Supermarkten en fastfood in de bres voor duurzamere vis

Supermarkten en fastfood in de bres voor duurzamere vis

Samen met het WWF, de Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) organiseren zes grote Belgische supermarkten en twee fastfoodketens de 'Bewuste Visweek'. Zo willen ze consumenten aansporen duurzamere vis te kopen.

Van 7 tot en met 13 september

Volgende week gaat in ons land de allereerste 'Bewuste Visweek' door. Daarmee willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat de consument zelf kan bijdragen aan een gezonde zee door te kiezen voor vis met een keurmerk. "De keurmerken geven de consument de garantie dat visbestanden goed worden beheerd en dat kwetsbare kustgebieden worden ontzien. Door vis met een keurmerk te kopen worden vissers en kwekers beloond. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we ook in de toekomst vis kunnen blijven eten", aldus de organisatoren in een gezamenlijk communiqué.

 

De deelnemende supermarkten zijn Albert Heijn, Aldi, Carrefour (Market en Hypermarkten), Delhaize, Lidl en Spar. Die zijn samen goed voor ongeveer 60% van de markt. Ook fastfoodketens McDonald's en Quick scharen zich achter het initiatief. Daarnaast zijn een reeks topchefs ambassadeur van de campagne, onder meer Felix Alen (Hof te Rhode), Olivier de Vinck (Kommilfoo), Jérôme De Vriese (Hof ter Leie), Franck Fol (president Meesterkoks van België) en Arabelle Meirlean (Cuisine Intuitive).

 

Keurmerken te weinig bekend

Het is volgens de initiatiefnemers cruciaal dat de consument kiest voor vis die duurzaam gevist of gekweekt is als die in de toekomst nog vis wil eten, "aangezien 90% van de commerciële vispopulaties overbevist is of minstens onder zware druk staat."

 

De 'Bewuste Visweek' moet meteen ook de naambekendheid van de keurmerken MSC en ASC opkrikken: volgens een enquête uit 2013 zou maar 25% van de Belgische consumenten het MSC-logo herkennen of weten waarvoor het staat; voor ASC ligt deze score zelfs nog een stukje lager.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top