Palm kampt met lagere verkopen | RetailDetail

Palm kampt met lagere verkopen

Palm kampt met lagere verkopen

Brouwerij Palm heeft de belofte om 2014 positief af te sluiten niet waar kunnen maken. Het bedrijf had te kampen met een lagere bierconsumptie en zag het verlies aangroeien tot 1,3 miljoen euro. Toch heeft het vertrouwen in de resultaten voor 2015.

Palm minder populair

Palm Belgian Craft Brewers is al enkele jaren op zoek naar een nieuw elan: sinds 1990 is de verkoop van het bier Palm met maar liefst 40 procent gedaald, omdat het niet meer aanspreekt bij een jonger publiek. Daarom lanceerde het bedrijf de voorbije jaren nieuwe bieren, om zo minder afhankelijk te zijn van Palm.

 

Zo kwam er een experiment met speciaalbieren: elk jaar worden daar maximaal vier nieuwe bieren gebrouwen op kleine schaal. Er wordt maar 1.000 liter per bier geproduceerd. Slaat een bier aan, dan wordt het op grotere schaal uitgerold.

 

Met al die veranderingen wilde het 2014 positief afsluiten, na verliesjaren in 2012 en 2013. Het bedrijfsverlies groeide vorig jaar echter van 392.000 euro naar 1,3 miljoen euro. In 2013 werd nog een nettowinst van 27.000 euro gemaakt, maar in 2014 was er sprake van een nettoverlies van 440.000 euro. De omzet daalde ook met 200.000 euro naar 52,5 miljoen euro.

 

Extra investeringen

"Net zoals tijdens het boekjaar 2013 werd ook in 2014 zeer zwaar geïnvesteerd in zowel vaste activa als in innovatie met de daaraan verbonden extra marketing- en saleskosten", verklaart Palm de mindere cijfers in een persbericht.

 

Palm kampt echter ook met een dalende bierconsumptie in België en Nederland en wil daarom meer investeren in export. Zo ziet het onder andere veel kansen voor Rodenbach in de Verenigde Staten. "Tijdens het jaar 2015 zal de dalende bierconsumptie en de toegenomen reglementering nog een verdere rol spelen. Toch verwacht de brouwerij in 2015 haar positief budgettaire objectieven te kunnen realiseren", besluit Palm.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Delhaize krijgt saladebars van Foodmaker

19/06/2018

In de Delhaize-supermarkt van de Antwerpse Stadsfeestzaal is voortaan een saladbar van Foodmaker te vinden. De gezonde fastfoodketen zal daarnaast ook andere eilanden in Delhaizes krijgen: er liggen al een vijftal projecten vast.

Melkmerk Joyvalle gaat op in Campina

19/06/2018

Zuivelproducent FrieslandCampina wil de focus voortaan op één sterk melkmerk leggen: Joyvalle wordt geïntegreerd onder de Campina-paraplu.

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.