Verhuizing distributiecentrum verbetert milieu-impact van Mars

Verhuizing distributiecentrum verbetert milieu-impact van Mars

De verhuizing van het distributiecentrum van Mars naar de DHL-site in Bornem helpt het bedrijf om zijn milieu-ambities waar te maken. Tegen 2040 wil het immers het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen tot nul herleiden.

Intelligente verwarming en verlichting

De CO2-uitstoot van de distributie-activiteiten van snoepproducent Mars Belgium zakt door de overbrenging van de activiteiten van de DHL-site in Tisselt naar de groene DHL-campus in Bornem met de helft. De grootste winst komt uit de energievoorziening: een aanzienlijk deel van de groene stroom is nu immers afkomstig van de 36.000 m² zonnepanelen die op de site werden geplaatst.

 

Er wordt tevens gebruik gemaakt van optimale isolatie en een intelligent verwarmingssysteem op basis van communicerende thermostaten, waardoor er tot 40% minder gas wordt verbruikt. Bovendien worden de paletten zo kort mogelijk op elkaar gestapeld, zodat er zo weinig mogelijk lucht tussen kan en waardoor er opnieuw minder moet verwarmd worden.

 

Er wordt eveneens bespaard op de verlichting: het magazijn telt geen enkele lichtschakelaar. Overal wordt intelligente led-verlichting gebruikt, die pas aangaat als er werknemers passeren.

 

Samenrijden heeft gunstig effect

Een bijkomende verlaging komt voort uit een samenwerking tussen Mars Belgium en ander producenten van consumentengoederen. Door hun rijopdrachten te bundelen, moet er minder over en weer worden gereden naar gemeenschappelijke beleveringspunten.

 

Bovendien biedt de ligging van dit distributiecentrum vlak aan het kanaal Antwerpen-Brussel en aan de spoorweg duurzame mogelijkheden voor de toekomst.

 

Ook afvalbeheer wordt aangepakt

Ook het afvalbeheer werd aangepakt. Overal in het warenhuis staan zogenaamde afvaleilandjes met containers waarin al het afval wordt gesorteerd. Karton, folie, hout, glas en restafval gaan naar een afvalverwerkingsbedrijf in de buurt, waar alles wordt herwerkt tot nieuwe grondstoffen. Maar liefst 99% van al het afval wordt gerecycleerd.

 

Ten slotte wordt al het regenwater opgevangen in een grote tank, gezuiverd en in het warenhuis hergebruikt. 

Tags: