Coolblue rondt kaap 500 miljoen omzet in 2015

Coolblue rondt kaap 500 miljoen omzet in 2015

E-tailer Coolblue heeft deze week de 360 miljoen euro aan omzet overschreden die het over heel 2014 boekte. "Eind dit jaar zullen we over de 500 miljoen euro zitten", zegt topman Pieter Zwart, "en in 2018 gaan we boven het miljard euro".

1 miljard tegen 2018 "niet te ambitieus"

Is dat miljard euro tegen 2018 niet te ambitieus? "Ik denk het niet”, zegt Zwart. “De overstap van de consument van het fysieke winkelen naar het online winkelen zit voor 'producten met een stekker' nog steeds in de beginfase. Dit betekent dat de sterke groei van de markt nog moet volgen.”

 

“Die 1 miljard euro houdt trouwens een gemiddelde jaarlijkse groei van de omzet met 26% in. Dat is relatief beperkt. Ik denk niet dat we ooit al een zo lage toename van onze verkopen hebben gehad. Tot vandaag halen we voor dit jaar een groei met 44%”, aldus nog Zwart.

 

De groei ziet Zwart overigens nog steeds in Nederland en België, waar het al de grootste online verkoper van elektrisch materiaal is: “We hebben voorlopig dan ook niet de intentie om er een nieuwe markt bij te voegen. Op het moment dat onze groei zal afzwakken, zal dat er ooit wel van komen, maar het is niet eenvoudig. Een nieuwe taal toevoegen, is meer dan een vertaling van de website. Je moet dan een pak zaken anders gaan doen. Denk maar aan het toevoegen van een anderstalige handleiding.”

 

30 miljoen euro investeringen per jaar

Om de toekomstige groei op te vangen, wil Coolblue dertig miljoen euro per jaar investeren. Voorts zal ook het personeelsbestand wellicht toenemen: “We werken met 1.250 mensen. Vorig jaar hebben we er 500 aangeworven, maar we kregen liefst 35.000 sollicitaties. Het moeilijkst te vinden zijn de softwareontwikkelaars: die moeten we uit heel Europa halen.”

 

Pieter Zwart maakte zijn toekomstplannen bekend tijdens een persbezoek aan zijn nieuw distributiecentrum in Tilburg. “We noemen dat 'de grote schuur', omdat hier alle grote verpakkingen vertrekken. De verzending van de kleine verpakkingen gebeurt nog vanuit ‘de kleine schuur’ in Capelle aan de IJssel.”

 

Het nieuwe magazijn is sinds juni van dit jaar volledig operationeel: op 22.000 m² worden 18.500 productvariëteiten gestockeerd. “We verkopen online alleen wat we in stock hebben. Klanttevredenheid is bij ons van prioritair belang en een klant wil nu eenmaal een snelle levering. Alles wat hij voor middernacht bestelt, krijgt hij de volgende dag zonder kosten geleverd. Bestelt hij voor 15u, dan kan hij nog een levering op dezelfde dag kiezen. En ook op zondag wordt geleverd. Voor ons is dat normaal: 14,3% van alle dagen in ons leven speelt zich op die dag af.”

 

“De keuze voor Tilburg was bewust”, aldus Zwart. Het ligt geografisch in het middelpunt van ons verzorgingsgebied.” Een extra magazijn in België vindt hij geen noodzaak. Welk deel van zijn omzet Coolblue.be haalt, wil Zwart overigens niet preciseren, “maar het gaat om tientallen procenten.”

 

Recentelijk deed Coolblue overigens een test in zijn nieuwe magazijn. “We probeerden een zo hoog mogelijk aantal pakketten te verwerken gedurende een halfuur. Dat was voldoende om onze pijnpunten bloot te leggen. Het liet ons toe om te zien waaraan we extra aandacht moeten besteden om de komende kerstdrukte op te vangen. Vaak ging het om kleine dingen, zoals een tekort aan karren aan de band waar de pakketten worden gesloten.”

 

Fysieke winkels verhogen online omzet

Naast de meer dan 325 gespecialiseerde webshops die samen Coolblue vormen, zoals laptopshop.be en zaagmachineshop.be, heeft het ook zeven fysieke winkels: vijf in Nederland, twee in België. “Die passen perfect in de strategie. Ze leveren immers een bijdrage aan de klantentevredenheid. Als een consument een complex product wil kopen, wil hij er zeker van zijn dat hij het juiste koopt."

 

"Voorts is het handig dat een consument er ook na de aankoop terecht kan indien hij nog wat hulp wil bij het juiste gebruik van een toestel. We zien dan ook dat onze omzet op de webshop in een bepaalde regio stijgt als we er een fysieke winkel openen." Meer fysieke winkels openen is dan ook een logische volgende stap: twee jaar geleden al gaf het bedrijf toe te zoeken naar geschikte terreinen in Leuven en Hasselt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Rocket Internet wil met Home24 naar de beurs

19/01/2018

Rocket Internet wil komende zomer zijn meubelwebwinkel Home24 naar de beurs brengen. De komende maanden zal er dan ook hard gewerkt worden aan het opkuisen van de cijfers van de webshop.

Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Bpost koopt Nederlandse verslogistieker Leen Menken

11/01/2018

Belgisch postbedrijf Bpost verstevigt zijn greep op de Nederlandse markt met de overname van Leen Menken, een logistiekverlener gespecialiseerd in vers en voeding. Onder meer HelloFresh en Bloomon doen beroep op het logistiekbedrijf.

Online meubelwinkel Flinders groeit naar 15 miljoen euro

04/01/2018

De omzet van online meubelverkoper Flinders, die ook een winkel heeft in Zaandam, heeft het voorbije boekjaar de grens van 15 miljoen euro doorbroken. Dat is een groei van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amazon neemt startup Blink over

26/12/2017

Amazon heeft de Amerikaanse startup Blink overgenomen. Die begon in 2014 als een bedrijf dat via wifi verbonden bewakingscamera’s maakt, maar het lanceerde vorige week ook een deurbel met ingebouwde camera.

Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

26/12/2017

De Brusselse startup ZappTax wil met de hulp van een nieuwe app duty-free winkelen eenvoudiger maken voor niet-Europese consumenten, zodat die sneller de btw kunnen terugbetaald krijgen aan het einde van hun reis.

Back to top