Zoutconsumptie daalt, maar nog steeds te hoog | RetailDetail

Zoutconsumptie daalt, maar nog steeds te hoog

Zoutconsumptie daalt, maar nog steeds te hoog

De Belg eet gemiddeld tien procent minder zout dan in 2007. Die daling is voor een goed deel te danken aan de voedingssector, zo blijkt uit een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Wettelijk kader aanpassen

Momenteel eet de Belg gemiddeld 9,5 gram zout per dag. Dat is nog steeds een stuk boven de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag, maar wel al een gram minder dan in 2007. Volgens Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is de daling een mooi resultaat. Ze stelt dat een goede samenwerking met de voedingssector medeverantwoordelijk is voor de daling.


Na het eerste onderzoek in 2007 sloot het Federaal Plan voor Voeding en Gezondheid immers een overeenkomst met de Federatie Voedingsindustrie (FEVIA) en met handelsfederatie Comeos, met als doel de toevoeging van zout in voeding te verminderen.


Die vermindering gebeurt geleidelijk, zodat de consument er niets van merkt, maar bleek in 2013 toch al aanzienlijk te zijn bij bepaalde voedingsproducten. Vooral bij brood (22 procent minder zout), vlees (tussen 16 en 36 procent), bereide maaltijden (tussen 15 en 29 procent), kazen (tussen 7,5 en 20 procent) en soepen in poedervorm (17 procent) was er sprake van een stevige daling.


FEVIA stelt dat preventiecampagnes van de overheid er ook voor hebben gezorgd dat mensen minder zout gebruiken, maar het vraagt nu wel om het wettelijk kader aan te passen. "Er zijn wettelijke beperkingen waardoor we geen vervangproducten kunnen gebruiken, omdat er in de wet staat dat het zout moét zijn. Als die wetten worden aangepast aan de innovaties van vandaag kunnen we nog verdere stappen zetten", stelt Nicholas Courant van FEVIA tijden De Ochtend op Radio 2.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top