Lotus bouwt vestiging in Meise niet meer op na brand

Lotus bouwt vestiging in Meise niet meer op na brand

Na de brand die haar wafelfabriek in Meise volledig in de as legde, gaat Lotus Bakeries geen nieuwe fabriek bouwen in de Brusselse randgemeente. De productie verhuist naar Courcelles.

71 banen op de tocht

Koekjesfabrikant Lotus gaat zijn vestiging in Meise niet meer heropbouwen na de brand die de wafelfabriek op 3 juni volledig in de as had gelegd. In Meise werden Luikse wafels, vanillewafels en soft(eier)wafels geproduceerd op vier productielijnen.

 

In plaats daarvan worden alle volumes overgebracht naar de fabriek in Courcelles (bij Charleroi), "door uitbreiding van de productielijnen binnen het bestaande gebouw", zo laat de groep weten. Daarbij is rekening gehouden met "alle mogelijke aspecten zoals investeringen, productiekost, impact op organisatie en tewerkstelling, marktverwachtingen, groeimogelijkheden, enz."

 

"Deze intentie zou tot gevolg hebben dat we moeten overgaan tot een collectief ontslag van 66 arbeiders en 5 bedienden", aldus nog het communiqué.

 

Maximale wedertewerkstelling binnen de groep

Het management van Lotus onderstreept wel dat het bereid is "onderhandelingen te voeren omtrent sociale begeleidingsmaatregelen. Wij denken in de eerste plaats aan wedertewerkstelling binnen de Groep Lotus Bakeries. Zo zijn er momenteel 36 vacatures in Lembeke, 7 vacatures in Oostakker en, indien de capaciteit van Courcelles zou worden uitgebreid, zullen daar 38 vacatures ontstaan. Hiervoor zou het management bereid zijn om overgangsmaatregelen af te spreken."

 

Een snelle berekening leert dat Lotus dus netto tien banen extra creëert. Al is dat wellicht maar een magere troost voor de 71 werknemers van de getroffen fabriek, want de andere Lotus-vestigingen liggen allemaal op een afstand van 70 tot 90 kilometer van Meise. Het is dan ook nog maar de vraag hoeveel van hen op de aangeboden vacatures zullen ingaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top