Duizend auteurs schrijven boze brief aan Amazon

Duizend auteurs schrijven boze brief aan Amazon

Een duizendtal auteurs, bij wie klinkende namen als Stephen King en John Grisham, nemen het niet dat Amazon de verkoop van hun boeken blijft boycotten omwille van een dispuut van die laatste met hun uitgeverij over de marges op e-books.

Lang aanslepend conflict

Eind mei van dit jaar besloot Amazon om niet langer de boeken van uitgeverij Hachette te verkopen, omdat de uitgeverij weigerde het percentage dat Amazon krijgt op de verkoop van e-books op te trekken. De auteurs waren woedend, maar moesten machteloos toekijken.

 

Half augustus publiceerden bijna duizend schrijvers, intussen verenigd in Authors United, een paginagrote advertentie in de New York Times waarin ze de situatie nogmaals aanklaagden en lezers opriepen om massaal brieven te sturen naar Amazon-topman Jeff Bezos, teneinde hem op betere gedachten te brengen. Amazon wil niet zeggen hoeveel brieven het ontving. Mensen die de open brief stuurden, zeggen geen enkel antwoord te hebben gekregen van Amazon.

 

Reputatieschade voor Amazon en zijn bestuurders

Intussen zijn we een half jaar later en zit het conflict nog altijd muurvast, en dus hebben de auteurs nu op hun website een brief gepubliceerd die ze deze week naar de 10 bestuurders van Amazon sturen. Daarin zeggen ze "niet te kunnen geloven dat alle bestuurders deze manier van handelen goedkeuren".

 

Tegelijk wijzen ze Amazons Raad van Bestuur op de zware imagoschade die het bedrijf - én hun persoon zelf - lijdt door deze censuurmaatregel: "Inspanningen om de verkoop van boeken te belemmeren of te stoppen hebben een lange en lelijke geschiedenis. Wil u daar persoonlijk aan gelinkt worden?" vragen de auteurs.

 

Benieuwd of de bestuurders van Amazon hun voorzitter, Jeff Bezos, op andere ideeën kunnen brengen. Wordt vervolgd.

Tags: