Nieuwe maatregelen voor dierenwelzijn bij Carrefour

Nieuwe maatregelen voor dierenwelzijn bij Carrefour

Carrefour België heeft zijn beleid inzake dierenwelzijn verstrengd, in nauw overleg met dierenrechtenorganisatie GAIA. De organisatie reageert alvast verheugd op de wijzigingen in het aankoopbeleid van Carrefour.

Drie grote wijzigingen voor leveranciers

Carrefour heeft drie belangrijke wijzigingen aangebracht aan het lastenboek voor zijn leveranciers: zo wil Carrefour vanaf volgend jaar voor een dertigtal eigen merkproducten enkel nog scharreleieren gebruiken. Het betreft voornamelijk sauzen die in België geproduceerd worden. De onderhandelingen met de leveranciers zijn opgestart en tegen 2013 zou de omschakeling een feit moeten zijn.

 

"Ten laatste eind volgend jaar" zal er bij Carrefour ook geen vlees meer in de rekken liggen van gecastreerde varkens. Na Colruyt, Lidl en Delhaize is Carrefour daarmee de vierde grote distributieketen die deze beslissing neemt. 

 

"We plannen deze omschakeling tegen eind 2013. Hiermee willen we de producenten de tijd geven om zich aan te passen aan de evoluerende markt", zegt Pascal Léglise van Carrefour België. "Een diervriendelijke beslissing die jaarlijks ongeveer een half miljoen biggen de hevige pijn van castratie zal besparen", aldus een tevreden GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

 

Alle dieren eerst verdoofd (ook voor halal)

Al sinds begin deze maand eist Carrefour ook dat alle dieren verdoofd worden voor de slacht, inclusief voor halalvlees uit de versafdeling. Voor het halal schapenvlees (grotendeels afkomstig uit Nieuw-Zeeland) was dat al het geval, maar nu is die verplichting uitgebreid naar alle vlees.

 

"Carrefour neemt hier een voorbeeldige beslissing, die duizenden dieren de lijdensweg van het onverdoofd slachten zal besparen", klinkt het bij de dierenrechtenorganisatie.

Tags: