Britse singleverkoop op recordkoers | RetailDetail

Britse singleverkoop op recordkoers

Britse singleverkoop op recordkoers

De verkoop van singles zit in Groot-Brittannië meer dan ooit in de lift. In die mate zelfs dat de Official Charts Company voorspelt dat "2013 het beste jaar ooit wordt". Opvallend: liefst 99,6% van alle singleverkoop verloopt digitaal.

Met dank aan Daft Punk...

Vergeleken met de eerste zes maanden van 2012 is de singleverkoop er dit jaar gestegen met 2,5%, en dat na een stijging met 6% vorig jaar tot 188,6 miljoen pond, bijna 220 miljoen euro. "Het heeft er alle schijn van dat 2013 het beste jaar uit de geschiedenis wordt voor de singleverkoop", aldus de Official Charts Company, die de officiële Britse hitlijsten opmaakt.

 

Die uitermate sterke prestatie is vooral te danken aan 'Get Lucky', de waanzinnig populaire single van Daft Punk (foto). Hoewel die pas tien weken geleden uitkwam, werden er al meer dan een miljoen singles van verkocht. 'Blurred Lines' van Robin Thicke staat op twee met ruim 828.000 stuks en van 'Thrift Shop' van Ryan Lewis gingen er voorlopig al 680.000 over de toonbank.

 

...en de digitalisering

Al is dat beeld van die toonbank intussen wel compleet achterhaald, want liefst 99,6 procent van de singleverkoop gebeurt intussen al digitaal bij de Britten. Al sinds de lancering van het eerste legale downloadplatform in juni 2004, iTunes, zitten de verkopen in de lift: in 2003 gingen nog 30 miljoen singles (letterlijk) over de toonbank, nu lijkt de kaap van de 200 miljoen nog slechts een kwestie van tijd.

 

Vorig jaar kocht dan ook al ruim één Brit op vijf zijn muziek digitaal, en dat aantal blijft maar stijgen. "De digitale muziek heeft de singlesmarkt opnieuw tot leven gewekt", aldus Geoff Taylor, CEO van de British Phonographic Industry.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.