Invoering statiegeld ten vroegste in 2018 | RetailDetail

Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Invoering statiegeld ten vroegste in 2018

Drankproducenten en de distributiesector gaan vanaf 2016 jaarlijks 9 miljoen euro op tafel leggen om zwerfvuil, en dan vooral drankverpakkingen, te voorkomen en op te ruimen. De invoering van statiegeld op blikjes en flessen zou pas voor juli 2018 zijn.

17.500 ton zwerfvuil

Jaarlijks moet er in Vlaanderen zo'n 17.500 ton zwerfvuil worden opgeruimd. Dat bestaat voor 40% uit blikjes en flessen en kost de overheid meer dan 60 miljoen euro. Omdat sensibiliseringscampagnes onvoldoende werken, verandert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) het geweer van schouder: gemeenten die een handhavingsbeleid op zwerfvuil invoeren, krijgen extra geld, bijvoorbeeld voor mobiele camera's op zwarte punten. De minister gaat jaarlijks ook meer dan 2 miljoen euro uittrekken voor organisaties en verenigingen die mee zwerfvuil opruimen.

 

Van de miljoenen die daarvoor nodig zijn, zullen de drankproducenten en de distributiesector er negen op tafel leggen. Het statiegeld, waarvan al langer sprake is, zou de minister tegen juli 2018 willen invoeren. Daarvoor is eerst nog overleg nodig met Brussel en Wallonië alsook met de distributiesector. Schauvliege denkt aan 25 eurocent per blik of fles.

 

Eerder deze week had Unizo nog gewaarschuwd goed na te denken over de invoering van statiegeld. Volgens de ondernemersorganisatie kan de invoering ervan de winkelier zo'n 40.000 euro kosten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".