Lotus bouwt vestiging in Meise niet meer op na brand

Lotus bouwt vestiging in Meise niet meer op na brand

Na de brand die haar wafelfabriek in Meise volledig in de as legde, gaat Lotus Bakeries geen nieuwe fabriek bouwen in de Brusselse randgemeente. De productie verhuist naar Courcelles.

71 banen op de tocht

Koekjesfabrikant Lotus gaat zijn vestiging in Meise niet meer heropbouwen na de brand die de wafelfabriek op 3 juni volledig in de as had gelegd. In Meise werden Luikse wafels, vanillewafels en soft(eier)wafels geproduceerd op vier productielijnen.

 

In plaats daarvan worden alle volumes overgebracht naar de fabriek in Courcelles (bij Charleroi), "door uitbreiding van de productielijnen binnen het bestaande gebouw", zo laat de groep weten. Daarbij is rekening gehouden met "alle mogelijke aspecten zoals investeringen, productiekost, impact op organisatie en tewerkstelling, marktverwachtingen, groeimogelijkheden, enz."

 

"Deze intentie zou tot gevolg hebben dat we moeten overgaan tot een collectief ontslag van 66 arbeiders en 5 bedienden", aldus nog het communiqué.

 

Maximale wedertewerkstelling binnen de groep

Het management van Lotus onderstreept wel dat het bereid is "onderhandelingen te voeren omtrent sociale begeleidingsmaatregelen. Wij denken in de eerste plaats aan wedertewerkstelling binnen de Groep Lotus Bakeries. Zo zijn er momenteel 36 vacatures in Lembeke, 7 vacatures in Oostakker en, indien de capaciteit van Courcelles zou worden uitgebreid, zullen daar 38 vacatures ontstaan. Hiervoor zou het management bereid zijn om overgangsmaatregelen af te spreken."

 

Een snelle berekening leert dat Lotus dus netto tien banen extra creëert. Al is dat wellicht maar een magere troost voor de 71 werknemers van de getroffen fabriek, want de andere Lotus-vestigingen liggen allemaal op een afstand van 70 tot 90 kilometer van Meise. Het is dan ook nog maar de vraag hoeveel van hen op de aangeboden vacatures zullen ingaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top