Maandag 24-urenstaking bij Mondelez

Maandag 24-urenstaking bij Mondelez
Shutterstock

De werknemers van Mondelez International leggen nu maandag voor 24 uur het werk neer in België. Met deze actie geeft het personeel het signaal aan de voedingsgigant dat ze de wereldwijde besparingspolitiek beu zijn.

 

“Vaste kwalitatieve jobs”

Voedingsgigant Mondelez, bij ons bekend van merken als Côte d’Or, Lu, Milka, TUC en Grany, heeft twee productiesites in ons land: Herentals, waar onder andere de koekjes van Lu en de chocoladeproducten van Milka worden gemaakt, en Rhisnes (bij Namen), waar kaasproducten van de band rollen. Daarnaast heeft het concern ook nog een administratieve hoofdzetel in Mechelen.

 

“De medewerkers hekelen het internationaal beleid van Mondelez”, zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront in een persbericht. “Door sluitingen, ontslagen en outsourcing probeert de multinational op korte tijd zo veel mogelijk winst te maken. Het personeel eist het behoud van vaste kwalitatieve jobs en werkzekerheid bij Mondelez.” In november van vorig jaar kwam de voedingsreus nog in het nieuws met een reorganisatieplan waarbij een 80-tal banen, hoofdzakelijk in Mechelen, bedreigd waren.

 

De staking in België maakt deel uit van een internationale actieweek die loopt van 27 tot en met 31 maart onder de paraplu van de internationale koepelorganisatie IUF (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Association). Er worden ook acties verwacht in Frankrijk, de Verenigde Staten, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Australië en Oostenrijk.