Palm kampt met lagere verkopen | RetailDetail

Palm kampt met lagere verkopen

Palm kampt met lagere verkopen

Brouwerij Palm heeft de belofte om 2014 positief af te sluiten niet waar kunnen maken. Het bedrijf had te kampen met een lagere bierconsumptie en zag het verlies aangroeien tot 1,3 miljoen euro. Toch heeft het vertrouwen in de resultaten voor 2015.

Palm minder populair

Palm Belgian Craft Brewers is al enkele jaren op zoek naar een nieuw elan: sinds 1990 is de verkoop van het bier Palm met maar liefst 40 procent gedaald, omdat het niet meer aanspreekt bij een jonger publiek. Daarom lanceerde het bedrijf de voorbije jaren nieuwe bieren, om zo minder afhankelijk te zijn van Palm.

 

Zo kwam er een experiment met speciaalbieren: elk jaar worden daar maximaal vier nieuwe bieren gebrouwen op kleine schaal. Er wordt maar 1.000 liter per bier geproduceerd. Slaat een bier aan, dan wordt het op grotere schaal uitgerold.

 

Met al die veranderingen wilde het 2014 positief afsluiten, na verliesjaren in 2012 en 2013. Het bedrijfsverlies groeide vorig jaar echter van 392.000 euro naar 1,3 miljoen euro. In 2013 werd nog een nettowinst van 27.000 euro gemaakt, maar in 2014 was er sprake van een nettoverlies van 440.000 euro. De omzet daalde ook met 200.000 euro naar 52,5 miljoen euro.

 

Extra investeringen

"Net zoals tijdens het boekjaar 2013 werd ook in 2014 zeer zwaar geïnvesteerd in zowel vaste activa als in innovatie met de daaraan verbonden extra marketing- en saleskosten", verklaart Palm de mindere cijfers in een persbericht.

 

Palm kampt echter ook met een dalende bierconsumptie in België en Nederland en wil daarom meer investeren in export. Zo ziet het onder andere veel kansen voor Rodenbach in de Verenigde Staten. "Tijdens het jaar 2015 zal de dalende bierconsumptie en de toegenomen reglementering nog een verdere rol spelen. Toch verwacht de brouwerij in 2015 haar positief budgettaire objectieven te kunnen realiseren", besluit Palm.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top