Zuivel meer dan ooit een supermarktverhaal

Zuivel meer dan ooit een supermarktverhaal

De gemiddelde Belg at in 2014 één kilogram kaas per maand en dronk bijna één liter melk per week. Die zuivelproducten kopen we trouwens almaar meer van het eigen merk van de supermarkt: vooral in de melkafdeling zijn de huismerken heer en meester.

Zuivelbestedingen +3,3%

In tegenstelling tot de globale voedingsmarkt, die vorig jaar daalde met 0,8%, stegen de zuivelbestedingen met 3,3%. De verklaring ligt niet alleen in de hogere melkprijs, maar ook in de fors toegenomen consumptie van chocomelk en yoghurt. Dat leren de cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing: VLAM laat GfK PanelServices Benelux de aankopen voor thuisverbruik continu volgen bij een panel van 5.000 Belgische gezinnen.

 

De Belg blijkt vorig jaar 50,6 liter melk en zuiveldranken (+0,2%) en 3,8 liter plantaardige dranken (+17%), waaronder soja- en rijstdrinks, te hebben gekocht. Hij gaf er respectievelijk 45,83 (+1,3%) en 7,01 (+11%) euro aan uit. Daarnaast kocht hij in 2014 gemiddeld ook nog 12 kg kaas (excl. witte platte kaas), nog eens goed voor 114 euro en een groei van 0,7% in volume en 1,4% in prijs.

 

Vooral melk van distributiemerken

Liefst 86% van alle melk wordt verkocht in literverpakkingen, al stijgt het aandeel van de halveliterverpakkingen wel (van 5,5% in 2008 naar 7,2% vorig jaar). De brikverpakking is met meer dan 76% van het melkvolume de populairste; plastic flessen en glas zijn op de terugweg.

 

Het aandeel van de distributiemerken in de verkoop blijft met ruim 79% zeer hoog. Melk is dan ook bij uitstek een supermarktverhaal: ruim 94% ervan wordt gekocht in de supermarkt (incl. harddiscount en buurtsupermarkt). De supermarkten hebben nu 46,9% van de melkverkoop in handen, de harddiscount volgt met 38,3%. De buurtsupermarkt zakte van 10% in 2013 naar 9,2% vorig jaar.

 

Belgische kazen blijven (negatief) verbazen

De harddiscount en de supermarkten waren in 2014 de winnaars: die eerste stijgt tot bijna 32% marktaandeel en is op termijn de grote winnaar, maar toch blijven de supermarkten op één met 46,6%. De buurtsupermarkt verliest ook op de totale kaasmarkt terrein, al wint ze lichtjes binnen het segment van de Belgische kazen.

 

Die Belgische kazen volgen de stijgende markttrend overigens niet: in volume daalde hun aandeel met 1,1 procentpunt tot 16,9%; in waarde bedroeg de daling zelfs 1,3 procentpunt tot 20,7%. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de Belgische kazen in de harddiscount ondervertegenwoordigd zijn.

 

Het marktaandeel van de Belgische kazen ligt wel hoger in het noorden dan in het zuiden van het land. De Waal koopt meer kaas dan de Vlaming, maar die laatste is relatief gezien een grotere liefhebber van Belgische kazen. In Vlaanderen bedraagt het marktaandeel van de Belgische kazen 19,7% op basis van volume en zelfs 24% op basis van de bestedingen. In Wallonië is dat respectievelijk net geen 15% en 17,5%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

AB InBev doet twee Duitse bieren van de hand

17/01/2018

AB InBev doet met Diebels en Hasseröder twee Duitse biermerken van de hand. Die komen nu, samen met hun brouwerijen, in bezit van het investeringsfonds CKCF. Dat wil meer investeren in de twee bieren.

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

17/01/2018

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Back to top