Mars vreest strengere voorwaarden van Europese Unie

Mars vreest strengere voorwaarden van Europese Unie

Het chocoladebedrijf Mars vreest dat nieuwe regelgevingen van de Europese Unie rond de aankoop van grondstoffen ervoor zullen zorgen dat de prijzen voor de consument de hoogte in zullen gaan.

Hogere grondstofprijzen

Ook in andere sectoren worden de nieuwe regels op alles behalve gejuich onthaald. Mars heeft daarom samen met de European Cocoa Association, de oliegroepen BP en Shell en het grondstoffenbedrijf Vitol een brief gestuurd naar de Europese Commissie. Daarin wordt het probleem aangekaart.


De nieuwe regels, die ten vroegste in 2017 in voege zullen treden en nog door een laatste stemronde moeten geraken, leggen strengere regels op voor kopers en verkopers van grondstofafgeleiden. Zo zouden er een aantal uitzonderingen verdwijnen die grote bedrijven gebruiken om risico's te verkleinen op de financiële markten. Het gevolg is dat ze in de toekomst meer kapitaal moeten hebben om hun boeken op orde te houden. Dat zou dan weer als gevolg hebben dat de prijzen van grondstoffen de hoogte in gaan, wat uiteindelijk tot hogere prijzen voor de consument zou leiden.


De bedrijven vinden het ook niet kunnen dat ze op dezelfde voet worden behandeld als de banksector. Ze vinden dat ze gestraft worden omdat de banksector in het verleden misbruik heeft gemaakt van de uitzonderingen. De bedrijven wijzen er in hun brief dan ook op dat de grondstofsector in het verleden nooit ondersteuning nodig heeft gehad van een overheid.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Bree krijgt Belgische primeur van Jumbo

07/12/2017

Supermarktketen Jumbo heeft zijn eerste Belgische vestiging beet: de retailer zal een pand betrekken in een nieuw retailpark in het Limburgse Bree, verneemt RetailDetail. De opening is wel nog niet voor morgen.

Back to top