Supermarkten weldra verplicht onverkochte voeding weg te schenken?

Supermarkten weldra verplicht onverkochte voeding weg te schenken?

Zes volksvertegenwoordigers van de PS hebben in het Waalse parlement een wetsvoorstel ingediend dat supermarkten wil verplichten hun onverkochte voedingswaren af te staan aan hulporganisaties, zolang die nog consumeerbaar zijn. Wie zou weigeren, zet zijn milieuvergunning op het spel.

Jaarlijks 660.000 ton voeding in de vuilnisbak

Elk jaar belandt in België 660.000 ton aan voedingswaren in de vuilnisbak, terwijl 200.000 landgenoten geen toereikende voeding hebben. Liefst 46% van alle groenten en fruit bijvoorbeeld wordt niet opgegeten. Deze verspilling gebeurt vooral door de gezinnen, maar ook de horeca, de collectieve restaurants en de supermarkten hebben boter op het hoofd. Een deel van de voedingswaren verandert er in 'afval' nog voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.

 

De zes Waalse parlementsleden, allen van de PS, stellen nu voor om de toekenning van de milieuvergunning afhankelijk te maken van het verdelen van onverkochte voedingswaren (waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet is overschreden) onder hulporganisaties. De betrokken PS'ers haalden voor hun idee de mosterd in Herstal (bij Luik). Daar maakte het schepencollege deze zomer de hernieuwing van de milieuvergunning van de plaatstelijke Carrefour afhankelijk van de medewerking aan een voedselhulpprogramma. In Herstal zijn twee zulke verenigingen actief die alles samen zo'n 18.600 hulpbehoevenden van voedsel voorzien.

 

Comeos "niet contra, maar..."

Handelsfederatie Comeos, die samen met de deelstaatministers van Armoedebestrijding over enkele weken een nieuw plan tegen voedselverspilling voorstelt, is alvast niet gekant tegen het initiatief, maar formuleert toch een aantal kritisiche bedenkingen.

 

"Voedselveiligheid mag geen voorrecht zijn van wie ervoor kan betalen", zegt woordvoerder Peter Vandenberghe aan persbureau Belga. "Comeos zal nooit aanvaarden dat er twee voedingscircuits ontstaan." De organisatie verwijst daarbij naar de verplichting en het belang van de traceerbaarheid van voeding. 

 

Comeos benadrukt dat eten weggooien niet alleen onethisch is, "maar ook een puur economisch verlies voor de handelaars. De kunst van het handel drijven is ook de aankoopverwachtingen juist inschatten. Handelaars die met overschotten dreigen te zitten, zullen die dan ook eerst via snelverkoop proberen aan te bieden." Lees: het probleem is volgens de federatie minder groot dan gedacht bij de warenhuizen.

 

Inzamelproject bij vijf Delhaizes

Intussen zit de sector niet stil: zo is Delhaize in alle stilte van start gegaan met lokale inzamelprojecten. Een hulporganisatie komt nu al elke dag langs in de Delhaize-vestigingen van Sint-Truiden, Genk, Waterschei, Diest en Sint-Katelijne-Waver en haalt er vanaf 16 uur drie soorten producten op: verse voeding met gele kortingsticker in de rekken, droge voeding die werd klaargezet in de reserve en brood uit de diepvriezer.

 

Volgens de distributeur zijn er bij het ophalen strikte procedures rond voedselveiligheid opgesteld en afgesproken. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden en etenswaren waarin verse producten verwerkt zijn, worden niet meegegeven. Delhaize is van plan het project binnenkort naar nog eens tien andere winkels uit te breiden.

 

Colruyt tegen link met milieuvergunning

Colruyt ziet zo'n lokale aanpak dan weer totaal niet zitten. De Halse discounter, die vorig jaar bijna 240 ton voeding aan de Voedselbanken schonk, centraliseert liever alles in zijn depots "waar de hulporganisaties twee à drie keer per week de ingezamelde overschotten komen ophalen". Dat systeem werkt goed, aldus Colruyt, dat dan ook geen reden ziet om zijn lokale winkels met een extra logistiek probleem op te zadelen. 

 

Colruyt plaatst trouwens ook een groot vraagteken bij de link die de PS-politici in hun voorstel leggen met de milieuvergunning: "Producten die niet ten voordele van de Voedselbanken worden verzameld, worden bij Colruyt vernietigd en vervolgens vergist. Zo verminderen we onze ecologische voetafdruk, want we produceren groene energie. Het wegschenken van voeding linken aan het verkrijgen van een milieuvergunning lijkt ons geen goed idee", klinkt het dan ook in Halle.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol

21/11/2017

Schotland heeft een wereldprimeur te pakken, want het mag eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. De wet werd in 2012 al goedgekeurd, maar werd sindsdien tegengehouden door de whiskystokers.

Europa keurt bio-hervorming goed, België onthoudt zich

21/11/2017

De Europese Commissie heeft nieuwe regels goedgekeurd om biologische landbouw in Europa te vereenvoudigen. De wetgeving treedt vanaf juli 2020 in werking. Belgische politici konden geen overeenstemming bereiken en daarom onthield ons land zich.

Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een geslaagd testproject in de hypermarkt van Carrefour in Bierges, aanvaarden alle vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market in eigen beheer vanaf nu herbruikbare zakjes en dozen die klanten zelf meebrengen aan de bedieningstogen van de winkels.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Leuven is een foodhal rijker: dit weekend opende De Smidse aan het nieuwe Sluispark. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Back to top