Vegetarische Slager mag verwarrende productnamen niet gebruiken | RetailDetail

Vegetarische Slager mag "verwarrende" productnamen niet gebruiken

Vegetarische Slager mag "verwarrende" productnamen niet gebruiken

De Vegetarische Slager moet een groot deel van zijn productnamen veranderen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft immers geoordeeld dat de huidige namen van vleesvervangers "verwarrend" kunnen zijn voor de consument.

Politiek gemotiveerd

De namen van de vleesvervangers bij de Vegetarische Slager zijn veelal gebaseerd op de producten die ze moeten vervangen, maar dan met kleine wijzigingen. Voorbeelden daarvan zijn zaken als Kipstuckjes, Speckjes en Visvrije Tonyn.

 

De NVWA heeft nu echter beslist dat die namen niet meer mogen, omdat het niet altijd duidelijk zou zijn voor klanten dat het over vleesvervangers gaat. Worden de namen niet gewijzigd, dan mag de Vegetarische Slager zich aan boetes verwachten.

 

Bij de Vegetarische Slager reageren ze alvast verbaasd en vinden ze het bovendien vreemd dat andere producenten die gelijkaardige namen gebruiken, niet op de vingers worden getikt. Volgens hen gaat het dan ook over een politiek gemotiveerde actie. Medeoprichter Niko Koffeman is immers ook senator voor de Partij voor de Dieren en directeur Jaap Korteweg is de partner van Marianne Thieme, fractievoorzitter van diezelfde partij in de Tweede Kamer.

 

"Wij hebben nooit klachten binnengekregen van mensen die zich bij het schap in de winkel misleid voelen", zei Korteweg in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen voelen zich wel misleid door de de smaak. Er zijn veel verhalen over zware vleeseters die voor de gek gehouden zijn met onze producten."

 

NVWA van geen kwaad bewust

Bij NVWA klinkt het dan weer dat het enkel een melding heeft gekregen over de Vegetarische Slager en dat het daarom nu een waarschuwing stuurt naar het bedrijf.

 

In 2012 kwam de Vegetarische Slager al eens terecht in het oog van de storm: toen besloot het om kleine wijzigingen aan te brengen aan de productnamen, om zo duidelijk te maken dat het over vleesvervangers gaat. Sinds september van dit jaar hebben ze ook allemaal het voorvoegsel ‘vegetarisch’ gekregen. Als er toch nog een boete volgt, dan heeft het bedrijf al besloten om zeker in beroep te gaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.