Red Market blijft verliezen opstapelen | RetailDetail

Red Market blijft verliezen opstapelen

Red Market blijft verliezen opstapelen

Het gaat niet zo goed met Red Market, het lowcostbroertje van Delhaize. Vorig jaar leed het geesteskind van Denis Knoops, kersvers CEO van Delhaize België, liefst 9,4 miljoen euro verlies. Toch wuift Delhaize hardnekkige geruchten over een sluiting eind volgend jaar vooralsnog weg.

Elk jaar meer verlies

Volgens de recentste jaarrekening van Smart Food Shopping, de juridische structuur boven Red Market, boekte de discounter uit de Delhaize-stal vorig jaar een verlies van 9,4 miljoen euro op een omzet van 61,8 miljioen euro. Daarmee worden de verliezen elk jaar groter: in 2012 maakte de vennootschap 8 miljoen euro verlies, in 2011 ging het om 5,9 miljoen en in 2010 om 5 miljoen euro.

 

Delhaize-woordvoerster Florence Maniquet schrijft het verlies toe aan de opening van drie nieuwe vestigingen: "Het omzetcijfer van de drie nieuwe winkels heeft weinig invloed op de totale jaarrekening in vergelijking met de investeringen die we in datzelfde jaar hebben gedaan." Zij wijst meteen op een reeks "positieve signalen, zoals de dagelijkse rekrutering van nieuwe klanten en hun excellente tevredenheid, terwijl de verkoop in de goede richting gaat". Lees: de omzet en het klantenbestand groeien.

 

Boeken toe eind volgend jaar?

Sinds de CEO van Delhaize Group, de Nederlander Frans Muller, tijdens een aandeelhoudersvergadering in mei meldde dat Red Market "under review" staat, gonst het van de geruchten over een mogelijke sluiting van de keten eind volgend jaar. Maar Florence Maniquet blijft op de vlakte: "De Red Market-formule zit nog steeds in een evaluatieperiode. De komende maanden zal er geen beslissing genomen worden over de verdere evolutie", zegt ze.

 

Toch stellen retailwatchers zich vragen bij de overlevingskansen van Red Market. "De consument verlangt duidelijkheid. Ofwel ga je ervoor en open je massaal winkels, ofwel ben je gedoemd om te mislukken", zegt RetailDetail-topman Jorg Snoeck. "Als je ziet dat Lidl meer dan 200 winkels heeft en Aldi rond de 450, en je neemt daar dan ook nog de Colruyt Group bij, dan begeef je je in een zeer concurrentieel veld."

 

Ook Gino Van Ossel van de Vlerick Business School betwijfelt of een keten met slechts 13 winkels - waarvan amper drie in Vlaanderen - ooit kan renderen, zeker gezien de moeilijke situatie van Delhaize in ons land: "Als je moet besparen, moet je keuzes maken. Op hoeveel paarden kun je wedden? Zolang Red Market klein blijft, bestaat de kans dat de stekker er wordt uitgetrokken bij besparingen", zegt hij in De Morgen.

 

"De fundamentele vraag is of de individuele winkels rendabel zijn. Als blijkt dat elf of twaalf Red Market-winkels goed draaien, dan is het concept winstgevend. Als Delhaize in het concept gelooft, moeten ze groeien naar een kleine honderd winkels. Als ze er niet in geloven, moeten ze stoppen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.