RD TV: Amerikaanse tak sterkhouder voor Delhaize Group | RetailDetail

RD TV: Amerikaanse tak sterkhouder voor Delhaize Group

RD TV: Amerikaanse tak sterkhouder voor Delhaize Group

Terwijl de stakingen tegen het Transformatieplan Delhaize in eigen land pijn deden, verging het de groep aan de andere kant van de oceaan een pak beter. Zowel Food Lion als Hannaford zagen omzet én winst stijgen.

Groepsomzet +3,7%, dankzij +4,4% in de VS

Afgezien van de moeilijkheden in eigen land mag Delhaize niet echt klagen over 2014: de groepsomzet steeg 3,7% tot 21,4 miljard euro, met dank aan de Verenigde Staten. Daar steeg de omzet op vergelijkbare basis met 4,4% (een heel contrast met de -3,5% in België).

 

"Wij zijn tevreden met de vooruitgang bij Delhaize America, aangezien zowel Food Lion als Hannaford een sterke opbrengstengroei realiseerden en tegelijkertijd hun winstgevendheid konden behouden", zegt topman Frans Muller. Hij kondigde meteen aan dat Delhaize in de VS zijn Easy, Fresh & Affordable-strategie verder zal uitrollen in 160 extra Food Lions.

 

"Wij geloven dat dit ons gunstig zal positioneren op de steeds competitievere markt in het Zuidoosten van de VS. Terwijl wij ons richten op het behoud van onze omzetgroei, zijn wij ons ook bewust van de eenmalige kosten verbonden aan de strategische initiatieven bij Food Lion." Daarnaast gaat Delhaize dit jaar ook op zoek naar "versnelde groei bij Hannaford".

 

In Zuidoost-Europa, waar Griekenland en Roemenië de opbrengstengroei op +4,3% brachten, is "de stijging van het marktaandeel bemoedigend", zegt Muller, "ondanks de uitdagende economische context", vooral dan in Servië (waar de opbrengsten daalden).

 

(Artikel gaat verder onder het filmpje)

{youtube}HU4rICOyodo{/youtube}

 

Einde tijdperk Pierre-Olivier Beckers

Delhaize kondigde vanochtend ook aan een aantal veranderingen aan in de top van het bedrijf: zo wordt Philippe Dechamps aangesteld als 'General Counsel and Corporate Secretary' op groepsniveau. Dechamps is een ervaren jurist met diploma's aan de VUB, de UCL en Harvard Law School en is al sinds 2008 actief bij Delhaize.

 

Maar hét grote nieuws is toch het vertrek van Pierre-Olivier Beckers, die meer dan 30 jaar voor Delhaize werkte en van 1999 tot 2013 aan het hoofd stond van de groep. Beckers stelt zich op de algemene aandeelhoudersvergadering van eind mei niet meer herverkiesbaar voor een zitje in de raad van bestuur.

 

Ook medebestuurder Didier Smits zet na 19 jaar een stap terug. Wie hen zal vervangen, is nog onduidelijk: "Het bedrijf is in verregaande gesprekken met kandidaat-opvolgers", klinkt het op de hoofdzetel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.