Ter Beke keert gul dividend uit

Omzet Ter Beke rondt kaap 500 miljoen

Omzet Ter Beke rondt kaap 500 miljoen
Shutterstock

Ter Beke rondt voor het eerst de kaap van een half miljard omzet en dat viert de Belgische voedingsgroep met een hogere winstuitkering per aandeel. Dat het bedrijf opnieuw een schuldenlast opbouwt, kan het optimisme alvast niet drukken.

 

Overnames kleuren de cijfers

Ter Beke trekt resoluut de kaart van groei via overnames, en met resultaat: de totale omzet van de groep, die intussen aandelen heeft in Stefano Toselli, KK Fine Foods en Offerman, groeide met 21,5% tot 508,6 miljoen euro. De sterke groeicijfers dankt het voedingsbedrijf uit Waarschoot voornamelijk aan de nieuwe dochterondernemingen.

 

Zo realiseerde Ter Beke maar liefst 58% meer omzet binnen de afdeling bereide gerechten, al valt dat cijfer terug tot een bescheidenere 6,4% als de overgenomen bedrijven buiten het plaatje gehouden worden. Voor de verkoop van vleeswaren zag het bedrijf zijn omzet stijgen met 6,4%, waarvan ongeveer de helft te danken is aan het overgenomen Offerman.

 

Hoger dividend

Ondanks een dalende winstmarge op charcuterie, het gevolg van concurrentie en prijsstijgingen voor grondstoffen, liet Ter Beke mooie cijfers optekenen voor zowel de brutowinst (+1,8% tot 38,4 miljoen euro) als de nettowinst (+36,4% tot 17,8 miljoen euro). Reden tot optimisme, vond het bedrijf, dat zijn aandeelhouders half juni trakteert op vier euro bruto per aandeel, oftewel een halve euro meer dan vorig jaar.

 

Toch hangt er ook een prijskaartje aan de overnames die de omzet van Ter Beke voorbij de grens van het half miljard euro stuwden. Zo ging het voedingsbedrijf bankleningen aan voor de overnames, waardoor de nettoschuld op een jaar tijd verzevenvoudigde, van 17,5 miljoen euro tot 127 miljoen euro eind 2017. De schuld ligt daarmee gevoelig hoger dan de jaarlijkse brutowinst van Ter Beke.

 

Met de verhoging van het dividend per aandeel, waarvan netto 2,8 euro zal overblijven, bevestigt Ter Beke in elk geval het vertrouwen in de huidige koers van het bedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Back to top