Meer bedrijven bannen reclame voor voeding voor jonge kinderen

Meer bedrijven bannen reclame voor voeding voor jonge kinderen

Al 41 bedrijven hebben de code onderschreven om geen reclame te maken voor voedingsproducten die gericht is op kinderen tot 12 jaar. Ze houden zich daar ook goed aan: inzake reclames halen ze 99,4% op hun engagement, in scholen komen ze aan 97,5%.

Antwoord op obesitasprobleem

De code is een initiatief van de federatie van de voedingsindustrie (Fevia), de federatie van de handel en diensten (Comeos) en de Unie van Belgische Adverteerders (UBA). Onder de benaming Belgian Pledge hebben ze als doel het probleem van obesitas onder controle te krijgen.

 

Bij de start van de campagne in 2012 sloten zich 32 bedrijven aan, vandaag is dat aantal geklommen tot 41. Bij de ondertekenaars zitten zwaargewichten als Unilever, Mars, Coca-Cola, Danone, Vandemoortele, Tiense Suiker, IJsboerke, Ysco en Glacio, net als retailers als Delhaize, Carrefour, Colruyt, Makro, Lidl en Aldi. De adverteerders zijn samen goed voor 67% van de reclamebestedingen op tv.

 

Geen reclame en geen communicatie in scholen

De ondertekenaars engageren zich om via televisie, geschreven pers of internet geen reclame voor hun voedingswaren te maken die specifiek afgestemd is op kinderen tot 12 jaar. Dit werd gedefinieerd als reclame maken voor kijkers, luisteraars en lezers van media waarvan de doelgroep voor minstens 35% bestaat uit kinderen jonger dan 12 jaar. Alleen voor voeding met specifieke nutritionele kenmerken kan hiervan worden afgeweken.

 

Voorts engageren de betrokken bedrijven zich om geen communicatie over producten te voeren in basisscholen, behalve in de instellingen waar de directie er specifiek naar vraagt of er uitdrukkelijk mee akkoord gaat omwille van educatieve doeleinden.

 

De naleving van de code in de reclame-uitingen wordt gecontroleerd door Mindshare Monitoring, de communicatie in de scholen door professor Wim Verbeke en postdoctoraal onderzoeker Christine Hoefkens van de UGent. In het eerste kwartaal leverde dat conformiteitscores op van respectievelijk 99,4% en 97,5%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top