Kleinhandel kan voedsel wegschenken zonder btw te betalen

Kleinhandel kan voedsel wegschenken zonder btw te betalen

Sinds deze week kunnen buurtwinkels en superettes hun voedseloverschotten aan het lokaal OCMW of andere erkende lokale verenigingen schenken, zonder dat ze daarvoor btw moeten betalen.

Minder administratieve rompslomp

Voorheen kon dat enkel wanneer ze hun overschotten aan de nationale voedselbanken schonken. Nu geldt die vrijstelling ook wanneer het aan lokale instellingen wordt geschonken. Voorheen was het daardoor fiscaal vaak interessanter om het voedsel gewoon te vernietigen.


Daarnaast is ook het administratief proces vereenvoudigd: handelaars hoeven niet meer elk apart product op een stavingsdocument te zetten en ze moeten slechts één keer per maand een overzicht laten opmaken van de producten die zijn weggegeven.


"Een prima oplossing voor de lokale buurtwinkel of superette om de hoek én voor de mensen die het minder goed hebben", vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.


Per jaar doen 224.000 Belgen beroep op voedselhulp. Ondertussen wordt er heel wat bruikbaar eten bij het afval gesmeten: 40 procent van de weggegooide overschotten is nog bruikbaar voor voedselhulp.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top