Voor het eerst meer stoppers dan starters in de horeca | RetailDetail

Voor het eerst meer stoppers dan starters in de horeca

Voor het eerst meer stoppers dan starters in de horeca

Tijdens de eerste helft van 2015 zijn er voor de allereerste keer ooit meer horecazaken gestopt dan dat er nieuwe bijkwamen. Voor de overblijvers kan dat wel eens goed nieuws zijn, nu de consument weer meer begint uit te geven.

Netto 223 horecazaken minder

Van januari tot en met juni van dit jaar werd in België een krimp genoteerd van 223 horecazaken. Vorig jaar boekte de sector in dezelfde periode nog een groei van bijna 600 economische entiteiten. Een historische trendbreuk, zo klonk het eerder vandaag op het Nationaal Foodservice Congres in Gent, waar bedrijfsinformatiespecialist Graydon de resultaten van zijn Brancheonderzoek 2015 voorstelde.

 

Eric Van den Broele van Graydon ziet twee belangrijke oorzaken: "Ongetwijfeld is de invoering van de witte kassa een van de belangrijke verklaringen voor het hoge aantal stopzettingen in de horeca. Daarnaast wordt de sector geconfronteerd met een aantal maatschappelijke trends, die ook impact hebben op andere sectoren. Zo zien we dat consumenten in toenemende mate maaltijden bestellen via het internet."

 

12,6 miljard euro omzet dit jaar

Zo bekeken kan de invoering van de witte kassa dus een opportuniteit zijn voor de overblijvers. "Doordat de markt iets kleiner wordt, kan het rendement per ondernemer weer gaan toenemen", voorspelt Gert Laurijssen van Foodservice Alliance, het kennisnetwerk voor de Belgische foodservicebranche.

 

Een trend die nog wordt aangezwengeld door de consument, aldus nog Laurijssen: "Uit onze Foodservice-barometer blijkt immers dat de totale besteding door Belgische consumenten in horeca dit jaar zal uitkomen op 12,6 miljard euro. Dit is een toename met 1,1% ten opzichte van 2014."

 

Dat is volgens Foodservice Alliance overigens niet het enige positieve signaal. Uit de barometer blijkt ook dat restaurants en brasserieën, die erin slagen om te innoveren, het vandaag best wel goed doen. "Het aantal bezoeken neemt er in 2015 met 3.3% toe. Ook de quickservicerestaurants doen het over het algemeen terug goed. Frituren, broodjeszaken en buitenlandse fastfoodzaken laten een toename van bezoeken optekenen van 1.6%."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top