Univeg wil naar de beurs | RetailDetail

Univeg wil naar de beurs

Univeg wil naar de beurs

Groente- en fruitconcern Univeg is een beursgang aan het voorbereiden en zou daarvoor in de tweede helft van het jaar ondergebracht worden bij het beursgenoteerde bedrijf Greenyard Foods.

Vroeg stadium

Momenteel bevindt het hele proces zich wel nog in de onderzoeksfase: er is dus nog geen officiële beslissing genomen. Univeg-oprichter Hein Deprez is nog op zoek naar steun van andere aandeelhouders van Greenyard Foods om zijn bedrijf naar de beurs te brengen. Daarbij moet hij vooral kijken naar Gimv-XL en de Boerenbond, die samen meer dan een kwart van de aandelen in handen hebben.

 

Marleen Vaesen, gedelegeerd bestuurder van Greenyard Foods, zegt aan De Tijd dat alles zich nog in een vroeg stadium bevindt. "Wij bekijken voortdurend hoe de markt evolueert, en dan met name hoe de consument groenten consumeert", zegt ze. "De conclusie blijft dat we te weinig groenten eten, en dat we ook geen onderscheid maken tussen verse groenten, diepgevroren groenten of conservengroenten. Daar moeten we op inspelen."

 

Een combinatie van Greenyard Foods en Univeg zou die evolutie kunnen aanpakken, aangezien ze samen groenten en fruit in alle soorten verpakkingen kunnen aanbieden. Univeg is één van de grootste groenten- en fruithandelaars ter wereld, met een omzet van 3,1 miljard euro in 2013. Hein Deprez controleert samen met zijn zus 55 procent van de aandelen van het bedrijf. Hij beschikt ook over 45 procent van de aandelen bij Greenyard Foods.

 

Dat is de naam die PinguinLutosa in 2013 aannam, nadat het alle aardappelverwerkingsactiviteiten verkocht. In januari 2014 werd Hein Deprez aangeduid als voorzitter van de diepvriesgroente- en conservenspecialist.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.