Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Drankproducenten en de distributiesector gaan vanaf 2016 jaarlijks 9 miljoen euro op tafel leggen om zwerfvuil, en dan vooral drankverpakkingen, te voorkomen en op te ruimen. De invoering van statiegeld op blikjes en flessen zou pas voor juli 2018 zijn.

17.500 ton zwerfvuil

Jaarlijks moet er in Vlaanderen zo'n 17.500 ton zwerfvuil worden opgeruimd. Dat bestaat voor 40% uit blikjes en flessen en kost de overheid meer dan 60 miljoen euro. Omdat sensibiliseringscampagnes onvoldoende werken, verandert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) het geweer van schouder: gemeenten die een handhavingsbeleid op zwerfvuil invoeren, krijgen extra geld, bijvoorbeeld voor mobiele camera's op zwarte punten. De minister gaat jaarlijks ook meer dan 2 miljoen euro uittrekken voor organisaties en verenigingen die mee zwerfvuil opruimen.

 

Van de miljoenen die daarvoor nodig zijn, zullen de drankproducenten en de distributiesector er negen op tafel leggen. Het statiegeld, waarvan al langer sprake is, zou de minister tegen juli 2018 willen invoeren. Daarvoor is eerst nog overleg nodig met Brussel en Wallonië alsook met de distributiesector. Schauvliege denkt aan 25 eurocent per blik of fles.

 

Eerder deze week had Unizo nog gewaarschuwd goed na te denken over de invoering van statiegeld. Volgens de ondernemersorganisatie kan de invoering ervan de winkelier zo'n 40.000 euro kosten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour accepte les sacs et les boîtes réutilisables aux comptoirs

20/11/2017

Après un projet pilote réussi à l’Hypermarché Carrefour de Bierges, tous les Hypermarchés Carrefour et les Carrefour Market en gestion propre acceptent désormais les sacs à vrac et boîtes réutilisables des clients aux comptoirs en service.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Leuven is een foodhal rijker: dit weekend opende De Smidse aan het nieuwe Sluispark. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Colruyt controleert vleesleveranciers nu ook zelf

20/11/2017

Colruyt verscherpt de controle op zijn vleesproducten na de reeks schandalen die de vleessector de voorbije maanden alweer in een negatief daglicht stelde. In opdracht van de warenhuisketen licht een externe partner de slachthuizen onaangekondigd door.

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Back to top