Winstwaarschuwing bij Walmart na moeilijk tweede kwartaal | RetailDetail

Winstwaarschuwing bij Walmart na moeilijk tweede kwartaal

Winstwaarschuwing bij Walmart na moeilijk tweede kwartaal

Na een zwak tweede kwartaal, waarin de operationele winst liefst 10% lager dook, heeft 's werelds grootste retailer Walmart zijn jaarprognose gevoelig verlaagd. De omzet steeg amper 0,1% tot 120,3 miljard dollar of ruim 109 miljard euro.

Omzet trappelt ter plaatse

Vooral de kwartaalwinst kreeg een flinke knauw: van 4,4 miljard dollar vorig jaar naar 3,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 3,2 miljard euro) nu. Bestuursvoorzitter Doug McMillon haalt "stijgende arbeidskosten" en "negatieve wisselkoerseffecten" aan als hoofdverklaring, al drukten ook extra investeringen in online en lagere vergoedingen voor medische producten op de winst.

 

Bovendien lijdt de Britse supermarktdochter Asda zwaar onder de concurrentie van discounters Aldi en Lidl. Door de aanhoudende prijzenoorlog zag Asda zijn vergelijkbare omzet in het voorbije kwartaal met 4,7% zakken, al ziet topman Andy Clarke naar eigen zeggen "tekenen van beterschap in het derde kwartaal".

 

Jaarprognose 10% lager

Walmart benadrukt wel dat de oplopende kosten nodig zijn om de beoogde toekomstige groei te bereiken: "Hoewel het niet zo snel gaat als we zelf zouden willen, zijn onze fundamenten aan het verbeteren", zegt McMillon. "In dit geval vereisen de veranderingen die we willen ook investeringen, en die gaan onze winst dit jaar onder druk zetten."

 

Het gevolg is alvast een flink winstalarm: voor zijn huidige boekjaar (dat nog loopt tot 31 januari 2016) rekent Walmart nu op een winst per aandeel van 4,40 tot 4,70 dollar, een kleine 10% onder de eerdere prognose van 4,70 à 5,05 dollar per aandeel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.