Duizend auteurs schrijven boze brief aan Amazon

Duizend auteurs schrijven boze brief aan Amazon

Een duizendtal auteurs, bij wie klinkende namen als Stephen King en John Grisham, nemen het niet dat Amazon de verkoop van hun boeken blijft boycotten omwille van een dispuut van die laatste met hun uitgeverij over de marges op e-books.

Lang aanslepend conflict

Eind mei van dit jaar besloot Amazon om niet langer de boeken van uitgeverij Hachette te verkopen, omdat de uitgeverij weigerde het percentage dat Amazon krijgt op de verkoop van e-books op te trekken. De auteurs waren woedend, maar moesten machteloos toekijken.

 

Half augustus publiceerden bijna duizend schrijvers, intussen verenigd in Authors United, een paginagrote advertentie in de New York Times waarin ze de situatie nogmaals aanklaagden en lezers opriepen om massaal brieven te sturen naar Amazon-topman Jeff Bezos, teneinde hem op betere gedachten te brengen. Amazon wil niet zeggen hoeveel brieven het ontving. Mensen die de open brief stuurden, zeggen geen enkel antwoord te hebben gekregen van Amazon.

 

Reputatieschade voor Amazon en zijn bestuurders

Intussen zijn we een half jaar later en zit het conflict nog altijd muurvast, en dus hebben de auteurs nu op hun website een brief gepubliceerd die ze deze week naar de 10 bestuurders van Amazon sturen. Daarin zeggen ze "niet te kunnen geloven dat alle bestuurders deze manier van handelen goedkeuren".

 

Tegelijk wijzen ze Amazons Raad van Bestuur op de zware imagoschade die het bedrijf - én hun persoon zelf - lijdt door deze censuurmaatregel: "Inspanningen om de verkoop van boeken te belemmeren of te stoppen hebben een lange en lelijke geschiedenis. Wil u daar persoonlijk aan gelinkt worden?" vragen de auteurs.

 

Benieuwd of de bestuurders van Amazon hun voorzitter, Jeff Bezos, op andere ideeën kunnen brengen. Wordt vervolgd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Rocket Internet wil met Home24 naar de beurs

19/01/2018

Rocket Internet wil komende zomer zijn meubelwebwinkel Home24 naar de beurs brengen. De komende maanden zal er dan ook hard gewerkt worden aan het opkuisen van de cijfers van de webshop.

Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Bpost koopt Nederlandse verslogistieker Leen Menken

11/01/2018

Belgisch postbedrijf Bpost verstevigt zijn greep op de Nederlandse markt met de overname van Leen Menken, een logistiekverlener gespecialiseerd in vers en voeding. Onder meer HelloFresh en Bloomon doen beroep op het logistiekbedrijf.

Online meubelwinkel Flinders groeit naar 15 miljoen euro

04/01/2018

De omzet van online meubelverkoper Flinders, die ook een winkel heeft in Zaandam, heeft het voorbije boekjaar de grens van 15 miljoen euro doorbroken. Dat is een groei van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amazon neemt startup Blink over

26/12/2017

Amazon heeft de Amerikaanse startup Blink overgenomen. Die begon in 2014 als een bedrijf dat via wifi verbonden bewakingscamera’s maakt, maar het lanceerde vorige week ook een deurbel met ingebouwde camera.

Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

26/12/2017

De Brusselse startup ZappTax wil met de hulp van een nieuwe app duty-free winkelen eenvoudiger maken voor niet-Europese consumenten, zodat die sneller de btw kunnen terugbetaald krijgen aan het einde van hun reis.

Back to top