Le Pain Quotidien en boekhandel Filigranes gaan samenwerken

Le Pain Quotidien en boekhandel Filigranes gaan samenwerken

De legendarische Brusselse boekhandel Filigranes en bakkerijketen Le Pain Quotidien gaan intensiever samenwerken. Begin 2016 moeten de eerste gezamenlijke projecten het levenslicht zien.

Een boek met een broodje erbij...

Een koffiehoek in een boekhandel, het is geen uitzondering meer. Filigranes baat er trouwens zelf al lang eentje uit in zijn monumentale flagshipstore van 2.800 m² aan de Brusselse Kunstlaan. Eind januari zal die worden omgetoverd tot een heuse Le Pain Quotidien-corner. "Het potentieel is enorm", zegt Marc Filipson, de grote baas van Filigranes, in zakenkrant L'Echo. "De koffiebar haalt nu al een omzet van 600.000 euro per jaar. Met een merk als Le Pain Quotidien kan dat een veelvoud worden."

 

Het wordt een echte Le Pain Quotidien, met eigen personeel dat een weliswaar beperkter assortiment van succesproducten zal serveren. De broodjesketen krijgt zelfs zijn eigen logo op de voorgevel.

 

...en vice versa

Maar beide bedrijven willen nog een stap verder gaan. In de Lepoutrelaan in Elsene, waar "L'Autre Filigranes" - een soort van krantenwinkel met literaire bestsellers - en Le Pain Quotidien nu nog buren zijn, zal "L'Autre Filigranes" als een 'shop-in-the-shop' zijn intrek nemen bij Le Pain Quotidien. Streefdatum: februari 2016.

 

Dat experiment zou wel eens het begin van meer kunnen zijn, aldus Jan Vangoidsenhoven, COO van Le Pain Quotidien: "Wij zijn complementair qua aanbod, publiek enz. Maar laten we niet te snel gaan: eerst zien of het werkt. Al heb ik wel al vijf à zes restaurants geselecteerd waar we dit concept zouden kunnen uitrollen." Le Pain Quotidien telt in ons land 29 vestigingen. Beide Belgische bedrijven sluiten niet uit dat hun samenwerking ook een internationaal vervolg krijgt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top