Aandeelhouder Icahn: "Belangenvermenging in bestuur eBay" | RetailDetail

Aandeelhouder Icahn: "Belangenvermenging in bestuur eBay"

Aandeelhouder Icahn: "Belangenvermenging in bestuur eBay"

Investeerder Carl Icahn, die een minderheidsaandeel heeft in eBay, heeft het ontslag geëist van twee leden van het bestuur. Hij heeft vragen bij hun loyauteit ten opzichte van het bedrijf en zegt dat er sprake is van belangenvermenging.

Investeringen in concurrerende bedrijven

Icahn, die 2,15 procent van de aandelen van eBay in handen heeft, heeft een brief geschreven aan de andere aandeelhouders waarin hij stelt dat Marc Andreessen en Scott Cook, twee leden van de raad van bestuur, belangen hebben in bedrijven die concurrenten zijn van eBay. Hij vraagt dan ook om hun ontslag.

 

Zo heeft Andreessen volgens Icahn geïnvesteerd in en werkt hij als adviseur voor Boku, Coinbase, Dwolla, Jumio en Fab. Vijf bedrijven die volgens hem directe concurrenten zijn van eBay. Vier van die bedrijven zouden ook nog eens in concurrentie staan met PayPal, dat ook tot de groep van eBay behoort.

 

"Bang voor een zelfstandig PayPal"

Hij stelt zich ook vragen bij de verkoop van Skype aan een groep investeerders, waaronder Andreessen. Die kochten het bedrijf voor een prijs die 70 procent lager lag dan wat eBay ervoor betaalde en ze verkochten het anderhalf jaar later met een winst van 4 miljard dollar (2,9 miljard euro) aan Microsoft.

 

Bij Cook worden er vragen gesteld over zijn betrokkenheid bij het bedrijf Intuit dat met GoPayment ook een betaalservice heeft en als dusdanig een rivaal is van PayPal. Volgens Icahn houdt Cook de afsplitsing van PayPal tegen, omdat hij vreest voor de impact op Intuit. "Is de heer Cook bang voor de impact van een zelfstandig PayPal op het bedrijf dat hij oprichtte? Is hij bang dat de waarde van zijn 1 miljard dollar aan Intuit-aandelen zal zakken?", vroeg Icahn zich af.

 

Toch geen afsplitsing PayPal

eBay van zijn kant zegt niet gediend te zijn met de uitspraken van Icahn en het feit dat hij twee voortreffelijke leden van de raad van bestuur aanvalt met de brief. Ze stelden ook dat Andreessen geen enkele beslissing had genomen in de verkoop van Skype. Andreessen en Cook waren niet bereikbaar voor commentaar.

 

Icahn is een grote voorstander van de afsplitsing van PayPal van eBay. Die gedachtegang deed ook een tijdje de rond bij de hogere echelons van eBay, maar onlangs werd het besluit genomen dat PayPal toch een integraal deel van eBay zou blijven. Volgens het bedrijf zouden er synergiën verloren gaan moesten de twee bedrijven opsplitsen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.