Inspectie en klantenverlies voor West-Vlaams kippenbedrijf

Lidl dumpt, Weyts beschermt West-Vlaams kippenbedrijf

Lidl dumpt, Weyts beschermt West-Vlaams kippenbedrijf
Animal Rights

Dierenwelzijnminister Ben Weyts heeft het scharrelkippenbedrijf Pyfferoen in Wingene laten doorlichten na de reportage van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Lidl zet de samenwerking met het bedrijf alvast onmiddellijk stop, maar de minister neemt het in bescherming.

Geen sprake van scharrelen

Nog geen twee maanden na de sluiting van het slachthuis van Izegem haalt een nieuw geval van dierenleed de voorpagina’s. Medewerkers van dierenrechtenorganisatie Animal Rights drongen tot tweemaal toe binnen in het West-Vlaamse scharrelkippenbedrijf Pyfferoen en troffen daar tienduizenden zwaar verwaarloosde kippen aan.

 

Op undercoverbeelden zijn graatmagere, kaalgeplukte en vaak zieke kippen te zien, besmeurd met uitwerpselen en zonder toegang tot buitenlucht en daglicht. “Het bedrijf maakt zich niet alleen schuldig aan onaanvaardbaar dierenleed, maar bedriegt ook de consument,” zo stelt Animal Rights-coördinator Benoit Van den Broeck. “Pyfferoen brengt zogenaamd verse scharreleieren aan de man, maar van scharrelruimte is geen sprake.” Om in de regel te zijn, mag een scharrelkippenbedrijf niet meer dan negen legkippen per m² houden en moet het voor elke kip een oppervlakte voorzien van ten minste 250 cm² bedekt met strooisel.

 

De lat voor dierenwelzijn moet hoger

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurt nu een inspectieteam naar het Wingense eierbedrijf, iets meer dan een jaar nadat de inspectiedienst Dierenwelzijn al een controle uitvoerde bij Pyfferoen. Toen reeds kon de dienst twaalf belangrijke inbreuken vaststellen, maar een herinspectie kwam er niet. “Het aantal inspecties neemt toe,” reageert Weyts. “Begin juli hebben we het aantal voltijdse werknemers bij de Inspectie Dierenwelzijn verdubbeld naar 22.”

 

De belangrijkste verandering moet echter komen vanuit de landbouwsector zelf. “Al is het maar uit eigenbelang,” voegt Weyts toe, “want zonder interne inspanningen voor meer dierenwelzijn zullen nog meer bedrijven in opspraak komen, met klantenverlies en sluiting tot gevolg.”

 

Bij Lidl zijn alvast geen eieren meer te vinden van Pyfferoen. Woordvoerster Isabelle Colbrandt bevestigt dat eieren van Pyfferoen verkocht en verwerkt werden in de producten van de supermarktketen, maar nuanceert: “Op de beelden zijn geen stallen te zien waar eieren voor Lidl geproduceerd worden. Wij hanteren echter zeer strenge normen voor onze producten en nemen liever geen risico. We hebben de samenwerking dan ook onmiddellijk stopgezet.”

 

Volgens minister Weyts is er geen reden tot paniek: “De grote meerderheid van kippenbedrijven in Vlaanderen voeren dierenwelzijn wel hoog in het vaandel en verkopen eieren die betaalbaar én ethisch geproduceerd zijn” - een reactie die bij Animal Rights niet meteen op goedkeuring kon rekenen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Albert Heijn test ‘rustig-aan-kassa’

24/04/2018

Albert Heijn heeft een proefproject opgestart met een ‘rustig-aan-kassa’. De supermarktketen geeft daarmee gehoor aan de verzuchtingen van klanten die net niét snel willen winkelen en graag tijd maken voor een praatje aan de kassa.

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.