Nu ook zelfstandige franchisenemers bezorgd over fusieplannen Delhaize | RetailDetail

Nu ook zelfstandige franchisenemers bezorgd over fusieplannen Delhaize

Nu ook zelfstandige franchisenemers bezorgd over fusieplannen Delhaize

Bij Delhaize zijn niet alleen de vakbonden beducht voor de gevolgen van een fusie/overname door Ahold. Van de 880 winkels onder Delhaize-vlag in België en Luxemburg zijn er 704 in handen van zelfstandigen, en ook die beginnen zich zorgen te maken.

"Bijna schijnzelfstandigen"

In het hele debat rond de paringsdans van Ahold en Delhaize klinkt de stem van de vakbonden dan wel het luidst, toch zitten de meeste medewerkers niet bij de eigen supermarkten van de groep, maar bij de 704 winkels die worden uitgebaat door zelfstandigen. Ook die beginnen zich nu te roeren, zo vernam De Standaard van een aantal franchisenemers (die liever anoniem blijven).

 

"Albert Heijn hanteert een veel strakkere formule. Je praat bijna over schijnzelfstandigen", citeert de krant een zelfstandige uitbater. "Als Albert Heijn hier zijn contracten oplegt, dreigt dat negatief uit te pakken voor de zelfstandigen", zegt dan weer een collega van een AD Delhaize.

 

Al nuanceert een woordvoerder van Ahold dat meteen: "We willen dat al onze winkels er hetzelfde uitzien en dat de klanten er hun vertrouwd assortiment terugvinden. Maar er blijft ruimte om in te spelen op de lokale omgeving. De zelfstandigen kopen zowat 90 procent van het assortiment bij ons." Daarnaast bepaalt het concern ook het promotiebeleid, de timing van campagnes en de folder.

 

Extra marge dankzij "ruimte voor ondernemerschap"

Delhaize staat er daarentegen juist om gekend dat het zijn zelfstandigen de nodige ruimte laat om te ondernemen. Volgens sommige uitbaters is het zelfs net die grotere vrijheid, om zelf het assortiment samen te stellen, die de zelfstandige winkelier extra marge bezorgt.

 

"Sommige zelfstandigen zijn voormalige slagers en hebben een ruime vleesafdeling in hun AD Delhaize, andere zijn van vorming kok en hebben een grote warme keuken", aldus de krant, die er een citaat van Denis Knoops, CEO van Delhaize België bijhaalt: "Dat ondernemerschap komt ook ons ten goede. Prachtig."

 

Bovendien komt de mogelijke overname volgens de kritische stemmen op een moeilijk moment: "Eén derde van de zelfstandige winkels bij Delhaize groeit nog in omzet, twee derden zien hun omzet terugvallen", zegt een waarnemer. Ook menen de zelfstandigen volgens De Standaard dat ze niet veel kanten op kunnen: ze zijn niet alleen gebonden door "contracten van vijf tot tien jaar", "de Carrefour-formule is minder rendabel" en "Spar en Alvo zijn minder krachtige merknamen", zo besluit de krant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.