Nu ook zelfstandige franchisenemers bezorgd over fusieplannen Delhaize | RetailDetail

Nu ook zelfstandige franchisenemers bezorgd over fusieplannen Delhaize

Nu ook zelfstandige franchisenemers bezorgd over fusieplannen Delhaize

Bij Delhaize zijn niet alleen de vakbonden beducht voor de gevolgen van een fusie/overname door Ahold. Van de 880 winkels onder Delhaize-vlag in België en Luxemburg zijn er 704 in handen van zelfstandigen, en ook die beginnen zich zorgen te maken.

"Bijna schijnzelfstandigen"

In het hele debat rond de paringsdans van Ahold en Delhaize klinkt de stem van de vakbonden dan wel het luidst, toch zitten de meeste medewerkers niet bij de eigen supermarkten van de groep, maar bij de 704 winkels die worden uitgebaat door zelfstandigen. Ook die beginnen zich nu te roeren, zo vernam De Standaard van een aantal franchisenemers (die liever anoniem blijven).

 

"Albert Heijn hanteert een veel strakkere formule. Je praat bijna over schijnzelfstandigen", citeert de krant een zelfstandige uitbater. "Als Albert Heijn hier zijn contracten oplegt, dreigt dat negatief uit te pakken voor de zelfstandigen", zegt dan weer een collega van een AD Delhaize.

 

Al nuanceert een woordvoerder van Ahold dat meteen: "We willen dat al onze winkels er hetzelfde uitzien en dat de klanten er hun vertrouwd assortiment terugvinden. Maar er blijft ruimte om in te spelen op de lokale omgeving. De zelfstandigen kopen zowat 90 procent van het assortiment bij ons." Daarnaast bepaalt het concern ook het promotiebeleid, de timing van campagnes en de folder.

 

Extra marge dankzij "ruimte voor ondernemerschap"

Delhaize staat er daarentegen juist om gekend dat het zijn zelfstandigen de nodige ruimte laat om te ondernemen. Volgens sommige uitbaters is het zelfs net die grotere vrijheid, om zelf het assortiment samen te stellen, die de zelfstandige winkelier extra marge bezorgt.

 

"Sommige zelfstandigen zijn voormalige slagers en hebben een ruime vleesafdeling in hun AD Delhaize, andere zijn van vorming kok en hebben een grote warme keuken", aldus de krant, die er een citaat van Denis Knoops, CEO van Delhaize België bijhaalt: "Dat ondernemerschap komt ook ons ten goede. Prachtig."

 

Bovendien komt de mogelijke overname volgens de kritische stemmen op een moeilijk moment: "Eén derde van de zelfstandige winkels bij Delhaize groeit nog in omzet, twee derden zien hun omzet terugvallen", zegt een waarnemer. Ook menen de zelfstandigen volgens De Standaard dat ze niet veel kanten op kunnen: ze zijn niet alleen gebonden door "contracten van vijf tot tien jaar", "de Carrefour-formule is minder rendabel" en "Spar en Alvo zijn minder krachtige merknamen", zo besluit de krant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top