Dixons doet Pixmania van de hand

Dixons doet Pixmania van de hand

De Britse elektronicagroep Dixons verkoopt zijn verlieslatende online tak Pixmania aan de Duitse groep Mutares.  De verkoper moet echter nog 58 miljoen pond, zo’n 69 miljoen euro, toestoppen om de website te ondersteunen. Daarnaast gaan ook de Turkse activiteiten de deur uit.

Veel omzet, veel verlies

Pixmania, dat zijn hoofdzetel in Frankrijk heeft, staat in voor de online verkoop van elektronica in veertien Europese landen. Het voorbije boekjaar leverde dat een omzet op van 357,5 miljoen pond, of nagenoeg 424 miljoen euro. Vooral in Frankrijk, Italië en Spanje is de online verkoper populair. Het bedrijf stelt meer dan 1200 mensen tewerk.


Toch woog het bedrijfsonderdeel zwaar op de Dixons-groep: het voorbije boekjaar, dat op 30 april afliep, leed Pixmania nog een verlies van 31 miljoen pond (37 miljoen euro). Daarop besloot Dixons de waarde van zijn aandelen in de onderneming op nul te zetten, wat leidde tot een afboeking van 135 miljoen (160 miljoen euro). Tegelijk werd een grondige studie aangekondigd over de toekomst van de dochtermaatschappij.


Pixmania en ElectroWorld de deur uit

Uiteindelijk heeft Dixons Pixmania nu dus verkocht. De koper, Mutares, bezit reeds een reeks middelgrote ondernemingen, waaronder een fabrikant van kantoormateriaal, een producent van bedkaders en een firma in auto-onderdelen.


Om de transactie rond te krijgen legt de Britse groep evenwel nog 58 miljoen pond op tafel om de site verder te ontwikkelen.


Ook  de Turkse activiteiten van ElectroWorld gaan bij Dixons de deur uit. Zij worden voor 2 miljoen pond of 2,4 miljoen euro verkocht aan het lokale Bimeks, een van de leidende elektro-organisaties in Turkije.


Omzetstijging in kernmarkten

De transacties laten Dixons toe zich te concentreren op zijn basisactiviteiten. Vorig jaar boekte het concern een totale omzet van 8,24 miljard pond, zo’n 9,77 miljard euro. Het boekte daarop wel een verlies van 162,9 miljoen pond of 193 miljoen euro. Het bedrijf is onder meer marktleider in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië en Griekenland.


Over de eerste drie maanden van het nieuwe boekjaar toont Dixons zich tevreden. Tussen begin mei en eind juli lag de omzet in het Verenigd Koninkrijk en Ierland 4% boven die van vorig jaar. In Noord-Europa bedroeg de vooruitgang zelfs 5%. In Zuid-Europa was er daarentegen een daling met 12%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Directie Bol.com weer voltallig met Google-marketeer

11/12/2017

Op 1 maart 2018 start Boukje Taphoorn als de nieuwe marketingdirecteur van Bol.com. De vorige CMO, Margaret Versteden, heeft haar functie ingewisseld voor een rol als directeur winkels bij het online warenhuis.

 

Amazon Echo nu ook verkrijgbaar in Benelux

11/12/2017

Amazon heeft bekend gemaakt dat het zijn slimme luidspreker Amazon Echo voortaan gaat leveren aan 28 nieuwe landen, waaronder België en Nederland. Ook de eigen muziekstreamingdienst wordt hier gelanceerd.

Luxeproducenten mogen handelaars verbieden op Amazon te verkopen

07/12/2017

Producenten van luxeproducten mogen handelaars verbieden om hun waren aan te bieden op online marktplaatsen als Amazon. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist, na een rechtszaak door cosmeticaproducent Coty.

Directie Neckermann.com aangehouden op verdenking van witwaspraktijken

05/12/2017

De Nederlandse opsporingsdienst FIOD is gisteren ingevallen bij webwinkel Neckermann.com en moederbedrijf Readen. De directie is aangehouden, wellicht op verdenking van witwaspraktijken.

 

Coolblue opent nieuw Belgisch hoofdkantoor

01/12/2017

Het nieuws was een tijdje geleden al gelekt, maar nu is het officieel: Coolblue heeft in Berchem een nieuw Belgisch hoofdkantoor geopend. De Nederlandse online retailer neemt er zijn intrek in het kantorencomplex Post X.

Mobiele opmars in de Verenigde Staten tijdens Black Friday en Cyber Monday

29/11/2017

Tijdens het voorbije weekend met Black Friday en Cyber Monday is er in de Verenigde Staten sprake geweest van een flinke opmars in verkopen via mobiele toestellen. Toch blijft de gemiddelde verkoopwaarde op mobiel flink achter.

Back to top