Sensor vertelt of verpakt voedsel bedorven is

Sensor vertelt of verpakt voedsel bedorven is

Het Finse VTT heeft een sensor ontwikkeld die kan detecteren of verpakt voedsel al dan niet bedorven is. De sensor kan op de verpakking aangebracht worden en met een smartphone kan de versheid bekeken worden.

Ethanoldetectie gaat verspilling tegen

De sensor detecteert de hoeveelheid ethanol in een verpakking, een stof die wordt aangemaakt wanneer voedsel bederft. Vanaf een bepaalde waarde wordt aangegeven dat het voedsel niet meer eetbaar is. Zo kan voedselverspilling teruggedrongen worden, omdat de consument dan niet meer enkel moet afgaan op de vaak erg voorzichtige houdbaarheidsdatum. VTT wil het systeem nu patenteren en is op zoek naar een partner om het op de markt te brengen.

 

Ook onderzoekers van de Universiteit Gent werken aan een soortgelijke scanner, die via een sensor in de verpakking de verhouding gasmoleculen kan waarnemen en kan zeggen of iets bedorven is. Ook zij hadden toen plannen om de sensor te laten werken met smartphones. Voorlopig wordt er een scanner ontwikkeld voor supermarkten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top