Aandeelhouder Icahn: "Belangenvermenging in bestuur eBay"

Aandeelhouder Icahn: "Belangenvermenging in bestuur eBay"

Investeerder Carl Icahn, die een minderheidsaandeel heeft in eBay, heeft het ontslag geëist van twee leden van het bestuur. Hij heeft vragen bij hun loyauteit ten opzichte van het bedrijf en zegt dat er sprake is van belangenvermenging.

Investeringen in concurrerende bedrijven

Icahn, die 2,15 procent van de aandelen van eBay in handen heeft, heeft een brief geschreven aan de andere aandeelhouders waarin hij stelt dat Marc Andreessen en Scott Cook, twee leden van de raad van bestuur, belangen hebben in bedrijven die concurrenten zijn van eBay. Hij vraagt dan ook om hun ontslag.

 

Zo heeft Andreessen volgens Icahn geïnvesteerd in en werkt hij als adviseur voor Boku, Coinbase, Dwolla, Jumio en Fab. Vijf bedrijven die volgens hem directe concurrenten zijn van eBay. Vier van die bedrijven zouden ook nog eens in concurrentie staan met PayPal, dat ook tot de groep van eBay behoort.

 

"Bang voor een zelfstandig PayPal"

Hij stelt zich ook vragen bij de verkoop van Skype aan een groep investeerders, waaronder Andreessen. Die kochten het bedrijf voor een prijs die 70 procent lager lag dan wat eBay ervoor betaalde en ze verkochten het anderhalf jaar later met een winst van 4 miljard dollar (2,9 miljard euro) aan Microsoft.

 

Bij Cook worden er vragen gesteld over zijn betrokkenheid bij het bedrijf Intuit dat met GoPayment ook een betaalservice heeft en als dusdanig een rivaal is van PayPal. Volgens Icahn houdt Cook de afsplitsing van PayPal tegen, omdat hij vreest voor de impact op Intuit. "Is de heer Cook bang voor de impact van een zelfstandig PayPal op het bedrijf dat hij oprichtte? Is hij bang dat de waarde van zijn 1 miljard dollar aan Intuit-aandelen zal zakken?", vroeg Icahn zich af.

 

Toch geen afsplitsing PayPal

eBay van zijn kant zegt niet gediend te zijn met de uitspraken van Icahn en het feit dat hij twee voortreffelijke leden van de raad van bestuur aanvalt met de brief. Ze stelden ook dat Andreessen geen enkele beslissing had genomen in de verkoop van Skype. Andreessen en Cook waren niet bereikbaar voor commentaar.

 

Icahn is een grote voorstander van de afsplitsing van PayPal van eBay. Die gedachtegang deed ook een tijdje de rond bij de hogere echelons van eBay, maar onlangs werd het besluit genomen dat PayPal toch een integraal deel van eBay zou blijven. Volgens het bedrijf zouden er synergiën verloren gaan moesten de twee bedrijven opsplitsen.

Tags: