Vanaf deze maand tellen scannerdata supermarkten mee in indexberekening

Vanaf deze maand tellen scannerdata supermarkten mee in indexberekening

Eind deze maand zal de algemene directie statistiek van de FOD Economie voor het eerst scannerdata van warenhuizen gebruiken bij het bepalen van de consumptieprijsindex.

Colruyt, Delhaize en Carrefour

Op 29 januari zal de overheid voor het eerst de scannerdata van de voedingsverkopen bij Colruyt, Delhaize en Carrefour gebruiken bij de berekening van de index van de consumptieprijzen. Minister van Economie Kris Peeters heeft zopas het akkoord bekrachtigd dat de sociale partners eerder hadden bereikt over aanpassingen aan de indexberekening, zo laat zijn kabinet weten.

 

Het gaat voorlopig om negen productgroepen die samen 3% van de indexkorf uitmaken: rijst, bloem, deegwaren, bakkerijproducten, volle melk, halfvolle/magere melk, kaas, eieren en suiker. Vanaf 2016 zal 24,5 % van de index op die manier worden verrekend. Met de scannerdata kan de overheid per productgroep de effectief aangerekende prijs vaststellen: foute prijswaarnemingen of verkeerde afficheringen worden zo uitgesloten.

 

"De nieuwe werkwijze levert een indexcijfer op dat berust op objectief, reëel en betrouwbaar bronmateriaal voor berekening van de kostprijsevolutie", zegt de minister. Eerdere kritiek als zou het gebruik van scannerdata de index beïnvloeden bij een wijzigend consumptiegedrag, weerlegt de minister: "De directie statistiek gebruikt omzetcijfers alleen om de representativiteit van producten in eenzelfde korf te meten of om verschillende soorten producten die tot eenzelfde groep behoren te verrekenen naar één prijs. De gewichten die van toepassing zijn blijven dezelfde. Daardoor meten de scannerdata enkel de prijsevolutie, niet de wijzigingen in het koopgedrag."

 

Elektrische fiets in indexkorf, mp3-speler eruit

Tegelijk is ook de samenstelling van de indexkorf gewijzigd: een aantal minder relevante producten werden geschrapt (omdat we ze nu eenmaal minder kopen) en vervangen door een aantal nieuwkomers die duidelijk in opmars zijn. Daarbij horen de almaar populairdere elektrische fiets, maar ook breiwol, hoofdtelefoons, puzzels, Playmobil, boetseerklei en zelfs enkele 'hondendiensten' zoals inenting tegen hondsdolheid en het inplanten van een elektronische chip.

 

Andere producten verdwijnen dan weer uit de korf: stof voor jurken (blijkbaar naaien we steeds minder), mp3-spelers, wifi-modems en routers, de huur van springkastelen, het afdrukken van digitale foto's bij de fotograaf en fotokopieën.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Directeur HR verlaat Carrefour Belgium

25/09/2017

Kathleen Van Der Paelt, directeur HR bij Carrefour Belgium, heeft na zeven jaar besloten om het supermarktbedrijf te verlaten. Ze wordt opgevolgd door Sonia Frey, die de voorbije vijf jaar een gelijkaardige functie invulde bij De Lijn.

AD Delhaize Lochristi springt op de kar van cartoontassen

25/09/2017

De AD Delhaize in Lochristi is de eerste Belgische supermarkt die mee op de trein van een Nederlandse hype springt. Daar zijn draagtassen met cartoons die gepersonaliseerd zijn naargelang de locatie een echt verzamelitem geworden.

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Back to top