Minder legkippen, maar veel meer vleeskippen in ons land

Minder legkippen, maar veel meer vleeskippen in ons land

Tijdens de eerste acht maanden van 2011 zijn er in ons land liefst 1,35 miljoen hennen minder aan hun legronde begonnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens PluimveeActueel, de nieuwsbrief van de Vlaamse bedrijfspluimveehouders, zit het aankomende kooiverbod daar voor veel tussen. Tegelijk kent de sector van de vleeskippen een sterke groei: liefst 5,6 miljoen kuikens meer.

8,32 miljoen leghennen

Uit cijfers van de broeierijen blijkt dat er in 2010 8,32 miljoen leghennen werden opgezet in België, dat waren er 1,3 miljoen meer dan in 2009. Dit jaar ziet de trend er daarentegen helemaal anders uit: de Vlaamse bedrijfspluimveehouders hebben tot en met augustus van dit jaar 1,35 miljoen leghennen minder opgezet in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van 2001 is de leghennenstapel intussen al met 2,78 miljoen dieren gekrompen.

Kooikippen

LegbatterijenOngetwijfeld is die keuze van de houders al sterk beïnvloed door het verbod op legbatterijen dat verbod op 1 januari 2012 ingaat. Vandaag leeft volgens Eurostat nog 60% van de leghennen, of 5,5 miljoen kippen, in kooien.  De meeste van hun eieren komen terecht in afgewerkte producten, want GfK constateerde onlangs dat amper 10% van de verkochte verse eieren afkomstig was van kooikippen - in 2004 was dat nog 45,8%. De consument kiest nu meer voor verse scharreleieren (53,5%) of eieren van vrije uitloop (31,6%); biologische eieren haalden amper 4,7%.

126 miljoen vleeskuikens

De vleeskippenstapel zit dan weer in de lift: in de eerste acht maanden van dit jaar zijn er bijna 126 miljoen kuikens opgezet, liefst 5,6 miljoen meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De sector van de vleeskippen zit daarmee nog altijd niet op zijn vetmest-hoogetepunt van weleer: in 2010 werden nog altijd bijna 24 miljoen dieren minder vetgemest dan in 2001, vlak na de dioxinecrisis.


Tijdens de eerste acht maanden van 2011 zijn er in ons land liefst 1,35 miljoen hennen minder aan hun legronde begonnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens PluimveeActueel, de nieuwsbrief van de Vlaamse bedrijfspluimveehouders, zit het aankomende kooiverbod daar voor veel tussen. Tegelijk kent de sector van de vleeskippen een sterke groei: liefst 5,6 miljoen kuikens meer.

8,32 miljoen leghennen

Uit cijfers van de broeierijen blijkt dat er in 2010 8,32 miljoen leghennen werden opgezet in België, dat waren er 1,3 miljoen meer dan in 2009. Dit jaar ziet de trend er daarentegen helemaal anders uit: de Vlaamse bedrijfspluimveehouders hebben tot en met augustus van dit jaar 1,35 miljoen leghennen minder opgezet in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van 2001 is de leghennenstapel intussen al met 2,78 miljoen dieren gekrompen.

Kooikippen

LegbatterijenOngetwijfeld is die keuze van de houders al sterk beïnvloed door het verbod op legbatterijen dat verbod op 1 januari 2012 ingaat. Vandaag leeft volgens Eurostat nog 60% van de leghennen, of 5,5 miljoen kippen, in kooien.  De meeste van hun eieren komen terecht in afgewerkte producten, want GfK constateerde onlangs dat amper 10% van de verkochte verse eieren afkomstig was van kooikippen - in 2004 was dat nog 45,8%. De consument kiest nu meer voor verse scharreleieren (53,5%) of eieren van vrije uitloop (31,6%); biologische eieren haalden amper 4,7%.

126 miljoen vleeskuikens

De vleeskippenstapel zit dan weer in de lift: in de eerste acht maanden van dit jaar zijn er bijna 126 miljoen kuikens opgezet, liefst 5,6 miljoen meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De sector van de vleeskippen zit daarmee nog altijd niet op zijn vetmest-hoogetepunt van weleer: in 2010 werden nog altijd bijna 24 miljoen dieren minder vetgemest dan in 2001, vlak na de dioxinecrisis.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top