Voedingsindustrie roept overheid op tot samenwerking

Voedingsindustrie roept overheid op tot samenwerking

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, heeft vandaag zijn voorzitter Bernard Deryckere uitgewuifd en diens opvolger, baron Jean Eylenbosch, verwelkomd. Die riep de overheid op om samen de uitdagingen aan te pakken.

"Pragmatisme, overleg en realisme"

Wissel van de macht vandaag op de jaarvergadering van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie: Jean Eylenbosch (Chaudfontaine en Coca-Cola Enterprises Belux) neemt de fakkel over van Bernard Deryckere (Alpro Groep).

 

Jean Eylenbosch riep meteen de overheid op om "samen met de voedingsindustrie werkgelegenheid te creëren en pragmatische oplossingen uit te werken voor de uitdagingen" die op de sector afkomen. "Laten we vertrekken van onze sterktes: kwaliteit en innovatie zijn de basis van ons groeimodel. Daarmee kunnen we de export van Belgische voeding stimuleren en werkgelegenheid in ons land houden. We mogen gerust wat meer fier zijn op wat dit kleine land qua voeding produceert", aldus Jean Eylenbosch.

 

De nieuwe voorzitter verwees uitdrukkelijk naar twee heikele dossiers: dat van het statiegeld en dat van de vet- en suikertaks. "In dit kleine land kunnen we complexe uitdagingen als zwerfvuil en obesitas alleen aanpakken vanuit een overlegmodel. Ik wil de hand uitsteken naar onze overheden om het gesprek aan te gaan in elk van die dossiers. Het is pas wanneer je alle stakeholders rond de tafel brengt en een gezamenlijk plan uitdoktert dat je echt resultaten kunt boeken." De voorzitter verwees onder meer naar de zoutreductie, waarbij de samenwerking tussen overheid, industrie en distributie ervoor gezorgd heeft dat de burger al 10% minder zout consumeert.

 

Tegelijk riep hij alle partijen ook op tot realisme: "We moeten goed beseffen dat we in België werken en leven. Ons land is noch een eiland, noch een reus. Het is slechts een confettistipje op een grote wereldkaart. We moeten dus realistisch blijven en beseffen dat onze buitenlandse concurrenten aan onze deur staan", aldus nog de nieuwe voorzitter.

 

Prima eindbalans

Afscheidnemend voorzitter Bernard Deryckere kan alvast terugblikken op een knap parcours bij Fevia. Onder zijn voorzitterschap is de omzet van de voedingsindustrie met 11,9% gegroeid, vooral dankzij het succes op verre exportmarkten zoals China, Canada en de Verenigde Staten.Vorig jaar bedroeg de gezamenlijke omzet 48 miljard euro, waarvan 23 miljard uit export.

 

De voedingssector wist daardoor als enige industriële sector de voorbije jaren werkgelegenheid in België te behouden (88.500 medewerkers direct en nog eens 113.500 medewerkers indirect) en legt daarbij een positieve handelsbalans voor.

 

Met de campagne "Food.be. Small Country. Great Food", die Fevia in de zomer van 2013 opstartte, slaagde Deryckere er bovendien in om de Belgische voeding nadrukkelijk op de kaart te zetten in binnen - en buitenland. "We waren al de eerste industriële sector van het land, maar door Food.be worden we nu ook als dusdanig erkend", zegt de afscheidnemende voorzitter. "Met Food.be tonen we in het buitenland hoe fier we zijn op onze voeding, zoals onlangs op de wereldtentoonstelling in Milaan. In het Belgisch paviljoen, dat gemiddeld 15.000 bezoekers per dag trok, werden dagelijks één ton Belgische frieten en 750 liter Belgisch bier verkocht."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


AB InBev zoekt groei in Australië

26/09/2017

De Leuvense biergroep AB InBev heeft alweer een microbrouwerij overgenomen: ditmaal gaat het om 4 Pines uit Australië. De verkoopsom voor de brouwerij uit Sydney werd niet bekendgemaakt.

Directeur HR verlaat Carrefour Belgium

25/09/2017

Kathleen Van Der Paelt, directeur HR bij Carrefour Belgium, heeft na zeven jaar besloten om het supermarktbedrijf te verlaten. Ze wordt opgevolgd door Sonia Frey, die de voorbije vijf jaar een gelijkaardige functie invulde bij De Lijn.

AD Delhaize Lochristi springt op de kar van cartoontassen

25/09/2017

De AD Delhaize in Lochristi is de eerste Belgische supermarkt die mee op de trein van een Nederlandse hype springt. Daar zijn draagtassen met cartoons die gepersonaliseerd zijn naargelang de locatie een echt verzamelitem geworden.

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Back to top