Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Drankproducenten en de distributiesector gaan vanaf 2016 jaarlijks 9 miljoen euro op tafel leggen om zwerfvuil, en dan vooral drankverpakkingen, te voorkomen en op te ruimen. De invoering van statiegeld op blikjes en flessen zou pas voor juli 2018 zijn.

17.500 ton zwerfvuil

Jaarlijks moet er in Vlaanderen zo'n 17.500 ton zwerfvuil worden opgeruimd. Dat bestaat voor 40% uit blikjes en flessen en kost de overheid meer dan 60 miljoen euro. Omdat sensibiliseringscampagnes onvoldoende werken, verandert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) het geweer van schouder: gemeenten die een handhavingsbeleid op zwerfvuil invoeren, krijgen extra geld, bijvoorbeeld voor mobiele camera's op zwarte punten. De minister gaat jaarlijks ook meer dan 2 miljoen euro uittrekken voor organisaties en verenigingen die mee zwerfvuil opruimen.

 

Van de miljoenen die daarvoor nodig zijn, zullen de drankproducenten en de distributiesector er negen op tafel leggen. Het statiegeld, waarvan al langer sprake is, zou de minister tegen juli 2018 willen invoeren. Daarvoor is eerst nog overleg nodig met Brussel en Wallonië alsook met de distributiesector. Schauvliege denkt aan 25 eurocent per blik of fles.

 

Eerder deze week had Unizo nog gewaarschuwd goed na te denken over de invoering van statiegeld. Volgens de ondernemersorganisatie kan de invoering ervan de winkelier zo'n 40.000 euro kosten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour zet punt achter moeilijk jaar

17/01/2018

Ondanks verbetering in het vierde kwartaal heeft de groep Carrefour een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. Ook in België kon de retailer niet groeien. Het is nu uitkijken naar de maatregelen die CEO Bompard volgende week aankondigt.

Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

AB InBev doet twee Duitse bieren van de hand

17/01/2018

AB InBev doet met Diebels en Hasseröder twee Duitse biermerken van de hand. Die komen nu, samen met hun brouwerijen, in bezit van het investeringsfonds CKCF. Dat wil meer investeren in de twee bieren.

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

17/01/2018

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Back to top