Vijfde meer boter geproduceerd in 2014

Vijfde meer boter geproduceerd in 2014

De Belgische zuivelindustrie heeft zich goed voorbereid op de afschaffing van de Europese melkquota. De sector produceerde tot een vijfde meer "houdbare zuivelproducten" (o.m. boter) om de verwachte forse toename van verse melk aan te kunnen.

'Post-quotum'-tijdperk

Begin april werden de Europese melkquota na 31 jaar afgeschaft. De Belgische zuivelindustrie verwacht daardoor een forse toename van de hoeveelheid aangevoerde melk en heeft duidelijk geanticipeerd op het 'post-quotum'-tijdperk, zo besluit de FOD Economie uit haar jaarlijkse zuivelstatistiek.

 

"Er is een opmerkelijke stijging merkbaar in de productie van houdbare en beter verhandelbare melkproducten, zoals boter, melkpoeders, geconcentreerde melk en kaas", klinkt het. Zo werd vorig jaar liefst 19,7% meer boter, 21,5% meer melkpoeder, 19,5% meer ingedikte melk en wei, bijna 6% meer kaas en 6,4% meer consumptie-ijs vervaardigd. Op die manier hoopt de industrie verwerkingscapaciteit vrij te houden om de extra aanvoer aan te kunnen, nu er geen beperkingen meer zijn op de aanvoer van verse melk.

 

4 miljard liter koemelk

In 2014 werden uiteindelijk circa 886 miljoen liter consumptiemelk, chocomelk en gevitamineerde melkdranken geproduceerd (-4,2%). Verse zuivelproducten, zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten, waren goed voor een productievolume van 500.000 ton (+1,3%). Daarnaast werden ook nog eens 190.000 ton melkpoeder, 81.000 ton kaas, 81.000 ton ingedikte melk en wei alsook 42 000 ton melkerijboter vervaardigd.

 

Voor al deze producten waren liefst 4 miljard liter koemelk, 147 miljoen liter room en 66 miljoen liter magere melk nodig. Een deel daarvan werd overigens ingevoerd, aldus nog de FOD Economie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top