Investeringen in Belgische voedingsindustrie op recordhoogte

Investeringen in Belgische voedingsindustrie op recordhoogte

Terwijl de gehele industrie in ons land moeilijke tijden beleeft, houdt de voedingsindustrie goed stand dankzij de bloeiende export. De sector, die voor 85% uit kmo's bestaat, investeerde vorig jaar zelfs een recordbedrag.

Omzet: 48 miljard euro

Eerst het minder goede nieuws uit het jaarverslag van Fevia, de overkoepelende beroepsfederatie voor de Belgische voedingsindustrie: de omzet van de sector kende in 2014 een beperkte daling van -0,4% tot 48 miljard euro. Dat is vooral toe te schrijven aan de lagere noteringen van de grondstoffen, want in volume blijken de verkopen met 0,3% gestegen. Vooral de zuivel (+9,7%) en de dranksegmenten (+6%) presteren sterk.

 

Met een minieme stijging van 0,1% tot 73.219 voltijdse equivalenten ging de werkgelegenheid er in de voedingsindustrie vorig jaar lichtjes op vooruit, inclusief indirecte jobs is de Belgische voedingsindustrie zelfs goed voor 186.707 FTE's. "Het gebrek aan bepaalde profielen zoals machineoperatoren, techniekers en mekaniekers blijft wel een enorme uitdaging voor Belgische voedingsbedrijven", zegt Chris Moris, directeur-generaal van Fevia.

 

Die lichte toename contrasteert sterk met de verwerkende industrie, waar vorig jaar 9.177 FTE's verdwenen. De voedingsindustrie vergroot daarmee haar aandeel in de totale industriële tewerkstelling tot 17,7% (in arbeidsvolume). De bedrijven die actief zijn in de voedingsindustrie hebben dan ook voor een recordbedrag van 1,3 miljard euro geïnvesteerd: een stijging met 11,9% tegenover 2013 en meteen een absoluut record.

 

Export: almaar meer naar verre landen

In 2014 steeg de export van de voedingsindustrie alweer met 2,1%. Dit resulteerde in een positieve handelsbalans van 3,9 miljard euro (+11,8%). Frankrijk, Nederland en Duitsland vertegenwoordigen 57,1% van de export, maar de belangrijkste groei doet zich voor in de export naar de nieuwe EU-lidstaten (+5%) en naar buiten Europa (+12,5%). Zo steeg de uitvoer naar de Verenigde Staten opnieuw fors (+17,4% tot 452 miljoen euro), waardoor het de onbetwiste verre exportkampioen wordt. Andere sterke groeiers waren Brazilië (+31,9%) en China (+23,6%).

 

Vlees (13%), zuivel (13%), groenten en vruchtenbereidingen (10%), bereidingen van graan (10%) en dranken (10%) zijn de vijf best scorende exportsectoren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Frites Atelier van Sergio Herman wordt internationale keten

24/01/2018

De luxueuze frituren Frites Atelier van topkok Sergio Herman blijken een succes: Gent en Brussel krijgen een eigen friettent voor ‘foodies’ en meer vestigingen zijn op komst. De chef-kok wil zelfs naar steden als Barcelona en Berlijn.

Sterk Albert Heijn, stabiel Delhaize in vierde kwartaal

24/01/2018

Ahold Delhaize heeft er een degelijk vierde kwartaal op zitten, vooral dankzij sterke prestaties van Albert Heijn en Bol.com. In België blijft Delhaize ter plaatse trappelen.

Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Back to top