Vegetarische Slager mag "verwarrende" productnamen niet gebruiken

Vegetarische Slager mag "verwarrende" productnamen niet gebruiken

De Vegetarische Slager moet een groot deel van zijn productnamen veranderen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft immers geoordeeld dat de huidige namen van vleesvervangers "verwarrend" kunnen zijn voor de consument.

Politiek gemotiveerd

De namen van de vleesvervangers bij de Vegetarische Slager zijn veelal gebaseerd op de producten die ze moeten vervangen, maar dan met kleine wijzigingen. Voorbeelden daarvan zijn zaken als Kipstuckjes, Speckjes en Visvrije Tonyn.

 

De NVWA heeft nu echter beslist dat die namen niet meer mogen, omdat het niet altijd duidelijk zou zijn voor klanten dat het over vleesvervangers gaat. Worden de namen niet gewijzigd, dan mag de Vegetarische Slager zich aan boetes verwachten.

 

Bij de Vegetarische Slager reageren ze alvast verbaasd en vinden ze het bovendien vreemd dat andere producenten die gelijkaardige namen gebruiken, niet op de vingers worden getikt. Volgens hen gaat het dan ook over een politiek gemotiveerde actie. Medeoprichter Niko Koffeman is immers ook senator voor de Partij voor de Dieren en directeur Jaap Korteweg is de partner van Marianne Thieme, fractievoorzitter van diezelfde partij in de Tweede Kamer.

 

"Wij hebben nooit klachten binnengekregen van mensen die zich bij het schap in de winkel misleid voelen", zei Korteweg in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen voelen zich wel misleid door de de smaak. Er zijn veel verhalen over zware vleeseters die voor de gek gehouden zijn met onze producten."

 

NVWA van geen kwaad bewust

Bij NVWA klinkt het dan weer dat het enkel een melding heeft gekregen over de Vegetarische Slager en dat het daarom nu een waarschuwing stuurt naar het bedrijf.

 

In 2012 kwam de Vegetarische Slager al eens terecht in het oog van de storm: toen besloot het om kleine wijzigingen aan te brengen aan de productnamen, om zo duidelijk te maken dat het over vleesvervangers gaat. Sinds september van dit jaar hebben ze ook allemaal het voorvoegsel ‘vegetarisch’ gekregen. Als er toch nog een boete volgt, dan heeft het bedrijf al besloten om zeker in beroep te gaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top