Britse singleverkoop op recordkoers

Britse singleverkoop op recordkoers

De verkoop van singles zit in Groot-Brittannië meer dan ooit in de lift. In die mate zelfs dat de Official Charts Company voorspelt dat "2013 het beste jaar ooit wordt". Opvallend: liefst 99,6% van alle singleverkoop verloopt digitaal.

Met dank aan Daft Punk...

Vergeleken met de eerste zes maanden van 2012 is de singleverkoop er dit jaar gestegen met 2,5%, en dat na een stijging met 6% vorig jaar tot 188,6 miljoen pond, bijna 220 miljoen euro. "Het heeft er alle schijn van dat 2013 het beste jaar uit de geschiedenis wordt voor de singleverkoop", aldus de Official Charts Company, die de officiële Britse hitlijsten opmaakt.

 

Die uitermate sterke prestatie is vooral te danken aan 'Get Lucky', de waanzinnig populaire single van Daft Punk (foto). Hoewel die pas tien weken geleden uitkwam, werden er al meer dan een miljoen singles van verkocht. 'Blurred Lines' van Robin Thicke staat op twee met ruim 828.000 stuks en van 'Thrift Shop' van Ryan Lewis gingen er voorlopig al 680.000 over de toonbank.

 

...en de digitalisering

Al is dat beeld van die toonbank intussen wel compleet achterhaald, want liefst 99,6 procent van de singleverkoop gebeurt intussen al digitaal bij de Britten. Al sinds de lancering van het eerste legale downloadplatform in juni 2004, iTunes, zitten de verkopen in de lift: in 2003 gingen nog 30 miljoen singles (letterlijk) over de toonbank, nu lijkt de kaap van de 200 miljoen nog slechts een kwestie van tijd.

 

Vorig jaar kocht dan ook al ruim één Brit op vijf zijn muziek digitaal, en dat aantal blijft maar stijgen. "De digitale muziek heeft de singlesmarkt opnieuw tot leven gewekt", aldus Geoff Taylor, CEO van de British Phonographic Industry.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Coolblue lanceert Blue Friday, als antwoord op Black Friday

17/11/2017

Volgende week vrijdag is het weer Black Friday en dan wordt er flink met kortingen gestrooid bij heel wat retailers. Coolblue wil die drukte echter voorblijven en lanceert vandaag Blue Friday.

Last mile e-commerce kost samenleving handenvol geld

07/11/2017

Uit een doctoraatsonderzoek van economisch geograaf Joris Beckers van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de ‘last mile’ binnen e-commerce onze samenleving heel wat geld kost, onder andere door hun bijdrage aan de files.

Rakuten slaat brug naar Japanse onlineconsument

30/10/2017

In de schaduw van Alibaba en Amazon ontwikkelt het Japanse Rakuten Ichiba zich voorspoedig. Verschillende westerse ketens gebruiken het platform om hun spullen richting de Japanse onlineshopper te krijgen.

Whole Foods zorgt mee voor forse omzetstijging bij Amazon

27/10/2017

Het Amerikaanse Amazon heeft in het derde kwartaal opnieuw een forse omzetstijging gekend. Dat was voor een stuk te danken aan Whole Foods, aangezien de omzet van die keten voor het eerst werd meegerekend.

Coolblue lanceert Belgische app

25/10/2017

Coolblue heeft vandaag een app gelanceerd voor de Belgische markt, en dat meteen in het Nederlands én het Frans. Volgens de Nederlandse webshop is de app de snelste manier om bij hen te winkelen. Voorlopig is de app wel enkel beschikbaar voor iOS.

Meer dan helft Amerikaanse huishoudens in de ban van Amazon

21/10/2017

Liefst 90 miljoen Amerikanen zijn lid van Amazon Prime, het getrouwheidsprogramma van Amazon, op een totaal van 126 miljoen geschatte huishoudens in de VS. Amazon heeft zijn thuismarkt dus stevig in de greep. Wat kunnen we daar in Europa van leren?

Back to top