Supermarkten en fastfood in de bres voor duurzamere vis | RetailDetail

Supermarkten en fastfood in de bres voor duurzamere vis

Supermarkten en fastfood in de bres voor duurzamere vis

Samen met het WWF, de Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) organiseren zes grote Belgische supermarkten en twee fastfoodketens de 'Bewuste Visweek'. Zo willen ze consumenten aansporen duurzamere vis te kopen.

Van 7 tot en met 13 september

Volgende week gaat in ons land de allereerste 'Bewuste Visweek' door. Daarmee willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat de consument zelf kan bijdragen aan een gezonde zee door te kiezen voor vis met een keurmerk. "De keurmerken geven de consument de garantie dat visbestanden goed worden beheerd en dat kwetsbare kustgebieden worden ontzien. Door vis met een keurmerk te kopen worden vissers en kwekers beloond. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we ook in de toekomst vis kunnen blijven eten", aldus de organisatoren in een gezamenlijk communiqué.

 

De deelnemende supermarkten zijn Albert Heijn, Aldi, Carrefour (Market en Hypermarkten), Delhaize, Lidl en Spar. Die zijn samen goed voor ongeveer 60% van de markt. Ook fastfoodketens McDonald's en Quick scharen zich achter het initiatief. Daarnaast zijn een reeks topchefs ambassadeur van de campagne, onder meer Felix Alen (Hof te Rhode), Olivier de Vinck (Kommilfoo), Jérôme De Vriese (Hof ter Leie), Franck Fol (president Meesterkoks van België) en Arabelle Meirlean (Cuisine Intuitive).

 

Keurmerken te weinig bekend

Het is volgens de initiatiefnemers cruciaal dat de consument kiest voor vis die duurzaam gevist of gekweekt is als die in de toekomst nog vis wil eten, "aangezien 90% van de commerciële vispopulaties overbevist is of minstens onder zware druk staat."

 

De 'Bewuste Visweek' moet meteen ook de naambekendheid van de keurmerken MSC en ASC opkrikken: volgens een enquête uit 2013 zou maar 25% van de Belgische consumenten het MSC-logo herkennen of weten waarvoor het staat; voor ASC ligt deze score zelfs nog een stukje lager.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Delhaize krijgt saladebars van Foodmaker

19/06/2018

In de Delhaize-supermarkt van de Antwerpse Stadsfeestzaal is voortaan een saladbar van Foodmaker te vinden. De gezonde fastfoodketen zal daarnaast ook andere eilanden in Delhaizes krijgen: er liggen al een vijftal projecten vast.

Melkmerk Joyvalle gaat op in Campina

19/06/2018

Zuivelproducent FrieslandCampina wil de focus voortaan op één sterk melkmerk leggen: Joyvalle wordt geïntegreerd onder de Campina-paraplu.