeurt het ook vaak dat de leverancier "vergeet" grondstofprijsdalingen door te rekenen, waardoor de handelaar zijn prijzen ook hoger moet houden. Al deze prijsstijgingen samen zorgen ervoor dat de omzet van de handelaars stijgt, maar dat de rendabiliteit toch daalt. De handelaars maken zich dan ook sterk dat het onderzoek van minister Q en de Raad voor de Mededinging hen zal vrijpleiten.

 

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Directeur HR verlaat Carrefour Belgium

25/09/2017

Kathleen Van Der Paelt, directeur HR bij Carrefour Belgium, heeft na zeven jaar besloten om het supermarktbedrijf te verlaten. Ze wordt opgevolgd door Sonia Frey, die de voorbije vijf jaar een gelijkaardige functie invulde bij De Lijn.

AD Delhaize Lochristi springt op de kar van cartoontassen

25/09/2017

De AD Delhaize in Lochristi is de eerste Belgische supermarkt die mee op de trein van een Nederlandse hype springt. Daar zijn draagtassen met cartoons die gepersonaliseerd zijn naargelang de locatie een echt verzamelitem geworden.

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Back to top