Indian Curry en Bicky Crisp finalisten Lay's smaakwedstrijd

Indian Curry en Bicky Crisp finalisten Lay's smaakwedstrijd

Vandaag heeft Lay’s de finalisten van zijn crowdsourcing-stunt ‘Maak je Smaak!’ bekendgemaakt. De jury, voorgezeten door topchefs Wout Bru en Michel Rigolet, pikte uit maar liefst 245.828 inzendingen de chipssmaken ‘Indian Curry Style’ en ‘Bicky Crisp’ (naar de hamburgers). Wie uiteindelijk de eindzege haalt, wordt echter door de consument zelf bepaald.

Belgische eetcultuur

Het concept van de 'co-creatie'-actie, die de chipsfabrikant sinds 2009 in diverse landen heeft uitgerold, is simpel. Iedereen mocht zelf een smaak uitvinden, waarna Lay's de smaken testte en een jury liet beslissen over de finalisten. Vanaf 3 oktober liggen zo de twee geselecteerde smaken in de winkelrekken, en de smaak die tussen dan en begin december de meeste stemmen krijgt van proevende klanten wordt een jaar lang geproduceerd. De uitvinder strijkt 25.000 euro en 1% van de omzet op.

 

Lay's Maak je SmaakKanshebsters op die prijzenpot in België zijn Klara de Wilde, met haar chipssmaak die naar de drie sausjes van een Bicky burger smaakt, en Karin Luyckx, die zich baseerde op de Indiase keuken met een kruidenmengeling van koriander, komijn, knoflook, peper en kerriepoeder.

 

De keuzes voor de smaken passen volgens de jury helemaal in de Belgische eetcultuur. Opvallend veel inzendingen benadrukten het multiculturele karakter van het land en de typische aperitief- en biercultuur,  maar ook de sterke frietkottraditie. Een traditie die overigens niet alleen Belgisch blijkt, want vorig jaar kwam in Nederland al het ‘Patatje Joppie’ (naar de frietsaus) als favoriete chipssmaak uit de bus. Voor Lay’s was de ‘Maak je Smaak !’-actie dus een interessante oefening om de smaak van de consument te leren kennen.

Brand activation

Toch was het natuurlijk vooral een originele manier om de Belgen te enthousiasmeren voor het merk. "Voor Lay’s is dit een unieke en kwalitatieve manier om de Belgische consument beter te leren kennen en met hem samen te werken. We wilden een actie waarmee we de Belg van A tot Z betrekken in het proces", verklaart Sabine De Veilder, Sales Director Retail BeLux, die overigens genomineerd werd tot Marketeer van het Jaar als motor achter het concept.


Lay’s bestaat als chipsmerk sinds 1932 en maakt deel uit van PepsiCo sinds 1965. In 1958 maakte het merk als Smiths zijn intrede op de Belgische markt. Vandaag beslaat Lay’s er de derde plaats op de markt van zoete en gezouten snacks. Moederholding PepsiCo werd begin september overigens verkozen tot meest duurzame bedrijf in de foodsector volgens de Dow Jones Index.

 

{youtubejw}ZkQuW64zcbc{/youtubejw}
 

Vandaag heeft Lay’s de finalisten van zijn crowdsourcing-stunt ‘Maak je Smaak!’ bekendgemaakt. De jury, voorgezeten door topchefs Wout Bru en Michel Rigolet, pikte uit maar liefst 245.828 inzendingen de chipssmaken ‘Indian Curry Style’ en ‘Bicky Crisp’ (naar de hamburgers). Wie uiteindelijk de eindzege haalt, wordt echter door de consument zelf bepaald.

Belgische eetcultuur

Het concept van de 'co-creatie'-actie, die de chipsfabrikant sinds 2009 in diverse landen heeft uitgerold, is simpel. Iedereen mocht zelf een smaak uitvinden, waarna Lay's de smaken testte en een jury liet beslissen over de finalisten. Vanaf 3 oktober liggen zo de twee geselecteerde smaken in de winkelrekken, en de smaak die tussen dan en begin december de meeste stemmen krijgt van proevende klanten wordt een jaar lang geproduceerd. De uitvinder strijkt 25.000 euro en 1% van de omzet op.

 

Lay's Maak je SmaakKanshebsters op die prijzenpot in België zijn Klara de Wilde, met haar chipssmaak die naar de drie sausjes van een Bicky burger smaakt, en Karin Luyckx, die zich baseerde op de Indiase keuken met een kruidenmengeling van koriander, komijn, knoflook, peper en kerriepoeder.

 

De keuzes voor de smaken passen volgens de jury helemaal in de Belgische eetcultuur. Opvallend veel inzendingen benadrukten het multiculturele karakter van het land en de typische aperitief- en biercultuur,  maar ook de sterke frietkottraditie. Een traditie die overigens niet alleen Belgisch blijkt, want vorig jaar kwam in Nederland al het ‘Patatje Joppie’ (naar de frietsaus) als favoriete chipssmaak uit de bus. Voor Lay’s was de ‘Maak je Smaak !’-actie dus een interessante oefening om de smaak van de consument te leren kennen.

Brand activation

Toch was het natuurlijk vooral een originele manier om de Belgen te enthousiasmeren voor het merk. "Voor Lay’s is dit een unieke en kwalitatieve manier om de Belgische consument beter te leren kennen en met hem samen te werken. We wilden een actie waarmee we de Belg van A tot Z betrekken in het proces", verklaart Sabine De Veilder, Sales Director Retail BeLux, die overigens genomineerd werd tot Marketeer van het Jaar als motor achter het concept.


Lay’s bestaat als chipsmerk sinds 1932 en maakt deel uit van PepsiCo sinds 1965. In 1958 maakte het merk als Smiths zijn intrede op de Belgische markt. Vandaag beslaat Lay’s er de derde plaats op de markt van zoete en gezouten snacks. Moederholding PepsiCo werd begin september overigens verkozen tot meest duurzame bedrijf in de foodsector volgens de Dow Jones Index.

 

{youtubejw}ZkQuW64zcbc{/youtubejw}
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fastfoodketen Five Guys geeft Antwerpen Belgische primeur

18/12/2017

Op de De Keyserlei in Antwerpen opent binnenkort de eerste Belgische vestiging van de Amerikaanse fastfoodketen Five Guys. De huurovereenkomst voor het pand is ondertekend, de opening volgt begin volgend jaar.

Ook Carrefour België werkt aan vernieuwingsplan

18/12/2017

Niet enkel in Frankrijk wil Carrefour maatregelen nemen om de omzetten opnieuw te laten groeien, want ook de Belgische directie werkt al een tijdje aan een vernieuwingsplan. Daarbij worden vooral de hypermarkten onder de loep genomen.

Test-Aankoop: Colruyt blijft de goedkoopste, AH volgt

18/12/2017

Colruyt blijft zijn belofte van ‘laagste prijzen’ waarmaken, concludeert Test-Aankoop dit jaar opnieuw in zijn jaarlijkse prijsvergelijking. Toch stijgt de druk op de Halse supermarktketen.

 

Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Back to top