Voedselprijzen halen nieuwe recordhoogte.

Voedselprijzen halen nieuwe recordhoogte.

De voedselprijzen op de wereldmarkt hebben hun hoogste punt bereikt sinds het begin van de metingen in 1990. In de afgelopen maand januari 2011 stegen de prijzen 3,4%. De VN-landbouworganisatie FAO meent dat dit piekniveau de komende maanden zal aanhouden en waarschuwt voor de gevolgen in ontwikkelingslanden.


Voeding is sinds juni 2010 gemiddeld 37% in prijs toegenomen. De grootste stijger is suiker, die maar liefst 87% duurder is geworden. Oliën werden 65% duurder. Aanhoudende droogtes in onder andere Rusland en Argentinië deden ook de graanprijzen sinds juni met zowat 60% stijgen. Zelfs vlees en zuivel namen globaal genomen in prijs toe, al bleef het bij een stijging van 9%.


Wegens die prijstoenames sneuvelde nu het voormalige record van juni 2008. Voor voedingsproducent betekent dit een zware druk op de marges. De FAO wil er evenwel op wijzen dat het om een wereldgemiddelde gaat. In sommige regio’s waren de oogsten in 2010 wel goed, en blijven de voedingsprijzen bijgevolg op een lager niveau.

 

 

Bron: De Tijd

De voedselprijzen op de wereldmarkt hebben hun hoogste punt bereikt sinds het begin van de metingen in 1990. In de afgelopen maand januari 2011 stegen de prijzen 3,4%. De VN-landbouworganisatie FAO meent dat dit piekniveau de komende maanden zal aanhouden en waarschuwt voor de gevolgen in ontwikkelingslanden.


Voeding is sinds juni 2010 gemiddeld 37% in prijs toegenomen. De grootste stijger is suiker, die maar liefst 87% duurder is geworden. Oliën werden 65% duurder. Aanhoudende droogtes in onder andere Rusland en Argentinië deden ook de graanprijzen sinds juni met zowat 60% stijgen. Zelfs vlees en zuivel namen globaal genomen in prijs toe, al bleef het bij een stijging van 9%.


Wegens die prijstoenames sneuvelde nu het voormalige record van juni 2008. Voor voedingsproducent betekent dit een zware druk op de marges. De FAO wil er evenwel op wijzen dat het om een wereldgemiddelde gaat. In sommige regio’s waren de oogsten in 2010 wel goed, en blijven de voedingsprijzen bijgevolg op een lager niveau.

 

 

Bron: De Tijd

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: De millennial onder de mosselen

26/05/2017

Zelfs een zonnige brugdag houdt RetailDetail Food niet tegen om u een onversneden resumé aan te bieden van het FMCG-nieuws van de afgelopen week. Savoureer deze Filet Pur gerust op een terrasje bij een frisse cocktail of mocktail.  

"Harddiscount is sterke groeier op de biomarkt"

26/05/2017

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de sectororganisaties van de biologische landbouw begin juni een BioWeek om bio onder de aandacht te brengen en te promoten. We spraken met Marijke Van Ranst van BioForum.

Jumbo opent nieuw concept Foodmarkt City by Jumbo

24/05/2017

In Groningen is gisteren de eerste Foodmarkt City by Jumbo geopend, waar de ideeën van Jumbo en restaurantketen La Place voor het eerst worden samengebracht. In de supermarkt zijn dan ook heel wat maaltijdoplossingen te vinden.

Biologische supermarkt Sequoia bouwt aan duurzame groei

24/05/2017

Bio-pionier Sequoia werkt geduldig aan verdere expansie: één bijkomende winkel per jaar is de ambitie. De teller staat voorlopig op zes. Ook opent de retailer binnenkort een nieuwe food-webshop. 

Tecno in Mol-Rauw is voortaan Carrefour Express

24/05/2017

De vestiging van buurtwinkelketen Tecno in Mol-Rauw is gisteren heropend als een Carrefour Express. Die opening kadert in het overnameakkoord tussen Tecno en Carrefour, waarbij negen winkels van de keten in handen komen van Carrefour.

Lidl opent beachclub in Middelkerke

23/05/2017

Gedurende vier dagen laat Lidl de consumenten proeven van de zomer, in een pop-upwinkel aan het strand. Bovendien gaat de retailer nu ook van start op Instagram. 

Back to top