Britse singleverkoop op recordkoers

Britse singleverkoop op recordkoers

De verkoop van singles zit in Groot-Brittannië meer dan ooit in de lift. In die mate zelfs dat de Official Charts Company voorspelt dat "2013 het beste jaar ooit wordt". Opvallend: liefst 99,6% van alle singleverkoop verloopt digitaal.

Met dank aan Daft Punk...

Vergeleken met de eerste zes maanden van 2012 is de singleverkoop er dit jaar gestegen met 2,5%, en dat na een stijging met 6% vorig jaar tot 188,6 miljoen pond, bijna 220 miljoen euro. "Het heeft er alle schijn van dat 2013 het beste jaar uit de geschiedenis wordt voor de singleverkoop", aldus de Official Charts Company, die de officiële Britse hitlijsten opmaakt.

 

Die uitermate sterke prestatie is vooral te danken aan 'Get Lucky', de waanzinnig populaire single van Daft Punk (foto). Hoewel die pas tien weken geleden uitkwam, werden er al meer dan een miljoen singles van verkocht. 'Blurred Lines' van Robin Thicke staat op twee met ruim 828.000 stuks en van 'Thrift Shop' van Ryan Lewis gingen er voorlopig al 680.000 over de toonbank.

 

...en de digitalisering

Al is dat beeld van die toonbank intussen wel compleet achterhaald, want liefst 99,6 procent van de singleverkoop gebeurt intussen al digitaal bij de Britten. Al sinds de lancering van het eerste legale downloadplatform in juni 2004, iTunes, zitten de verkopen in de lift: in 2003 gingen nog 30 miljoen singles (letterlijk) over de toonbank, nu lijkt de kaap van de 200 miljoen nog slechts een kwestie van tijd.

 

Vorig jaar kocht dan ook al ruim één Brit op vijf zijn muziek digitaal, en dat aantal blijft maar stijgen. "De digitale muziek heeft de singlesmarkt opnieuw tot leven gewekt", aldus Geoff Taylor, CEO van de British Phonographic Industry.

Tags: