Britse singleverkoop op recordkoers

Britse singleverkoop op recordkoers

De verkoop van singles zit in Groot-Brittannië meer dan ooit in de lift. In die mate zelfs dat de Official Charts Company voorspelt dat "2013 het beste jaar ooit wordt". Opvallend: liefst 99,6% van alle singleverkoop verloopt digitaal.

Met dank aan Daft Punk...

Vergeleken met de eerste zes maanden van 2012 is de singleverkoop er dit jaar gestegen met 2,5%, en dat na een stijging met 6% vorig jaar tot 188,6 miljoen pond, bijna 220 miljoen euro. "Het heeft er alle schijn van dat 2013 het beste jaar uit de geschiedenis wordt voor de singleverkoop", aldus de Official Charts Company, die de officiële Britse hitlijsten opmaakt.

 

Die uitermate sterke prestatie is vooral te danken aan 'Get Lucky', de waanzinnig populaire single van Daft Punk (foto). Hoewel die pas tien weken geleden uitkwam, werden er al meer dan een miljoen singles van verkocht. 'Blurred Lines' van Robin Thicke staat op twee met ruim 828.000 stuks en van 'Thrift Shop' van Ryan Lewis gingen er voorlopig al 680.000 over de toonbank.

 

...en de digitalisering

Al is dat beeld van die toonbank intussen wel compleet achterhaald, want liefst 99,6 procent van de singleverkoop gebeurt intussen al digitaal bij de Britten. Al sinds de lancering van het eerste legale downloadplatform in juni 2004, iTunes, zitten de verkopen in de lift: in 2003 gingen nog 30 miljoen singles (letterlijk) over de toonbank, nu lijkt de kaap van de 200 miljoen nog slechts een kwestie van tijd.

 

Vorig jaar kocht dan ook al ruim één Brit op vijf zijn muziek digitaal, en dat aantal blijft maar stijgen. "De digitale muziek heeft de singlesmarkt opnieuw tot leven gewekt", aldus Geoff Taylor, CEO van de British Phonographic Industry.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Bpost koopt Nederlandse verslogistieker Leen Menken

11/01/2018

Belgisch postbedrijf Bpost verstevigt zijn greep op de Nederlandse markt met de overname van Leen Menken, een logistiekverlener gespecialiseerd in vers en voeding. Onder meer HelloFresh en Bloomon doen beroep op het logistiekbedrijf.

Online meubelwinkel Flinders groeit naar 15 miljoen euro

04/01/2018

De omzet van online meubelverkoper Flinders, die ook een winkel heeft in Zaandam, heeft het voorbije boekjaar de grens van 15 miljoen euro doorbroken. Dat is een groei van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amazon neemt startup Blink over

26/12/2017

Amazon heeft de Amerikaanse startup Blink overgenomen. Die begon in 2014 als een bedrijf dat via wifi verbonden bewakingscamera’s maakt, maar het lanceerde vorige week ook een deurbel met ingebouwde camera.

Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

26/12/2017

De Brusselse startup ZappTax wil met de hulp van een nieuwe app duty-free winkelen eenvoudiger maken voor niet-Europese consumenten, zodat die sneller de btw kunnen terugbetaald krijgen aan het einde van hun reis.

Kerstboodschap Belgische retailers: "Koop Belgisch"

19/12/2017

Koop Belgisch, roepen enkele Belgische retailkleppers in hun ‘kerstboodschap’. Zo zorg je voor je eigen land en buurt, klinkt het. Al nuanceren anderen, zoals Media Markt-CEO Sven Degezelle, dat meteen. 

Back to top