Klant past zich aan als hij piekuren supermarkt kent | RetailDetail

Klant past zich aan als hij piekuren supermarkt kent

Klant past zich aan als hij piekuren supermarkt kent

Uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit blijkt dat klanten van supermarkten op andere momenten zullen komen winkelen, als ze op de hoogte worden gesteld van de piek- en daluren in de supermarkten.

Korting bij Collect&Go buiten piekuren

Bij het onderzoek wilde het VIM nagaan hoe de consument zich van en naar de supermarkt verplaatste en of het mogelijk was om dat gedrag aan te passen. Supermarkten hebben immers zeer sterk te maken met grote pieken en dalen doorheen de dag. Daarbij staat de parking soms afgeladen vol, terwijl die op andere momenten dan weer vrijwel leeg is. Ook aan de kassa zijn er grote verschillen.

 

Om de klant daarvan bewust te maken, afficheerde de Colruyt Group gedurende vijf maanden bij vijf warenhuizen op welke momenten het minder druk was in de winkel. Klanten die gebruik maakten van Collect&Go, kregen bovendien korting als ze buiten de piekuren hun boodschappen kwamen ophalen.

 

Uit een rondvraag bij 400 consumenten blijkt dat de klant zich zal aanpassen, als hij op de hoogte is van drukke momenten in de supermarkt. Bovendien stelt 60% dat ze inderdaad minder tijd nodig hebben om te winkelen tijdens rustige momenten. Ongeveer 40% van de klanten die hun boodschappen via Collect&Go kwamen ophalen, deed dat op een ander moment om te kunnen genieten van de korting.

 

Tijd en geld besparen

Daarnaast kregen 150 klanten van Colruyt een fietstrolley ter beschikking. De meerderheid van hen kwam al met de fiets naar de winkel, maar met de fietstrolley kopen ze ook andere producten, zoals grotere verpakkingen. 80% van de gebruikers kocht de fietstrolley na de testperiode over.

 

“Het project toont aan dat men mits goed overwogen acties en gerichte communicatie, de consument kan overtuigen van de voordelen om buiten de piekmomenten te winkelen of om de fiets of openbaar vervoer te gebruiken. Dit levert niet alleen geld- en/of tijdswinst op voor de consument, het levert ook heel wat voordelen voor de retailer: geen overbezetting van de parking, betere planning van winkelpersoneel, betere bereikbaarheid voor klanten die niet of niet altijd over een wagen beschikken om te gaan winkelen”, aldus Koen Valgaeren, algemeen directeur van het VIM.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.