Alibaba op 18 of 19 september naar de beurs | RetailDetail

Alibaba op 18 of 19 september naar de beurs

Alibaba op 18 of 19 september naar de beurs

Tenzij er alsnog een kink in de kabel komt, kunnen beleggers vanaf 18 of 19 september aandelen van de Chinese e-commercegigant Alibaba kopen en verkopen. Het Chinese concern maakt volgende week alle details bekend van zijn beursgang naar New York.

Roadshow een weekje uitgesteld

Binnenkort kennen we dus eindelijk alle details van Alibaba's IPO, zoals de prijsvork en het totale aantal aandelen dat publiek gaat. Op 18 of 19 september zullen de aandelen dan voor het eerst zullen noteren op de beurs van New York, meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen betrokken bij de beursgang.

 

"Eindelijk", want de beursgang van Alibaba beheerst al het nieuws sinds Alibaba in september 2013 een mogelijke beursgang in Amerika in  het vooruitzicht stelde, nadat onderhandelingen met de beurs van Hongkong waren afgesprongen. Half maart van dit jaar benaderde Alibaba dan een zestal banken om de beursgang voor te bereiden.

 

Oorspronkelijk zou Alibaba op 8 augustus naar de beurs gaan: het cijfer 8 - de achtste dag van de achtste maand - brengt volgens de Chinezen immers geluk. Maar omdat de zomerperiode niet bepaald de meest lucratieve is op de beursvloer, werd wijselijk besloten de IPO uit te stellen tot september.

 

Het nieuwe plan was om vanaf 1 september bijeenkomsten te organiseren met geïnteresseerde kandidaat-investeerders de traditionele 'roadshow', maar Alibaba moest die te elfder ure uitstellen nadat de Amerikaanse beurswaakhond SEC nog een reeks vragen had bij het nieuwste prospectus. De SEC wilde met name meer uitleg over de banden tussen Alibaba en betaalfirma Alipay.

 

Grootste beursgang ooit in de maak?

Met de roadshow, die nu dus op 8 september van start gaat, begint Alibaba aan de laatste rechte lijn. Het concern wil 20 miljard dollar ophalen, meteen goed voor de "grootste beursgang in de VS". Dat record staat tot nu toe op naam van kredietkaartbedrijf Visa, dat enkele jaren geleden 19,65 miljard dollar wist op te halen.

 

Als het even meezit, kan Alibaba zelfs de "grootse beursgang ooit" op zijn naam schrijven. Dat record staat momenteel op naam van de Agricultural Bank of China, die in juli 2010 zomaar even 22,1 miljard dollar ophaalde. Vorige week nog zette Alibaba zijn ambitie nog eens extra in de verf: het concern verdrievoudigde zijn kwartaalwinst en boekte bijna de helft meer omzet. Als boodschap naar kandidaat-investeerders kan dat tellen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.