Mars vreest strengere voorwaarden van Europese Unie

Mars vreest strengere voorwaarden van Europese Unie

Het chocoladebedrijf Mars vreest dat nieuwe regelgevingen van de Europese Unie rond de aankoop van grondstoffen ervoor zullen zorgen dat de prijzen voor de consument de hoogte in zullen gaan.

Hogere grondstofprijzen

Ook in andere sectoren worden de nieuwe regels op alles behalve gejuich onthaald. Mars heeft daarom samen met de European Cocoa Association, de oliegroepen BP en Shell en het grondstoffenbedrijf Vitol een brief gestuurd naar de Europese Commissie. Daarin wordt het probleem aangekaart.


De nieuwe regels, die ten vroegste in 2017 in voege zullen treden en nog door een laatste stemronde moeten geraken, leggen strengere regels op voor kopers en verkopers van grondstofafgeleiden. Zo zouden er een aantal uitzonderingen verdwijnen die grote bedrijven gebruiken om risico's te verkleinen op de financiële markten. Het gevolg is dat ze in de toekomst meer kapitaal moeten hebben om hun boeken op orde te houden. Dat zou dan weer als gevolg hebben dat de prijzen van grondstoffen de hoogte in gaan, wat uiteindelijk tot hogere prijzen voor de consument zou leiden.


De bedrijven vinden het ook niet kunnen dat ze op dezelfde voet worden behandeld als de banksector. Ze vinden dat ze gestraft worden omdat de banksector in het verleden misbruik heeft gemaakt van de uitzonderingen. De bedrijven wijzen er in hun brief dan ook op dat de grondstofsector in het verleden nooit ondersteuning nodig heeft gehad van een overheid.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Emté blijft wegen op resultaten Sligro Food Group

19/10/2017

Bij de bekendmaking van de resultaten voor het derde kwartaal heeft Sligro Food Group laten verstaan dat het nog steeds op zoek is naar een oplossing voor Emté. Ondertussen blijft de omzet van die bedrijfstak dalen.

Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7% dalen.

Danone wijzigt managementstructuur

19/10/2017

Danone heeft besloten om de managementstructuur aan de top van het bedrijf aan te passen. De functie van voorzitter van de raad van bestuur en die van CEO worden voortaan gecombineerd door huidig CEO Emmanuel Faber.

Lastig derde kwartaal voor Carrefour

18/10/2017

De kwartaalresultaten die Carrefour woensdagavond publiceerde, illustreren de grote uitdagingen waar de nieuwe CEO en zijn team voor staan, vooral dan in West-Europa. Ook in België daalde de vergelijkbare omzet.

Delhaize opent stadsmoestuin

18/10/2017

Voortaan kunnen de klanten van Delhaize Boondael in Elsene groenten kopen die net geplukt zijn op het dak van hun supermarkt. Geen marketingstunt, wel een onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van de retailer.

Sainsbury’s gaat 2.000 banen schrappen

18/10/2017

De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2.000 banen schrappen. Zo wil het tot 500 miljoen pond (560 miljoen euro) besparen, in een poging om de concurrentie met de discounters aan te gaan.

Back to top