Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Drankproducenten en de distributiesector gaan vanaf 2016 jaarlijks 9 miljoen euro op tafel leggen om zwerfvuil, en dan vooral drankverpakkingen, te voorkomen en op te ruimen. De invoering van statiegeld op blikjes en flessen zou pas voor juli 2018 zijn.

17.500 ton zwerfvuil

Jaarlijks moet er in Vlaanderen zo'n 17.500 ton zwerfvuil worden opgeruimd. Dat bestaat voor 40% uit blikjes en flessen en kost de overheid meer dan 60 miljoen euro. Omdat sensibiliseringscampagnes onvoldoende werken, verandert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) het geweer van schouder: gemeenten die een handhavingsbeleid op zwerfvuil invoeren, krijgen extra geld, bijvoorbeeld voor mobiele camera's op zwarte punten. De minister gaat jaarlijks ook meer dan 2 miljoen euro uittrekken voor organisaties en verenigingen die mee zwerfvuil opruimen.

 

Van de miljoenen die daarvoor nodig zijn, zullen de drankproducenten en de distributiesector er negen op tafel leggen. Het statiegeld, waarvan al langer sprake is, zou de minister tegen juli 2018 willen invoeren. Daarvoor is eerst nog overleg nodig met Brussel en Wallonië alsook met de distributiesector. Schauvliege denkt aan 25 eurocent per blik of fles.

 

Eerder deze week had Unizo nog gewaarschuwd goed na te denken over de invoering van statiegeld. Volgens de ondernemersorganisatie kan de invoering ervan de winkelier zo'n 40.000 euro kosten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top