Meer bakkers en slagers starten eigen webshop

Meer bakkers en slagers starten eigen webshop

In twee jaar tijd is het aantal lokale voedingswinkels met een webshop verdrievoudigd. Toch gaat het nog altijd maar om 9% van alle slagers, bakkers, vis- en groenteboeren in ons landje.

Inhaalbeweging ingezet

Nog eens 26% van de lokale voedingswinkels zegt van plan te zijn om binnen de twee jaar met een webwinkel te beginnen, blijkt uit een bevraging van het NSZ bij 479 voedingswinkels. "Slim gezien van die ondernemers", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ, "want zo'n webwinkel laat toe om ook een ander publiek te bereiken en is sowieso stilaan onontbeerlijk in deze gehaaste maatschappij waarin e-commerce jaar na jaar belangrijker wordt."

 

Toch blijven de voedingswinkels qua e-commerce nog achterop hinken: gemiddeld beschikt een kwart van de kleinhandelszaken (over alle sectoren samen) inmiddels over een webwinkel. Nochtans is volgens het NSZ zo een webshop meer en meer een must als de lokale handelaars de groeiende concurrentie van supermarkten en shops bij tankstations het hoofd willen bieden.

 

Die concurrentie blijkt moordend: het aantal lokale voedingswinkels daalt zienderogen. Op jaarbasis daalde het aantal slagers in 2014 met 2,7%, het aantal bakkers met 1,6%, het aantal groentewinkels met 1,8% en het aantal viswinkels met 2,8%, zo blijkt uit de officiële cijfers van de FOD Economie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top