Lidl dumpt, Weyts beschermt West-Vlaams kippenbedrijf

Lidl dumpt, Weyts beschermt West-Vlaams kippenbedrijf
Animal Rights

Dierenwelzijnminister Ben Weyts heeft het scharrelkippenbedrijf Pyfferoen in Wingene laten doorlichten na de reportage van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Lidl zet de samenwerking met het bedrijf alvast onmiddellijk stop, maar de minister neemt het in bescherming.

Geen sprake van scharrelen

Nog geen twee maanden na de sluiting van het slachthuis van Izegem haalt een nieuw geval van dierenleed de voorpagina’s. Medewerkers van dierenrechtenorganisatie Animal Rights drongen tot tweemaal toe binnen in het West-Vlaamse scharrelkippenbedrijf Pyfferoen en troffen daar tienduizenden zwaar verwaarloosde kippen aan.

 

Op undercoverbeelden zijn graatmagere, kaalgeplukte en vaak zieke kippen te zien, besmeurd met uitwerpselen en zonder toegang tot buitenlucht en daglicht. “Het bedrijf maakt zich niet alleen schuldig aan onaanvaardbaar dierenleed, maar bedriegt ook de consument,” zo stelt Animal Rights-coördinator Benoit Van den Broeck. “Pyfferoen brengt zogenaamd verse scharreleieren aan de man, maar van scharrelruimte is geen sprake.” Om in de regel te zijn, mag een scharrelkippenbedrijf niet meer dan negen legkippen per m² houden en moet het voor elke kip een oppervlakte voorzien van ten minste 250 cm² bedekt met strooisel.

 

De lat voor dierenwelzijn moet hoger

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurt nu een inspectieteam naar het Wingense eierbedrijf, iets meer dan een jaar nadat de inspectiedienst Dierenwelzijn al een controle uitvoerde bij Pyfferoen. Toen reeds kon de dienst twaalf belangrijke inbreuken vaststellen, maar een herinspectie kwam er niet. “Het aantal inspecties neemt toe,” reageert Weyts. “Begin juli hebben we het aantal voltijdse werknemers bij de Inspectie Dierenwelzijn verdubbeld naar 22.”

 

De belangrijkste verandering moet echter komen vanuit de landbouwsector zelf. “Al is het maar uit eigenbelang,” voegt Weyts toe, “want zonder interne inspanningen voor meer dierenwelzijn zullen nog meer bedrijven in opspraak komen, met klantenverlies en sluiting tot gevolg.”

 

Bij Lidl zijn alvast geen eieren meer te vinden van Pyfferoen. Woordvoerster Isabelle Colbrandt bevestigt dat eieren van Pyfferoen verkocht en verwerkt werden in de producten van de supermarktketen, maar nuanceert: “Op de beelden zijn geen stallen te zien waar eieren voor Lidl geproduceerd worden. Wij hanteren echter zeer strenge normen voor onze producten en nemen liever geen risico. We hebben de samenwerking dan ook onmiddellijk stopgezet.”

 

Volgens minister Weyts is er geen reden tot paniek: “De grote meerderheid van kippenbedrijven in Vlaanderen voeren dierenwelzijn wel hoog in het vaandel en verkopen eieren die betaalbaar én ethisch geproduceerd zijn” - een reactie die bij Animal Rights niet meteen op goedkeuring kon rekenen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Unilever reorganiseert Field Sales-team in België

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar Retail Field Sales-team, de winkelvertegenwoordigers van de FMCG-producent. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Back to top