Duizend auteurs schrijven boze brief aan Amazon | RetailDetail

Duizend auteurs schrijven boze brief aan Amazon

Duizend auteurs schrijven boze brief aan Amazon

Een duizendtal auteurs, bij wie klinkende namen als Stephen King en John Grisham, nemen het niet dat Amazon de verkoop van hun boeken blijft boycotten omwille van een dispuut van die laatste met hun uitgeverij over de marges op e-books.

Lang aanslepend conflict

Eind mei van dit jaar besloot Amazon om niet langer de boeken van uitgeverij Hachette te verkopen, omdat de uitgeverij weigerde het percentage dat Amazon krijgt op de verkoop van e-books op te trekken. De auteurs waren woedend, maar moesten machteloos toekijken.

 

Half augustus publiceerden bijna duizend schrijvers, intussen verenigd in Authors United, een paginagrote advertentie in de New York Times waarin ze de situatie nogmaals aanklaagden en lezers opriepen om massaal brieven te sturen naar Amazon-topman Jeff Bezos, teneinde hem op betere gedachten te brengen. Amazon wil niet zeggen hoeveel brieven het ontving. Mensen die de open brief stuurden, zeggen geen enkel antwoord te hebben gekregen van Amazon.

 

Reputatieschade voor Amazon en zijn bestuurders

Intussen zijn we een half jaar later en zit het conflict nog altijd muurvast, en dus hebben de auteurs nu op hun website een brief gepubliceerd die ze deze week naar de 10 bestuurders van Amazon sturen. Daarin zeggen ze "niet te kunnen geloven dat alle bestuurders deze manier van handelen goedkeuren".

 

Tegelijk wijzen ze Amazons Raad van Bestuur op de zware imagoschade die het bedrijf - én hun persoon zelf - lijdt door deze censuurmaatregel: "Inspanningen om de verkoop van boeken te belemmeren of te stoppen hebben een lange en lelijke geschiedenis. Wil u daar persoonlijk aan gelinkt worden?" vragen de auteurs.

 

Benieuwd of de bestuurders van Amazon hun voorzitter, Jeff Bezos, op andere ideeën kunnen brengen. Wordt vervolgd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.