Ter Beke keert gul dividend uit

Omzet Ter Beke rondt kaap 500 miljoen

Omzet Ter Beke rondt kaap 500 miljoen
Shutterstock

Ter Beke rondt voor het eerst de kaap van een half miljard omzet en dat viert de Belgische voedingsgroep met een hogere winstuitkering per aandeel. Dat het bedrijf opnieuw een schuldenlast opbouwt, kan het optimisme alvast niet drukken.

 

Overnames kleuren de cijfers

Ter Beke trekt resoluut de kaart van groei via overnames, en met resultaat: de totale omzet van de groep, die intussen aandelen heeft in Stefano Toselli, KK Fine Foods en Offerman, groeide met 21,5% tot 508,6 miljoen euro. De sterke groeicijfers dankt het voedingsbedrijf uit Waarschoot voornamelijk aan de nieuwe dochterondernemingen.

 

Zo realiseerde Ter Beke maar liefst 58% meer omzet binnen de afdeling bereide gerechten, al valt dat cijfer terug tot een bescheidenere 6,4% als de overgenomen bedrijven buiten het plaatje gehouden worden. Voor de verkoop van vleeswaren zag het bedrijf zijn omzet stijgen met 6,4%, waarvan ongeveer de helft te danken is aan het overgenomen Offerman.

 

Hoger dividend

Ondanks een dalende winstmarge op charcuterie, het gevolg van concurrentie en prijsstijgingen voor grondstoffen, liet Ter Beke mooie cijfers optekenen voor zowel de brutowinst (+1,8% tot 38,4 miljoen euro) als de nettowinst (+36,4% tot 17,8 miljoen euro). Reden tot optimisme, vond het bedrijf, dat zijn aandeelhouders half juni trakteert op vier euro bruto per aandeel, oftewel een halve euro meer dan vorig jaar.

 

Toch hangt er ook een prijskaartje aan de overnames die de omzet van Ter Beke voorbij de grens van het half miljard euro stuwden. Zo ging het voedingsbedrijf bankleningen aan voor de overnames, waardoor de nettoschuld op een jaar tijd verzevenvoudigde, van 17,5 miljoen euro tot 127 miljoen euro eind 2017. De schuld ligt daarmee gevoelig hoger dan de jaarlijkse brutowinst van Ter Beke.

 

Met de verhoging van het dividend per aandeel, waarvan netto 2,8 euro zal overblijven, bevestigt Ter Beke in elk geval het vertrouwen in de huidige koers van het bedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.