Invoering statiegeld ten vroegste in 2018 | RetailDetail

Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Drankproducenten en de distributiesector gaan vanaf 2016 jaarlijks 9 miljoen euro op tafel leggen om zwerfvuil, en dan vooral drankverpakkingen, te voorkomen en op te ruimen. De invoering van statiegeld op blikjes en flessen zou pas voor juli 2018 zijn.

17.500 ton zwerfvuil

Jaarlijks moet er in Vlaanderen zo'n 17.500 ton zwerfvuil worden opgeruimd. Dat bestaat voor 40% uit blikjes en flessen en kost de overheid meer dan 60 miljoen euro. Omdat sensibiliseringscampagnes onvoldoende werken, verandert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) het geweer van schouder: gemeenten die een handhavingsbeleid op zwerfvuil invoeren, krijgen extra geld, bijvoorbeeld voor mobiele camera's op zwarte punten. De minister gaat jaarlijks ook meer dan 2 miljoen euro uittrekken voor organisaties en verenigingen die mee zwerfvuil opruimen.

 

Van de miljoenen die daarvoor nodig zijn, zullen de drankproducenten en de distributiesector er negen op tafel leggen. Het statiegeld, waarvan al langer sprake is, zou de minister tegen juli 2018 willen invoeren. Daarvoor is eerst nog overleg nodig met Brussel en Wallonië alsook met de distributiesector. Schauvliege denkt aan 25 eurocent per blik of fles.

 

Eerder deze week had Unizo nog gewaarschuwd goed na te denken over de invoering van statiegeld. Volgens de ondernemersorganisatie kan de invoering ervan de winkelier zo'n 40.000 euro kosten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top